Nevidljive lezbijke
-
Zita
Nevidljive lezbijke
neznam jeste li procitale clanak sa naslovnice : http://www.crolportal.com/site/index.ph ... &Itemid=65
al mene je bas bacilo u razmisljanje..
dal doista imamo duznost outati se? dal mi to zbilja moramo radi iducih generacija?
osobno mislim da je to bullshit. svatko radi ono sto moze/zeli i nitko od nas nije duzan nista..da je tako onda su se sve one generacije stoljecima prije nas mogle outati i olaksati nama..
kaj vi mislite?
al mene je bas bacilo u razmisljanje..
dal doista imamo duznost outati se? dal mi to zbilja moramo radi iducih generacija?
osobno mislim da je to bullshit. svatko radi ono sto moze/zeli i nitko od nas nije duzan nista..da je tako onda su se sve one generacije stoljecima prije nas mogle outati i olaksati nama..
kaj vi mislite?
pa generacija prije nas su nam pomogle, prvo da kao žene imamo pravo glasa, pa onda sve ostalo...
da su sve šutile i mirile se trenutnom situacijom sada većina zbela ne bi mogla nositi hlače, pušiti, piti i sve ostale radosti!
naravno da nitko nema dužnost autati se, al mislim da je svakoj lezbijki ugodnije živjeti ako ne mora lagati i pretvarati se.
nažalost, nemaju sve takove mogućnosti. sve koje mogu, go for it!
pogotovo one u većim gradovima, sve selske djeve će vam biti zahvalne
da su sve šutile i mirile se trenutnom situacijom sada većina zbela ne bi mogla nositi hlače, pušiti, piti i sve ostale radosti!
naravno da nitko nema dužnost autati se, al mislim da je svakoj lezbijki ugodnije živjeti ako ne mora lagati i pretvarati se.
nažalost, nemaju sve takove mogućnosti. sve koje mogu, go for it!
pogotovo one u većim gradovima, sve selske djeve će vam biti zahvalne
-
jabooka
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
to bi napravila za sebe i svoju buducnost. a sama sebi nisam nista duzna tako da nisam ni lezbijskim zajednicama.
svakako se ne osjecam duznom prema seoskim djevojkama. vecina njih studira u vecim gradovima. ima net. tako da ako zele poboljsat svoju ili tudju buducnost. mogu same. a ne preko nekog drugog.
@brojana malo si progrijesila. vecina ZENA ne bi mogla nositi hlace. pusiti. piti. to je prvenstveno napravljeno za zene. ne lezbe.
........jednostavno ne razmisljam toliko o buducim generacijama lezba nisam toliko solidarizirana.
svi mi pomazemo buducim generacijama. evo i ovako na net-u. na poslu kad shvate sto si (zbroje 2 i 2) postaju tolerantniji. ne komentiraju negativno novinske clanke s pride-a....
vecina to radi prvenstveno za sebe. da je njima lakse i bolje zivjeti. tako da mi je nelogicno da te iste osobe onda prozivaju zasto ja/mi to ne radimo za druge. oni za sebe-ja za druge. hm.
postoje lezbe koje se bave aktivizmom ili bore za vidljivost u drustvu. ali to je mali broj.
to je isto kao da me netko pita za kog sam glasala. to je moja intimna stvar i ne zelim o tome pricati. dok neki na velika zvona propovjedaju svoja politicka uvjerenja. pokusavajuci druge uvjeriti da je bas njihovo ispravno.
i eto. i jedan i drugi smo pobornici iste politike.
samo sta netko ima potrebu pricati o tome. a netko ne.
svakako se ne osjecam duznom prema seoskim djevojkama. vecina njih studira u vecim gradovima. ima net. tako da ako zele poboljsat svoju ili tudju buducnost. mogu same. a ne preko nekog drugog.
@brojana malo si progrijesila. vecina ZENA ne bi mogla nositi hlace. pusiti. piti. to je prvenstveno napravljeno za zene. ne lezbe.
