LGBT osobe u odgojnom i obrazovnom sustavu.

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
zlo i naopako
Spol/rod: žensko

Re: LGBT osobe u odgojnom i obrazovnom sustavu.

Post Postao/la zlo i naopako » 03 sij 2011 23:06

Broken Down Angel je napisao/la:Kako dišu hrvatski srednjoškolci?
Istraživanje GONG-a / izvor Novi List: "Srednjoškolci su iskazali golemu količinu homofobije. Njih čak 64,3 se potpuno ili dijelom slaže s time da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje jer te osobe na taj način utječu na odgoj mladih. S tom se tvrdnjom ne slaže samo 14,7 posto anketiranih. Takav stav ne čudi ima li se na umu da 45,9 posto srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost neka vrsta bolesti, dok njih tek 30 posto tvrdi suprotno."

zanima me na kolikom su uzorku i u kojim školama radili ove ankete...?!
pretpostavljam da je ovo rađeno u strukovnim školama... jer koliko je meni poznato u srednju
školu u koju sam ja išla bilo je 60% gay ljudi :haha:

Broken Down Angel

Post Postao/la Broken Down Angel » 04 sij 2011 00:16

Politička pismenost mladih u Hrvatskoj: istraživanje političkih znanja, vrijednosti i ponašanja hrvatskih maturanata - Metodologija istraživanja je napisao/la:Istraživanje je provedeno na stratificiranom, slučajnom klaster uzorku, što znači da su učenici u uzorak odabrani preko razrednih odjeljenja, a ne pojedinačno. Uzorak je stratificiran prema dva kriterija: županiji i vrsti srednjoškolskog programa [gimnazijski, četverogodišnji strukovni i trogodišnji strukovni program]. U uzorak su ukupno odabrana 52 razredna odjeljenja, proporcionalno iz svake županije i tipa srednjoškolskog programa. Razredi su odabrani slučajno, najprije slučajnim izborom škole, a potom slučajnim izborom razreda u izabranim školama. U konačnici anketiranje je provedeno u 42 odjeljenja jer zbog tehničko - organizacijskih prepreka [mogućnost uspostave kontakta sa školama, mogućnost odabira odgovarajućeg razreda itd.] nije bilo moguće u potpunosti realizirati planirani uzorak. U 42 odjeljenja u kojima je anketiranje provedeno, ukupno je anketirano 999 učenika. Odstupanja realiziranog uzorka od planiranog, odnosno od strukture populacije s obzirom na broj učenika završnih razreda po županijama i vrsti srednjoškolskog programa [gimnazijski, četverogodišnji strukovni i trogodišnji strukovni] su otklonjena postupkom utežavanja [poststratifikacija].
Tabelarni izvještaj dostupan je ovdje [na dnu članka].

Jedine razlike između strukovnih i gimnazijskih programa jesu one sadržajne i organizacijske. [Naglašavam jer mi se čini da si htjela implicirati nešto drugo.] Predmeti na kojima bi bilo moguće informirati učenike / ice o određenim temama jednostavno nisu prisutni u većini strukovnih programa ili se ne održavaju u tolikom broju sati kao u gimnazijama, pa su nužno ograničeni na određena područja koja se smatraju prioritetnima za datu struku. No, mislim da je postalo i više nego očito da su reforme nužne i jedino što nedostaje je volja nadležnih institucija koje bi ih trebale provesti.

nikta3

Post Postao/la nikta3 » 04 sij 2011 21:03

'Smatram da se od učitelja ne treba tražiti da svoju intimu dijele s učenicima, ali se i te kako mora od njih očekivati da promiču jednakost svih seksualnih orijentacija i sprječavanje homo/bi/transfobije među učenicima i učiteljima.'

Smatram da je najvažnije u školama promicati jednakost svih seksualnih orijentacija. Nije nemoguće, makar kroz jezike, građanski odgoj, SR. Ipak, da bi se to moglo, važno je da odrasli ljudi/ učitelji /nastavnici imaju tolerantan stav prema različitostima.
Kad god je moguće, naglašavam neotuđivo pravo na jednakost svih ljudi bez obzira na rasu, spol, vjeru, sex.orijentaciju. Književni tekstovi često pružaju mogućnosti za takve intervencije. Osim toga, uključujem učenike u kratke dramske igre igranja uloga ("Try walking in my shoes" ). Zna biti zanimljivo i vjerujem da im pomaže u prihvaćanju sebe i drugih. Koliko sam u pravu/ krivu, vrijeme će pokazati.
A među kolegama.. Ne pokušavam ništa slično, osim što sam jasna u stavovima koji se mogu izreći u jednoj rečenici: Moje pravo da mašem pesnicom boreći se za svoja prava prestaje pred tuđim nosom. / Živi i pusti druge da žive. Znaju za moj, kako oni kažu, preliberalan stav prema drugačijima, no ne pada mi na pamet govoriti im o svojoj intimi. I zbog manje šokantnih su 'osobina'/ sklonosti ljudi završavali na ulici, a njihovi bližnji izlagani pravdi širokih masa. Kukavički? Ne mislim. Realno - jer znam gdje živim.

