Donesena je presuda u slučaju protiv kastavskog župnika

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
Grupa Kontra
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Donesena je presuda u slučaju protiv kastavskog župnika

Post Postao/la Grupa Kontra » 23 ožu 2011 14:48

:duga:

Donesena je presuda u slučaju protiv kastavskog župnika Franje Jurčevića koji je objavio tekst putem bloga (koji su prenijeli i pojedini mediji) u kojem je podržao nasilje ekstremističkih skupina na beogradskim ulicama za vrijeme „Parade Ponosa“ i napisao kako je ono što se u Beogradu događalo "dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima".

Župnik je u svom tekstu naveo: "Beograđani su pokazali što misle od tim psihopatima" te dodaje da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali i da su se oni trebali povući i dozvoliti „normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju“.

Župnik je dalje osporavao pravo na javno okupljanje LGBT osoba, te osim što je dao podršku nasilnicima iz Beograda otvoreno je poticao na nasilje iz mržnje u Hrvatskoj riječima: "Bravo za normalne Beograđane! Tako bi trebali postupati i normalni Zagrepčani kada ovi bolesnici okupiraju javne puteve i javne površine".

Pravo na slobodu okupljanja jedno je od osnovnih ljudskih prava. Nasilje na beogradskim ulicama koje se dogodilo prilikom održavanja Prade Ponosa govori o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji, ali i o opasnosti širenja mržnje, negatovnom utjecaju crkve i razornom djelovanju ekstremističkih skupina s kojima se država odbijala obračunati.

Koliko je strašno pozivati na krvoproliće na ulicama Zagreba zbog mržnje utemeljene na seksualnoj orijentaciji poput onog u Beogradu znaju dobro sudionici/-ce Parade Ponosa, uključujući članice Kontre koje su došle u Beograd dati podršku organizatorima manifestacije, a za vrijeme mirnog okupljanja morala ih je štiti specijalna policija. Na beogradskim ulicama napravljena je milijunska šteta, a napadnut je čak i kombi s pokretnim mamografom koji je uništen.

Zbog svega navedenog Lezbijska grupa Kontra podnijela je kaznenu prijavu protiv g. Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji, opisanog kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije. Nakon toga Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv g. Jurčevića zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Upravo je sramotno da se nakon ozbiljnih medijskih reakcija na navedeno g. Jurčević u medijima pokušavao prikazivati žrtvom, te se ismijavao s postupkom koji se vodio protiv njega izjavljujući za medje primjerice da moli prijatelje da mu donesu dekicu u zatvor, nastavljajući također s diskriminativnim izjavama spram LGBT osoba.

Općinski sud u Rijeci proglasio je Franju Jurčevića krivim jer je u cilju širenja mržnje i omalovažavanja po osnovu spolne orijentacije, javno iznio i pronio zamisli o podčinjenosti po osnovi spolnog opredjeljenja, čime je počinio kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – rasnom i drugom diskriminacijom, opisano i kažnjivo po čl. 174. st. 3. Kaznenog zakona, te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca s rokom kušnje od jedne godine.

Pozdravjamo presudu Općinskog suda u Rijeci. Smatramo da je Sud poslao važnu poruku javnosti da je poticanje na diskriminaciju i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupni ponašanje koje se ne smije tolerirati.

rafaella

Re: Donesena je presuda u slučaju protiv kastavskog župnika

Post Postao/la rafaella » 23 ožu 2011 17:03

Bravo cure!!!! :ruza: :duga:

HVALA VAM !!!!

Možda još nešto i bude od našeg pravosuđa. Iako, osobno mislim da je kazna trebala biti stroža - barem mjesec dana zatvora, a ne uvjetnog, ali nema veze i ovo je velika stvar jer na kraju krajeva ni oni koji vrše fizičko nasilje nad ženama, djecom itd. uglavnom ne dobijaju zatvor već isto uvjet...
tak' da je ovo :plese: :thumbup: :thumbup:
So come, my friends, be not afraid.
We are so lightly here.
It is in love that we are made;
In love we disappear.
L.C.

alice

Post Postao/la alice » 23 ožu 2011 17:48

JEEEEEEEEEEEEEEE :)
....jel moguće da kod nas ima.... PRAVDE? :)
'At the center of non-violence stands the principle of love.'
Martin Luther King

jpeg

Post Postao/la jpeg » 23 ožu 2011 17:57

a kakva je pravda 3miseca uvjetno ne srat na javno?
ili ubijes covika i 3 god si na uvjetnoj da ne smis ubit opet :D ma kakve su to kazne?!

pa ko kaze da nece na misi pricat i dalje? pari da ce ga odat iko, pa svi mu se kladnjaju tamo.

alice

Post Postao/la alice » 23 ožu 2011 18:00

mravcica je napisao/la:a kakva je pravda 3miseca uvjetno ne srat na javno?
ili ubijes covika i 3 god si na uvjetnoj da ne smis ubit opet :D ma kakve su to kazne?!
ma znam, mico... ALI dobro je da se barem čuje glas pravde. korak po korak, jelda? nisam ni ja zadovoljna kad čujem uvjetno i još k tome samo 3 mjeseca. ali sam super sretna kad pročitam PROGLAŠEN JE KRIVIM.
:)
'At the center of non-violence stands the principle of love.'
Martin Luther King

Zita
Status: U životnom partnerstvu

Post Postao/la Zita » 23 ožu 2011 19:38

pa drago mi je da je kriv no te kazne su poput packi..
al ajd i to je pocetak :)
Measure of a woman is her sense of humor

Rogue_813
Status: Solo
Kontakt:

Post Postao/la Rogue_813 » 23 ožu 2011 21:34

Ugodno iznenađenje. :)
'Look at me and promise that you'll never stop what you're doing just because someone looks at you funny. And that the words "I hate myself" will never come from your mouth. (...) Promise the universe that you'll do the thing that makes your house rock.' - Diane DiMassa (?)

Odgovorite