........jednostavno ne razmisljam toliko o buducim generacijama lezba nisam toliko solidarizirana.
svi mi pomazemo buducim generacijama. evo i ovako na net-u. na poslu kad shvate sto si (zbroje 2 i 2) postaju tolerantniji. ne komentiraju negativno novinske clanke s pride-a....
vecina to radi prvenstveno za sebe. da je njima lakse i bolje zivjeti. tako da mi je nelogicno da te iste osobe onda prozivaju zasto ja/mi to ne radimo za druge. oni za sebe-ja za druge. hm.
postoje lezbe koje se bave aktivizmom ili bore za vidljivost u drustvu. ali to je mali broj.
to je isto kao da me netko pita za kog sam glasala. to je moja intimna stvar i ne zelim o tome pricati. dok neki na velika zvona propovjedaju svoja politicka uvjerenja. pokusavajuci druge uvjeriti da je bas njihovo ispravno.
i eto. i jedan i drugi smo pobornici iste politike.
samo sta netko ima potrebu pricati o tome. a netko ne.
postoji.jedna.bizarnija.stvar.od.incesta.i.pedofilije.
zove.se.ocinstvo.
sastoji.se.u.tome.da.napravis.dijete.zatim.ga.volis.a.nikad.s.njim.ne.spavas.
zove.se.ocinstvo.
sastoji.se.u.tome.da.napravis.dijete.zatim.ga.volis.a.nikad.s.njim.ne.spavas.
-
ow
- necu se registrirati
- Status: U braku
- Kontakt:
Drustveni angazman u bilo kojem obliku je uvijek osobna odluka. Da li ce se netko aktivirati u brobi za prava radnika, zivotinja, manjina, zena, invalida ili sobnog bilja - uvijek je pitanje osobnog osjecaja potrebe da se nesto promjeni. Nekome je manji problem lagati nego se suociti sa strahovima, neizvjesnoscu ili bilo kakvim problemima koje bilo koji takav angazman moze prouzrociti. Nekom drugom je opet lakse pokrenuti se i uciniti nesto u smislu promjene drustva nego prihvatiti stanje koje ga ne zadovoljava.
I to je jedan oblik razlicitosti koje bi svi morali prihvatiti. Meni malo ide na klinac stav koji se u clanku namece - da bi se i drugi trebali angazirati u postizanju cilja koji je autorici vazan - jer je diskutabilno koliko ti drugi uopce zele isto ono sto zeli i autorica clanka.
Koliko jedna da se tako izrazim "tipicna zena" zeli uopce zivot kakav sam ja vodila?
A moj zivot je bio primjena feminizma na svakom koraku. Ne parolama i definicijama - vec stilom zivota koji je mene zadovoljavao.
Je sad sam kakti neka LGBT aktivistica. No prije sam bila sindikalna aktivistica, pokazivala sam u nekim drugim situacijama gradjanski neposluh jer nisam bila zadovoljna necim i zeljela sma to promjeniti. Dakle, oduvjek sam nastojala svjesno utjecati na neke sitne promjene u drustvu koliko se to moglo u svojoj okolini. Nisam to radila zbog drugih vec iskljucivo zato jer me je neki klinac iznutra na to ganjao. No to sam bila ja ovakva kakva jesam a sumnjam da bi moj nacin zivota mogao zadovoljiti neke sruge i drugacije osobe.
Mislim da je glupost prozivati druge zasto se ne ponasaju kao mi samo zato da bi nama bilo lakse postici svoje neke ciljeve. To je isto kao da olimpijski pobjednici prozivaju druge za to sto nisu sposobni pretrcati 100 metara istom brzinom kako to oni rade. Definitivna glupost.
I na kraju, outanje samo po sebi ne mora nuzno znaciti napredak. Ti Zita nisi outana u javnosti, al si pokrenula proces koji je pomogao mnogim lezbama da svoj zivot usmjere u pravcu koji njima odgovara. Mnoge od njih su se outale u svojoj sredini, mnoge su postale vidljive i u drustvu, a CroL sam po sebi postao medij kojeg respektira hrvatska javnost.
Zamisli sad situaciju da ti Zita napises clanak u smislu: Jebes lezbe, da svaka napravi stranicu slicnu CroL-u bilo bi nama svima lakse, bile bi vidljivije - trt - mrt.
Cinjenica jeste da svaka generacija pomalo pomakne kotac civilizacije unaprijed, no to nije i nikad ne moze biti odgovornost svih ljudi.
