Andain je napisao/la:Daj mi sad reci kako ti vidiš ovu dvojbu-da li te gornje tvrdnje imaju istu težinu? Polazimo od tog da je i prosječni student likovne akademije zadovoljio tehnički formu.
Ne znam ništa o likovnoj umjetnosti. Bila mi je oduvijek najmanje zanimljiva. Tako da ono što je JaNNa napisala da joj kod glazbe miluje ili trga uho, meni kod likovne umjetnosti miluje ili bode oko. Tu se pogotovo ne bih upuštala u nikakve rasprave niti usudila išta tvrditi.
Koji segment nekog djela ima mogućnost takve inspiracije po tebi?
To ovisi od onoga koga inspirira. Mogla bih tako reći i da je Michael Jackson napravio veliko postignuće u umjetnosti jer slušam kako generacije i generacije plesača (različitih stilova) govore kako su svoje prve korake napravili gledajući i slušajući njega. S druge strane, na neke je skladatelje pop glazbe utjecala njegova glazba.
Ili se krivo kužimo?
Krivo se kužimo. Irelevantno je zapravo za ovu temu. Općenito je to argument koji mrzim povlačiti. Spomenula sam ga kad je bašja spomenula Rock akademiju, ali više u smislu svog pedagoškog iskustva s klasičarima.
Ono što ovdje zastupam je tvrdnja da rasprava o ukusima i kvaliteti ima ili nema smisla ovisno o tome s kim se raspravlja.
To je tako zato jer ja to vidim/prepoznajem/čujem meni baš ništa ne znači kad me želiš uvjeriti u mogućnost komparacije ukusa i/ili istančanog vlastitog.
To možda može proći u raspravama s nekim tko nema teorijskog i praktičnog znanja o području o kojem pričaš pa zapravo miješa sugovornikovu elokventnost s dobrim ili istančanim ukusom.
S nekim tko ima pojma ćeš kad tad morati povući ovaj argument:
Ono što moje laičko uho prepoznaje, a u oba slučaja koja sam navela je u skladu i s onim što kritika prepoznaje.
Primjerice, kod zaključivanja o nečijoj gitarističkoj virtuoznosti bismo, osim notnog zapisa, mogli uzeti relevantan uzorak najboljih studenta glazbe/glazbenika (klasičnih, jazz, rock - ovisno o žanru koji se ocjenjuje), pustiti im nečiju gitarističku dionicu i mjeriti prosječno vrijeme za koje su ju uspjeli savladati.
Dakle, meni ni nakon tri stranice nije jasno kako bi se to (istančani) ukusi bez tehničkog aspekta, analize i mjerenja mogli komparirati?
Svi argumenti ovdje su ispali subjektivni doživljaj koji, kao što sam napisala, su istiniti samo u okviru percepcije osobe koja ih doživljava i osoba koje su joj kompatibilne u tom doživljaju. I nakon sto stranica lovljenja vlastitog repa će isto na to doći.
Ono uzimanje i komparacija lyricsa koje je imalo za zadatak poopćiti ukus i proglasiti jedno bolje od drugog tek nema nikakvog smisla. Kastriralo se sve ostale bitne elemente nekog glazbenog djela: glazba, kontekst, interpretacija, (sub)kultura, žanr, vještna pjevanja/repanja, produkcija i tako dalje i tako bliže. Jedno ima suptilne, introspektivne lyricse, a drugo je sirovo i IN YO FACE, ne govori ništa o kvaliteti cjelokupnog glazbenog komada.
Lana Del Rey ne zna pjevati i nema sluha ne govori ništa o kvaliteti njenih pjesama na studijskom albumu. S tim u vezi - ne mislim da ljudi koji slušaju pjesme LDR nemaju ukusa, ali mislim da oni koji tvrde kako je ona odlična pjevačica nemaju nimalo sluha.
Ostala bih i stala na onom zaključku da se s nekima može raspravljati, a s drugima razmijenjivati impresije. I jedno i drugo ima svoju vrijednost.