Sloboda govora.

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
Broken Down Angel

Sloboda govora.

Post Postao/la Broken Down Angel » 05 ožu 2011 00:48

2006. godine, dvoje učenika srednje škole Neuqua Valley u Illinoisu je odlučilo izraziti svoje negodovanje zbog obilježavanja ´Dana tišine´, posvećenog borbi protiv nasilja u školama usmjerenog protiv LGBTIQ osoba, noseći majice s natpisom ´Be Happy, Not Gay´. Škola je na to reagirala pokušajem zabranjivanja tog slogana ističući kako se izričito kosi sa školskim pravilom koje brani derogativne komentare, pisane ili govorene, koji se odnose na rasu, nacionalnost, religiju, rod, seksualnu orijentaciju ili invalidnost. Nakon toga je uslijedila tužba protiv škole, a sud je, prije dva dana, presudio u korist učenika s obrazloženjem da: ... škola koja dopušta zagovaranje prava homoseksualnih učenika, ne smije gušiti ni kritiku istih. [‘Be Happy, Not Gay’: 7th Cir. Clears Way for T-Shirts With Pointed Message, Judge: Anti-gay shirts worn by Neuqua Valley students OK]

Istovremeno, internetski portali pišu o još jednoj presudi donesenoj u srijedu u korist Westboro baptističke crkve čiji su članovi na vojnim sprovodima nosili transparente s natpisima ´Hvala Bogu na mrtvim vojnicima.´ i ´Bog mrzi pedere.´ [a 1998. prosvjedovali su i na sprovodu Matthewa Sheparda]. Vrhovni sud je donio odluku da je pravo Crkve na takve istupe zaštićeno i zagarantirano Prvim amadmanom. Objašnjenje: Govor se odnosio na javni problem i odvio u javnom prostoru. [''You're Going to Hell'' – But First, the Supreme Court, Anti-gay US church has right to picket funerals] Stoga, dokle seže i dokle bi trebala sezati sloboda govora? Iako se najočitijim odgovorom naizgled čini da dotle dok god ta sloboda ne narušava slobodu nekog drugog, to u praksi, ako je suditi prema gornjim primjerima, nužno, na žalost, tako ne funkcionira. Vaša razmišljanja?

funcutica
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Re: Sloboda govora.

Post Postao/la funcutica » 05 ožu 2011 01:12

praksa je zakazala.
govor mržnje se ne smije tolerirati.
jedna stvar je sloboda govora i kritika.
sloboda govora ide do granica tuđe slobode, a kritika je smije proširiti samo ako je argumentirana.

ovi primjeri su neukusno vrijeđanje i zato neprihvatljivi.

pitam se kakvi to suci nisu u stanju razlikovati takve banalne stvari, pogotovo zato što bi se za sličnu "kritiku" vrhovnog suda bez razmišljanja završilo u zatvoru. :palacdolje:

kladim se kad bi ovakvo vrijeđanje bilo usmjereno na neki drugi račun da bi i presuda bila drugačija.
Second to the right, and straight on till morning.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 05 ožu 2011 03:48

amerika i europa imaju prilicno razlicit odnos prema slobodi govora, sto ona znaci i podrazumijeva.

call_me
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Post Postao/la call_me » 05 ožu 2011 05:19

potpisujem. ni u cemu ne vidim odvise slicnih tocaka s SAD-om oko bilo koje komparacije.

Broken Down Angel

Post Postao/la Broken Down Angel » 05 ožu 2011 14:05

Možemo lako prebaciti problematiku i u naš kontekst: Anti - gay skupovi koji su se održali protekle dvije godine pod izlikom slobode okupljanja & slobode govora. Okupljanje Westboro baptističke crkve se također odvilo s dopuštenjem policije na 300 metara udaljenosti od mjesta održavanja sprovoda. Što je to u njihovom, ali očito i u našem, zakonodavstvu što dopušta takve događaje?

Lampyris
Ja sam: biseksualka
Status: Solo

Post Postao/la Lampyris » 15 ožu 2011 22:49

Ja bih bila puno stroža što se tiče organizacije raznoraznih prosvjeda. Na primjer. oni antigej prosvjedi kod nas... ja bi sve one ljude strpala u zatvor zbog govora mržnje. Takvim ljudima treba psihološka pomoć. Žalim ih. :nah:

Mary of Silence

Post Postao/la Mary of Silence » 25 srp 2011 20:36

Čovječe, u američkim školama u zadnje vrijeme je aktuelno da ih sponzoriše neka korporacija tako što obezbjeđuje sportsku opremu poput dresova, patika i sl. školskim sportskim timovima, koji zauzvrat nose njihov logo na istoj toj opremi i dopuštaju da npr. školske menze budu isključivo popunjene proizvodima tih korporacija sa kojima su sklopili ugovor o "suradnji". Jednom prilikom u nekoj školi je bio dan Coca-Cole (zamislite samo, dan Coca Cole) gdje su svi učenici i nastavnici pili Colu i svi nosili majice i odjeću sa logom istog proizvoda. Međutim, neki se klinac pojavio jedini u Pepsi majici i istog trenutka je bio suspendiran iz škole zbog tog postupka. Čak se napravio veliki skandal oko toga, tipa kako je moguće da neko na dan Coca-Cole dođe u majici "pepsi" ... ko se usudio odabrati nešto drugo .Kako je to meni bilo ludo. Uglavnom, jedan od primjera "slobodnog školstva" .
Ne znam kako bi reagirali da je neko nosio transparent "be happy, not jewish" to je meni isto. Da li bi rekli opet da i druga strana ima pravo iznijeti svoj stav.
Kako god, jebat ih.

Odgovorite