Kao sto nisu svi bili u stanju izmisliti kotac, struju, postaviti teoriju relativiteta ili pronaci penicilin, tako ne trebaju sve lezbe preuzimati na sebe teret promicanja lezbijske vidljivosti.
Meni inace strashno ide na zivce stav koji se iz clanka moze iscitati - a to je ono "dopizdilo mi da se za vas borim".
Da autoricu clanka mogu osobno sresti, odgovorila bih joj: tko te jebe, nisi se borila za mene vec za ono sto je tebi vazno, a za ono sto je meni vazno borim se ja sama. I ne trazim od drugih da u tom smislu podmentu svoja ledja umjesto mene.
I to je jedan oblik razlicitosti koje bi svi morali prihvatiti. Meni malo ide na klinac stav koji se u clanku namece - da bi se i drugi trebali angazirati u postizanju cilja koji je autorici vazan - jer je diskutabilno koliko ti drugi uopce zele isto ono sto zeli i autorica clanka.
Koliko jedna da se tako izrazim "tipicna zena" zeli uopce zivot kakav sam ja vodila?
A moj zivot je bio primjena feminizma na svakom koraku. Ne parolama i definicijama - vec stilom zivota koji je mene zadovoljavao.
Je sad sam kakti neka LGBT aktivistica. No prije sam bila sindikalna aktivistica, pokazivala sam u nekim drugim situacijama gradjanski neposluh jer nisam bila zadovoljna necim i zeljela sma to promjeniti. Dakle, oduvjek sam nastojala svjesno utjecati na neke sitne promjene u drustvu koliko se to moglo u svojoj okolini. Nisam to radila zbog drugih vec iskljucivo zato jer me je neki klinac iznutra na to ganjao. No to sam bila ja ovakva kakva jesam a sumnjam da bi moj nacin zivota mogao zadovoljiti neke sruge i drugacije osobe.
Mislim da je glupost prozivati druge zasto se ne ponasaju kao mi samo zato da bi nama bilo lakse postici svoje neke ciljeve. To je isto kao da olimpijski pobjednici prozivaju druge za to sto nisu sposobni pretrcati 100 metara istom brzinom kako to oni rade. Definitivna glupost.
I na kraju, outanje samo po sebi ne mora nuzno znaciti napredak. Ti Zita nisi outana u javnosti, al si pokrenula proces koji je pomogao mnogim lezbama da svoj zivot usmjere u pravcu koji njima odgovara. Mnoge od njih su se outale u svojoj sredini, mnoge su postale vidljive i u drustvu, a CroL sam po sebi postao medij kojeg respektira hrvatska javnost.
Zamisli sad situaciju da ti Zita napises clanak u smislu: Jebes lezbe, da svaka napravi stranicu slicnu CroL-u bilo bi nama svima lakse, bile bi vidljivije - trt - mrt.
Cinjenica jeste da svaka generacija pomalo pomakne kotac civilizacije unaprijed, no to nije i nikad ne moze biti odgovornost svih ljudi.
Kao sto nisu svi bili u stanju izmisliti kotac, struju, postaviti teoriju relativiteta ili pronaci penicilin, tako ne trebaju sve lezbe preuzimati na sebe teret promicanja lezbijske vidljivosti.
Meni inace strashno ide na zivce stav koji se iz clanka moze iscitati - a to je ono "dopizdilo mi da se za vas borim".
Da autoricu clanka mogu osobno sresti, odgovorila bih joj: tko te jebe, nisi se borila za mene vec za ono sto je tebi vazno, a za ono sto je meni vazno borim se ja sama. I ne trazim od drugih da u tom smislu podmentu svoja ledja umjesto mene.
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999

www.balconn.com
www.gay-u-obitelji.com

www.balconn.com
www.gay-u-obitelji.com
-
ow
- necu se registrirati
- Status: U braku
- Kontakt:
Ja nisam sutila, nosila hlace u sredini u kojoj se to smatralo krajnje neprihvatljivo (dobila zbog toga ukor pred iskljucenje u prvom srednje, al svejedno nastavila nositi hlace), pusila po ulici, pila kad sam htjela i to sve prije 35 godina. No ne mislim da mi bilo tko bilo sto duguje, jer sam to radila zbog sebe i zivo mi se jebalo hoce li nakon mene netko iskoristiti pravo koje sam ja svojim inatom stekla.borjana je napisao/la: da su sve šutile i mirile se trenutnom situacijom sada većina zbela ne bi mogla nositi hlače, pušiti, piti i sve ostale radosti!
