Koliko degutantnih postova ovdje ima, to je nevjerojatno. Kao vječni krug nasilja - eto, ostatak države ne poštuje izbore i mišljenje gej ljudi, pa ajmo mi sada te ljude zbog toga što vjeruju, što su otišli pozdraviti svog vjerskog vođu, prozivati maloumnima, ispranog mozga, ajmo željeti da im sve propadne zbog vremenskih uvjeta, smijati se čovjeku na temelju izgleda; i ajmo još grintati protiv ljudi koji su im to omogućili. I države koja, eto, plaća posjet vjerojatno najutjecajnijeg čovjeka na svijetu. Uz Obamu i Merkel, valjda. Može li malo zlobnije, neki se još nisu istaknuli?
Koliko sam god ja ateist, koliko mi je zapravo odbojna ideja religije, koliko god ne poštujem crkveni autoritet, i malo manje njen nauk, ne mogu ne primijetiti sljedeće stvari:
1) Tijekom cijelog posjeta, nisam primjetila ni jednu negativnu poruku, nijedan ispad, ni jednu prijetnju ičijem integritetu i identitetu, ukratko - nijedu prijeteću poruku koju je odaslao Papa ili njegovi sljedbenici. Ništa nije usmjereno protiv nekoga, nego za svoje i na lijep način. Afirmativno i za svoje, ne protiv nekoga. Anti Papa prosvjed je koncipiran upravo licemjerno suprotno.
2) Poruke jesu obogaćene (ili osiromašene?) vjerskim vokabularom, ali su to jako dobre poruke. Jednostavno ne mogu uočiti ništa što je negativno u njima, štoviše, osim eto te "vjera u boga" poruke, sve su ostale nešto što bi svatko trebao prakticirati.
3) Posjet Pape je razveselio mnoge, dao je nadu mnogima (jer nemaju svi jednako dobre uvjete kao većina nas, i religija im jest utjeha), i veselje tih ljudi ne može biti loše niti puno plaćeno. Možda nema vama smisla, ali ako to tolike čine sretnima, da smo platili duplo ne bi mi bilo žao. Samo zato što ne usrećuje mene, ne znači da je bezvrijedno. Da bar imam još koji milijun, recimo, Dawkins sljedbenika pa da država plati posjet, ne bi bilo loše. Ježi ga, nisam većina. Što ne znači da ću šiziti jer netko drugi ima tu mogućnost.
4) Ovo ne treba možda ni spominjati, ali posjet Pape jednoj ovako maloj državi daje izvjesnu političku poruku svijetu. Vatikan je već Hrvatskoj nebrojeno puta pomagao, oko neovisnosti prvenstveno - nikada nikome nisu napravili ustupke kao Hrvatskoj. Vjerujem da se takav politički utjecaj ne može platiti. U vrijeme kada nam ostatak Europe daje pleske, od ZERP-a do Gotovine, definitivno veliki plus za nas.
Licemjerje je odvratno. Koliko i jednoumlje, osobito u ovoj temi, ha popaj. Idemo tražiti da poštuju naša opredjeljenja i naša uvjerenja, ali ajmo pljuvati po njihovima. Fuj.
Whatever makes you happy
Whatever you want