Odbijeno državljanstvo ženi u nikabu

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
far out
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi

Odbijeno državljanstvo ženi u nikabu

Post Postao/la far out » 18 srp 2008 19:57

http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/ar ... ,126942.jl

Odbijeno državljanstvo ženi u nikabu Piše: Martina Hrupić

Muslimanki Faizi Mabchour (32) koja nosi nikab - veo koji prekriva tijelo i lice s izrezom za oči - francuske su vlasti odbile dati državljanstvo jer nije asimilirana u francusko društvo, prenose svjetski mediji. Njezin nikab, koji se često poistovjećuje s burkom - velom koji prekriva cijelo tijelo i oči - nije jedini razlog odbijanja zahtjeva.

Vlasti objašnjavaju da je ona prihvatila radikalnu praksu koja je inkompatibilna s vrijednostima francuskog društva, pogotovo s ravnopravnošću spolova. Faiza nije znala ništa o sekularizmu ili pravu da glasa. Izvješće navodi da je “vodila život pustinjaka, potpuno podčinjena muškarcima u svojoj obitelji”.

Odluku je pozdravila i francuska ministrica socijalne skrbi Fadela Amara - muslimanka alžirskih korijena. Amara nije pravila razliku između nikaba i burke, rekavši da se radi “o centimetrima tkanine” te da su oba odjevna predmeta simbol potlačenosti žena. - Burka je zatvor, luđačka košulja. To nije religijski znak nego znak totalitarnog političkog projekta koji propovijeda nejednakost između spolova - rekla je Amara.

Što je za Francuze radikalizam?

- Gdje počinje, a gdje završava to što nazivamo radikalnim ponašanjem? Vidjet ćemo kako muškarcu odbijaju dati državljanstvo jer ima predugu bradu ili jer je odjeven kao svećenik - komentirao je Mohammed Bechari iz Nacionalne federacije francuskih muslimana. U Francuskom koncila muslimanskih zajednica su naglasili da njihova grupa “odbija sve forme ekstremizma i stigmi koje muslimansku komponentu francuskog društva ometaju u življenju svoje spiritualnosti u miru”, dok je Foud Alaoui iz Unije islamskih organizacija naglasio da odijevanje nije dio vrijednosti Francuske.

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 19 srp 2008 14:10

Ne znam, iako mislim da je, naročito za dobivanje državljanstva, bitno integrirati se u društvo/zemlju, ovo mi se čini malo radikalno i kao nekakva demonstracija moći nad nekakvom nemoćnom i neobrazovanom ženom. Ne znam, moram razmislit :o.

far out

Post Postao/la far out » 19 srp 2008 15:34

baš tako, nikako da zakljucim sta da mislim.

drzava bi se trebala pobrinuti da ona te stvari sazna? jesu li joj rekli za njih nakon sto nije znala odgovor? s druge strane, ona je sama dosla u tu drzavu, stoga ju ista nema cemu poducavati vec se ona treba prilagoditi njoj.

a onda opet, treba li kazniti nju kojoj je to bilo onemoguceno ili one koji su joj to onemogucili? odgajana tako kako je, vjerojatno nikad nije ni dosla u kontakt s drukcijim.

i na kraju, je li to svjedno njena greska? svjesna da je dosla u drugu dzavu nije se zapitala kako sustav funkcionira tu? :o

zbunjuje me.

Zita

Post Postao/la Zita » 19 srp 2008 17:42

kad dodes u rim ponasaj se kao rimljanjin inace ostani gdje jesi

far out

Post Postao/la far out » 19 srp 2008 18:10

nije to tako jednostavno, zita.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 20 srp 2008 21:29

ona je trazila francusko drzavljanstvo. dakle, sva prava od neke drzave. aprolutno je pravo te drzave da procjeni zeli li nekog za svog gradjanina ili ne. a zakaj bi postala njihova gradjanka? ta zena pod svojim uvjetima zeli uci u neciju drzavu. a zakaj bi? one ne nosi muslimanska obiljezja nego joj je prekriveno lice. kak da ju se identificira? francuska je svjetovna drzava i ak se to nekom ne svidja neg ne ulazi u neku drzavu.

cruisegirl

Post Postao/la cruisegirl » 21 srp 2008 03:55

fucking true!!! obicaji i zakoni francuskog naroda kazu da ne moze imat pokriveno lice (time ne njecu nicije pravo na vjersku orjentaciju). ako ih ne zeli prihvatit, cemu onda njihovo drzavljanstvo?!

far out

Post Postao/la far out » 21 srp 2008 13:46

tome sto su kontradiktorni, navodno se sve te drzave 'bore' da bi svijet bio bolji. ljudi obrazovaniji, civiliziraniji i tako dalje. ideja mozda je utopijska, no to ne znaci da je pogresna.

ako vec nije znala, mogli su je tome poduciti, a ako to odbije prihvatiti poslat je van ili ponuditi neku poduku, naravno, ne na drzavni trosak.

master yoda

Post Postao/la master yoda » 27 srp 2008 19:18

ja bih joj dala hrvatsko državljanstvo. mene ne bi smetalo kako je ona obučena i u koga vjeruje.

no, ona bi morala prihvatiti da prema našim zakonima postoje situacije u kojima će morati napraviti ustupak i pokazati lice. na primjer na osobnoj iskaznici mora biti fotografija na kojoj se vidi lice, kontrolori u gradskom prijevozu moraju moći identificirati da li je ona zaista vlasnica mjesečne iskaznice tako da usporede fotografiju s iskaznice s njezinim licem, isto će joj se dogoditi u bankama, u nekim situacijama mora donijeti potvrdu medicine rada, a za taj pregled mora pokazati lice i tijelo....

ono što je u ovoj situaciji bitno je da li ona bira biti obučena u nikabu ili su drugi umjesto nje odlučili da ona mora biti obučena u nikabu.

odijevanje zaista nije dio vrijednosti nekog društva, ali pravo da osoba samostalno odabere svoju dojeću, je. ponavljam, pitanje je da li je ona samostalno odlučila biti obučena u nikabu.

također, ako je ta žena potčinjena bilo kome, nije slobodna i krše se zakoni. no, nije rješenje da se njoj uskrati državljanstvo jer joj se time čini dvostruka nepravda. opet, dati joj državljanstvo pod tim uvjetima je izuzetno štetno, jer se time ozakonjuje potčinjenost i rodna neravnopravnost!

mislim da se muslimanska zajednica koja se spominje u tekstu ne postavlja na pavi način u odnosu na problem. francuska je svjetovna država, zakoni su jači od bilo koje svete knjige. umjesto što se toliko bune protiv države i razmišljaju kako će ih država oštetiti i zakinuti, trebali bi se posvetiti edukaciji muslimanskih doseljenika i pomoći im da se snađu u svijetu u kojem je vjera privatna stvar svakog pojedinca i na temelju koje se ne smije vršiti nikakva diskriminacija. niti u javnom životu, a niti unutar četiri zida. bilo bi puno bolje za svih da im objasne povelju ujedinjenih naroda o ljudskim pravima, da im objasne zakone države u koju dolaze, mogućnosti koje su im na raspolaganju kao i njihove obveze kao francuskih državljana....
May the force be with you.

Odgovorite