Uostalom ako tako gledas za sve na svijetu trebamo biti zahvalni prethodnim generacijama. Od centralnog grijanja i mikrovalke, preko upaljaca, interneta, do lifta, zicare, i zagorskih strukli.
ZAmisli da netko prije nas nije izmislio upaljac ili sibice, pljuge bi morali paliti tucajuci kamen o kamen.
ZAsto onda ne slavimo tu osobu - jerbo je danas na primjer (kad ne rade trgovine) meni vaznije imati upaljac nego slobodu da svima mogu reci JA SAM LEZBA.
Jer to ionako svi koji su mi trenutno u blizini znaju.
Zadnja izmjena: ow, dana/u 26 pro 2007 13:11, ukupno mijenjano 1 put.
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999

www.balconn.com
www.gay-u-obitelji.com

www.balconn.com
www.gay-u-obitelji.com
-
Zita
meni se isto ne svidja to da bi meni trebalo biti vazno ono sto je njoj vazno (autorici)
po cemu bi ta trebala biti centar mog svijeta?
svatko radi sto zeli s obzirom na svoje mogucnosti i nema tu tjeranja na aktivizam
kosa mi se dize na glavi od silnog propovjedanja da se svi moraju outati, da su to poznati duzni, da su pjevacice duzne outati se da bi barici iz velike gorice bilo bolje
bullshit!
to outanje ce toj zvjezdici unistit zivot a barici nebu pomoglo. jos ce ista ta barica reci:"vis kak je glupa, sjebala se sam tak! ja to nebi nikad"
tak da..nek se svaka barica postavi za sebe. i njena sestra manda takoder.
lako tudim k*** po koprivama mlatiti
po cemu bi ta trebala biti centar mog svijeta?
svatko radi sto zeli s obzirom na svoje mogucnosti i nema tu tjeranja na aktivizam
kosa mi se dize na glavi od silnog propovjedanja da se svi moraju outati, da su to poznati duzni, da su pjevacice duzne outati se da bi barici iz velike gorice bilo bolje
bullshit!
to outanje ce toj zvjezdici unistit zivot a barici nebu pomoglo. jos ce ista ta barica reci:"vis kak je glupa, sjebala se sam tak! ja to nebi nikad"
tak da..nek se svaka barica postavi za sebe. i njena sestra manda takoder.
lako tudim k*** po koprivama mlatiti
- FatalFemme
nakon sto sam se neuspjesno outala starcima, uspjesno seki i best frendici, zelim samo nastaviti u tom smjeru.
zato jer me laz gusi..
ugusi me ,uzas, i mjenja me kao osobu jer je sve teze sto sam starija, a to ne zelim.
shvatila sam s vremenom da sutnja na direktne upite samo podrzava komociju osobe koja me propituje bez obzira jel rijec o kolegicama ili dr ljudima.
najteze mi se outati vec postojecim ljudima u zivotu, ali ide. mora ici.
a novim je mnogo lakse, na prvo pitanje odmah kazem i to je to.
ne trazim da me prihvate, ali onda neka ne postavljaju glupa pitanja ili daju glupe insinuacije.
tesko jeste, vjerojatno nesto najteze sto sam u zivotu pocela raditi, ali je zato olaksanje neopisivo.
sto se tice outanja dr ljudi, ne smatram da to netko treba raditi da bi meni bilo bolje.
neka svatko sam sebi napravi onako kako mu pashe, kako smije i kako moze.
granice su samo u nama samima.

zato jer me laz gusi..
ugusi me ,uzas, i mjenja me kao osobu jer je sve teze sto sam starija, a to ne zelim.
shvatila sam s vremenom da sutnja na direktne upite samo podrzava komociju osobe koja me propituje bez obzira jel rijec o kolegicama ili dr ljudima.
najteze mi se outati vec postojecim ljudima u zivotu, ali ide. mora ici.
a novim je mnogo lakse, na prvo pitanje odmah kazem i to je to.
ne trazim da me prihvate, ali onda neka ne postavljaju glupa pitanja ili daju glupe insinuacije.
tesko jeste, vjerojatno nesto najteze sto sam u zivotu pocela raditi, ali je zato olaksanje neopisivo.
sto se tice outanja dr ljudi, ne smatram da to netko treba raditi da bi meni bilo bolje.
neka svatko sam sebi napravi onako kako mu pashe, kako smije i kako moze.
granice su samo u nama samima.