Broken Down Angel

Post Postao/la Broken Down Angel » 04 sij 2011 21:32

nikta3 je napisao/la:Kad god je moguće, naglašavam neotuđivo pravo na jednakost svih ljudi bez obzira na rasu, spol, vjeru, sex. orijentaciju. Književni tekstovi često pružaju mogućnosti za takve intervencije. Osim toga, uključujem učenike u kratke dramske igre igranja uloga ("Try walking in my shoes" ). Zna biti zanimljivo i vjerujem da im pomaže u prihvaćanju sebe i drugih.
Ovo je divno. =] Hvala na postu. Možda ideja posluži i drugima kao inspiracija za vlastiti rad s djecom i mladima.

SkipBeat
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Post Postao/la SkipBeat » 10 vel 2011 16:51

Što se tiče odnosa djece prema gay/bi profesorima, mislim da tu prvenstveno nisu kriva djeca nego ono što im roditelji usade u tokom odgoja (ili barem tokom djelatnosti koje neki od roditelja smatraju "odgojem").

Mržnja i negativni stavovi djece većim dijelom dopiru iz onoga što dijete čuje i vidi dok je mali klinjo od svojih roditelja i bližnjih. Ako su roditelji izrazito negativno nastrojeni prema homoseksualcima to najčešće znači da su isto tako negativno nastrojeni i prema ljudima druge nacionalnosti, s hendikepom, druge vjere, slabijeg socijalnog statusa itd. U pravilu jedini način kako djetetu iskorijeniti takav način razmišljanja jest usađivanjem neke klice sumnje u ispravnost njihovog odgoja tokom procesa obrazovanja. Neka dijete čuje što je to homofobija i zašto je ona loša (isto vrijedi i za ostalo, ali koncentriram se sad samo na homofobiju).

A sad glavni zgoditak dana. :D Kako takvo nešto objasniti sirotoj dječici, a bez da par sati nakog toga u školu ne nahrupi čitavo stado roditelja i s gnušanjem viče "Štaaaa ti ćeš mojem malom/oj pričati o pederimaaa?!?"
Osoba koja bude dovoljno hrabra da takvu temu načne sa svojim učenicima uopće ne mora biti gay. Niti bi. Može biti npr. 50-godišnji oženjeni profesor geografije koji živi sa svojom ženom i ima uz to troje fakultetski obrazovane djece. I sad takva osoba bude optužena za širenje "pederluka".

Ja dolazim iz male sredine i znam kako je to kada si neki roditelji utuve u glavu kako profesori dezinformiraju ili podcjenjuju njihovu djecu. A sada zamislite što bi tek bilo da je neki od tih profesora gay ili bi. Otvoreno gay ili bi. Javno bi ga razapeli, kamenovali, zatukli, usudim se reći da bi ga određeni zatucani luđaci i ubili pod izlikom da je pokušao npr. "popederiti njihovog sina". Isto tako je jasno da bi sankcije koje bi dobile takve osobe bile minorne. Zato jer je ova država jedan veliki prikriveni homofob. Drugim riječima, u obrazovnom sustavu s razlogom ne postoji dovoljno hrabrih ljudi da čak i organizirano izvedu takvo nešto.

Netko je spomenuo nešto o seksualnom odgoju u školama. Ja se iznimno zalažem da se takvo što uvede u škole i mislim da je krajnje vrijeme da se ta djeca educiraju na vrijeme. Granica ulazaka u seksualne odnose se svake godine spušta sve niže, a nitko po tom pitanju ne poduzima ništa. S jedne strane koči Crkva, a s druge strane koči ona naša državna gerijatrijska oligarhija.
Kvragu, ništa se neće promijeniti dok se svi položaji u HR ne izmjene sa novim generacijama mlađih ljudi. Drugačijih stajališta. Modernih stajališta. Otvorenih stajališta.

Skužila sam da me ova tema jako umara. :kava:
Dakle, mogla bih o ovome do prekosutra. :D
(i vjerojatno sam već duboko zašla u OT pa stajem)
Boobies! slika Now act all cool and shit, maybe she'll notice you. slika Fuck this. Puppy eyes attack! slika

girly23
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi

Post Postao/la girly23 » 05 tra 2011 19:17

Ok, tema mi se čini vrlo zanimljivom, ali STAVRNO mi se ne da čitat cijeli post :pardon:
Zadnja izmjena: girly23, dana/u 16 kol 2011 21:25, ukupno mijenjano 1 put.

Broken Down Angel

Post Postao/la Broken Down Angel » 06 srp 2011 21:01

U Kaliforniji bi uskoro mogao biti odobren zakon prema kojem bi se u državnim školama poučavalo o pozitivnim doprinosima LGBTIQ osoba američkom društvu i povijesti. Hoće li se to zaista dogoditi ovisi o guverneru Edmundu G. Brownu, čije se odobrenje čeka, a naravno, već su se oglasile religijske & konzervativne skupine koje to nastoje spriječiti. [Neki čak ohrabruju roditelje da ispišu djecu iz državnih škola ukoliko zakon bude prihvaćen!] > Guardian: California set to put US gay and lesbian history on public school curriculum

Odgovorite