Strah od javnog nastupa

Ovdje spadaju teme koje se ne mogu svrstati u ostale forume. SVE privatne prepiske i dogovore vodite u podforumu dnevna soba.
OtherMe
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Re: Strah od javnog nastupa

Post Postao/la OtherMe » 15 ožu 2012 14:44

ariadne je napisao/la:Meni je onaj smajl na kraju najbolji. :D Sarkazam se osjeti u krugu od osamsto kilometara.

"Kurve beskorisne. :)"
"Thanks for nothing, bitches. :)"
"Dabogda vama tako pomogli. :)"
"Pobit ću vam cijelu obitelj i kućne ljubimce. :)"

Ja cu ovaj dio koristiti pri uvodu u nekakvu prezentaciju ako ikad budem imala!!!

:haha: :haha: :haha:

Kao ice breaker jel ...
----Hello I'm your mind, giving you someone to talk to...Hello...----

inani
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U vezi

Post Postao/la inani » 15 ožu 2012 21:34

Sta reci? Koju posluku porati? :D
... :nesvjest:

bašja
Status: U vezi

Post Postao/la bašja » 15 ožu 2012 21:47

Rea, pa sad kad si uspješno javno nastupila unatoč strahovima, daj malo podijeli iskustvo! kako ti je uspjelo, što bi ti preporučila?

Mislim, ne zbog mene, ja i javne govorancije ko prst i nokat :ubergeek: dobila sam jednom nadimak ciceron. Da, bila je to šala na račun moje umišljenosti, ali i dalje stoji da mi je to jedna od jačih kvaliteta.

A mislim da je ključ samo pomaknuti fokus u glavi s toga da se radi o javnom nastupu na to da baš ti imaš poruku koju treba podijeliti s drugima.
Što se pripreme tiče, kod kuće sve pisati, ispisati, a na kraju ostati ili bez ikakvih papira ili eventualno s papirićem gdje će pisati isključivo ključne riječi, nikako rečenice.... I još na početku govoriti sporo, uzeti si vremena dok prva tremica ne prođe i onda dalje sve ide samo od sebe
How did a housepet, who ignores people, get into our lives? They basically domesticated themselves.

Fusion

Post Postao/la Fusion » 28 ožu 2012 14:05

S javnim nastupima sam počela negdje u 4-om razredu osnovne (tamburaški zbor :D), zatim gluma u srednjoj i pred faks te pjevanje poslije.
Izlagala sam samo na seminarima u sklopu faksa. Sjećam se da je posljednje bilo o autizmu, a prije toga o feromonima. :D

Ipak, svaki SVAKI put imam tremu. U pjevačkim počecima sam uvijek trgnula jednu domaću rakijicu na brzinu. :D Onda sam se jednom zanijela pa kad sam trebala pjevati back vokale (lead je išao bez problema) nikako nisam mogla uhvatiti tercu i od tada to više ne prakticiram. :D Trema me u prosjeku prođe za 2 minute, tj. čim otvorim usta.

Držim da je ključno dobro vladati materijom/tehnikom u vezi područja s kojim se izlazi pred ljude, a najbolji predavači/umjetnici su oni koji taj sadržaj imaju u malom prstu i onda ubace improvizaciju (uz tu sigurnost da će nakon nje znati svaki put "sletjeti" baš tamo gdje treba).

Zanimljivo i meni simpatično - na području javnog nastupa mi je najviše pomogla Disneyjeva priča o sloniću Dumbu. slika
Onaj dio kad su mu vrane podvalile svoje pero uvjeravajući ga da je čarobno i da samo pomoću njega može letjeti.
Jednom prilikom ga je izgubio, bilo ga je strah, ali mu je prijatelj miš (čini mi se da je išlo tako :D) pomogao da uvidi da može letjeti samo pomoću svojih velikih ušiju.

Prevedeno na RL - najbitnija je svjesnost o vlastitim (ne)sposobnostima, mogućnostima i realnim dosezima. slika

slika slika

Odgovorite