~YOU HAVE TO DO STUFF THAT AVERAGE PEOPLE DONT UNDERSTAND, BECAUSE THOSE ARE THE ONLY GOOD THINGS~
-
weirdo
- cudnovata
mislim da bi se ljudi trebali outat ali zbog sebe. općenito ne vjerujem u altruizam do te mjere da bi čovjek samog sebe trebao dovesti u kompliciranu situaciju da budućim naraštajima bude bolje. svaka generacija se treba boriti sama za sebe i niti jedna nije dužna na uštrb sebe olakšavati ikakav put sljedećoj (iako se to samo po sebi dešava. studenti koji danas, zbog sebe protestiraju u francuskoj, poboljšat će uvijete nekim novim klincima koji će biti u njihovoj koži za par godina).
zašto se outat? zašto ne? pederi su od sebe napravili brand, 3. su najjači lobij u svijetu. dobivaju poslove, visok socijalni status na ime svog pederstva koje se stereotipno veže uz stil, otmjenost, obrazovanost, itd.
zašto se outat? zašto ne? pederi su od sebe napravili brand, 3. su najjači lobij u svijetu. dobivaju poslove, visok socijalni status na ime svog pederstva koje se stereotipno veže uz stil, otmjenost, obrazovanost, itd.

I'm normal enough to know that I'm weird...
But too damn weird to do anything about it!
- pineapple14
- Rock Faerie
- Ja sam: ne želim se identificirati
-
road runner
procitala sam clanak...dobar..zanimljiv....
al za neku drugu drzavu i vrijeme...
meni moja sex.orijent. nije najbitnija stvar i ne upravlja mi zivotom..ne idem okolo ljudima i govorim sta sam
ko hoce da zna sta sam sazna..
ako me neko pita imam li momka, ja kazem NE bez suvisnih komentara..ali isto tako nemam problem da me sa curom vide na nekom javnom mjestu..da smo zagrljene ili da se ljubimo...stvar licnog izbora...
i ako me neko direknto pita jesam li lezbejka kazem jesam
(i cekam hrpu podpitanja kao,zasto itd haha...)
lakse je sad nego recimo prije par godina kada smo to morali skrivati od svakoga..sada mislim da se vecina ljudi pomirila sa licnim izborom pojedinca sta ce i koga ce voliti
al za neku drugu drzavu i vrijeme...
meni moja sex.orijent. nije najbitnija stvar i ne upravlja mi zivotom..ne idem okolo ljudima i govorim sta sam
ko hoce da zna sta sam sazna..
ako me neko pita imam li momka, ja kazem NE bez suvisnih komentara..ali isto tako nemam problem da me sa curom vide na nekom javnom mjestu..da smo zagrljene ili da se ljubimo...stvar licnog izbora...
lakse je sad nego recimo prije par godina kada smo to morali skrivati od svakoga..sada mislim da se vecina ljudi pomirila sa licnim izborom pojedinca sta ce i koga ce voliti
Ser det ut som jag bryr mig?
Osobno mislim da svatko zna za sebe najbolje. Valjda.
Također, svi mi odlučujemo za sebe. Bio bi suviše glup bilo koji 'izlazak u javnost' radi grupe koja to nalaže i krajnje ne bi sličio ni na što ako nije sam proizvod onog čiji bi trebao biti.
To se mora osjetiti; osoba se mora prvo sama sa sobom pomiriti i posložiti neke kocke, a tek onda krenuti dalje.
Ja sam sredila neke svoje misli. Ali još ima toga, još ima onog nedorečenog u meni. No već imam zacrtani put koji u sebi ima mjesta za određene promjene koje bi već trebale doći.
Sve je to super, ipak meni nitko ne zna da sam bisex.
No odavno sam odlučila da će to doznati svi oko mene tj. bez imalo srama ću moći reći.
Još sam uvijek u procesu slaganja kockica i vjerojatno ću biti sljedeće dvije god. A nakon toga ću učiniti sve da promijenim neke svjetonazore, poglavito u vlastitoj sredini. I ne sumnjam da ću uspjeti. Takva sam ja, kad odlučim - "vučem" do kraja.
Ja znam da je teško, teško je svima bilo i biti će teško ako se neke stvari ne promijene. Treba se ići dalje, učiniti određene pomake. Gay pride-ovi nemaju nikakvih učinaka. Samo su centar izrugivanja i odavanja krive slike homo populacije za primitivce.
Outanje, pristup u društvo kao normalni pripadnik istog, je nužno.
Također, svi mi odlučujemo za sebe. Bio bi suviše glup bilo koji 'izlazak u javnost' radi grupe koja to nalaže i krajnje ne bi sličio ni na što ako nije sam proizvod onog čiji bi trebao biti.
To se mora osjetiti; osoba se mora prvo sama sa sobom pomiriti i posložiti neke kocke, a tek onda krenuti dalje.
Ja sam sredila neke svoje misli. Ali još ima toga, još ima onog nedorečenog u meni. No već imam zacrtani put koji u sebi ima mjesta za određene promjene koje bi već trebale doći.
Sve je to super, ipak meni nitko ne zna da sam bisex.
No odavno sam odlučila da će to doznati svi oko mene tj. bez imalo srama ću moći reći.
Još sam uvijek u procesu slaganja kockica i vjerojatno ću biti sljedeće dvije god. A nakon toga ću učiniti sve da promijenim neke svjetonazore, poglavito u vlastitoj sredini. I ne sumnjam da ću uspjeti. Takva sam ja, kad odlučim - "vučem" do kraja.
Ja znam da je teško, teško je svima bilo i biti će teško ako se neke stvari ne promijene. Treba se ići dalje, učiniti određene pomake. Gay pride-ovi nemaju nikakvih učinaka. Samo su centar izrugivanja i odavanja krive slike homo populacije za primitivce.
Outanje, pristup u društvo kao normalni pripadnik istog, je nužno.
Taceant colloquia. Effugiat risus. Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae.
koliko ljudi u zivotu upoznas,pored koliko njih u zivotu prodjes..zao mi je al cini mi se da outanje u danasnjem svijetu dodje ka židovima zuta traka oko ruke u vrijeme nacizma..ima njih koji te cijene i prihvacaju bez obzira na sve,al vecina te nepodnosi..i to je surova cinjenica,ma da neznam kako si poznata faca,priznat ili sto god prije si bija peder i danas si peder..a ironija svega toga da demokracija koja je potekla od grka i koji danas imaju puna usta te demokracije,neznaju ili nezele da znaju da u vrijeme grcke civilizacije homoseksualizam je bio prihvacen..pa me zbilja interesira jel sadasnjost,buducnost proslosti il..smo mi trenutno zapeli u vremenskoj rupi ..negdje u bezumlju,bezdusju i cinizmu..
Ja osjećam potrebu outati se onima kojih se to tiče..
Dakle to je moja obitelj, najbolji prijatelji..
Ne želim davati oglas u narodne novine preko cijele stranice: ja sam lezbijka...
Uostalom, kad nekog upoznam, nije moja sex. orijentacija prvo što se spomene..
Nikoga se ne tiče s kime ja spavam.. To se ne pita ni heteriće, zašto bi onda pitali mene..
Dakle to je moja obitelj, najbolji prijatelji..
Ne želim davati oglas u narodne novine preko cijele stranice: ja sam lezbijka...
Uostalom, kad nekog upoznam, nije moja sex. orijentacija prvo što se spomene..
Nikoga se ne tiče s kime ja spavam.. To se ne pita ni heteriće, zašto bi onda pitali mene..
“What am I living for and what am I dying for are the same question.”
― Margaret Atwood, The Year of the Flood
― Margaret Atwood, The Year of the Flood
O tome nitko ni ne priča jer kako si i sama navela nećeš na prvom susretu s nekim reći koje si orijentacije (to nitko ni ne radi). Ali to se ne treba skrivati. Zašto?zenia je napisao/la: Ne želim davati oglas u narodne novine preko cijele stranice: ja sam lezbijka...
Ponekad je potrebno protiv svih, no jedino kad se je svjesno posljedica.
Taceant colloquia. Effugiat risus. Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae.