Djevojčice sa zvonika skočile u smrt

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Djevojčice sa zvonika skočile u smrt

Post Postao/la Kroacija » 29 stu 2007 14:09

Dvije osmašice samoubojstvo su najavile riječima da će se baciti s jednoga od rapskih zvonika. Na nastavi se jučer nisu pojavile, a pronađene su sinoć pod zvonikom Sv. Ivana.

slika
Otok Rab u utorak navečer potresla je stravična vijest o pogibiji dviju četrnaestogodišnjih prijateljica. Tragedija kakvu Rabljani ne pamte dogodila se prije 21 sat, kada su se djevojčice bacile s rapskog zvonika Sv. Ivana, piše Novi list.

Policija nije dozvolila pristup mjestu događaja, pa su jedine informacije do kojih je došao riječki dnevnik one od građana koji su se zatekli na mjestu tragedije. Prema njihovim riječima, djevojčice je podno zvonika našao brat jedne od njih.

Rabom se proširila priča da su djevojčice samoubojstvo najavile upravo riječima da će se baciti s jednoga od četiriju rapskih zvonika. Ako je doista tako bilo, čini se da onima koji su to čuli ni na kraj pameti nije bilo da bi se to moglo ostvariti.

Dvije učenice osmog razreda rapske Osnovne škole Ivana Rabljanina bile su vedre i vesele djevojčice. U utorak se nisu pojavile u školi u poslijepodnevnoj smjeni, a tijekom poslijepodneva su viđene po gradu i poslovnom centru Mali Palit.

Što je nagnalo dvije prijateljice da odaberu ovakvu sudbinu i okončaju svoje mlade živote na tako stravičan način, zasad ostaje tajna, piše Novi list.
:(

zenia
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi

Post Postao/la zenia » 29 stu 2007 14:29

Užas. Čitala sam to u novinama..
Jednostavno ne razumijem
“What am I living for and what am I dying for are the same question.”
― Margaret Atwood, The Year of the Flood

swayka
Ja sam: biseksualka
Status: Solo

Post Postao/la swayka » 29 stu 2007 15:27

jucer najranije ujutro cula na radiju i sokiralo me. :o jos kad sam vidila prilog... uf.

meni je jos najstrasnije bilo ono, ako ste citali, kad su nekidan otac i sin od 10 god poginuli (majka i drugo dijete lakse ozlijedjeni), i taj mali od 10 godina (ili koliko vec) je par dana prije napisao u zadaci (na temu "moj san") da je sanjao da njega i njegovu obitelj odnose duhovi.... :o :o :o scary! :( i 2 dana nakon zadace, guess what happened! :roll: :(

Zbela Lokwa

Post Postao/la Zbela Lokwa » 29 stu 2007 15:29

Globalizacija. Kolektivna samoubojstva su navodno cool, a pridodaj k tome i još "neshvaćenost" i "patnju" tinejdžera, pomiješaj s puuuno hormona i evo ti odgovora. Koliko znam, dan prije se još jedna bacila u neku rijeku, ponor, ili tako nešto. :o

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 29 stu 2007 23:25

djevojcice su shvatile da su zaljubljene i da u ovoj zemlji ne budu mogle realizirat svoju ljubav pa su preduhitrile sranje.

Ice

Post Postao/la Ice » 30 stu 2007 08:09

Neću se smijat,ali to kad smo draga i ja vidjele,isto smo zaključile....Može biti milijun razloga zašto su se ubile,a razlog znaju samo one,so....
Sve u svemu strašno i tužno
My face radiates with after-glow
My pillow scented by you
A fragrance which haunts me
My room smells of the best sex
I
Covered in body prints and finger prints and you above me
Your name written indelibly upon my body in your genetic history

Hidden_soul
Devil in details

Post Postao/la Hidden_soul » 30 stu 2007 09:55

Ne znam, pljujte me, kritizirajte i stogod vec hocete, ali ja nikako ne mogu imati suosjecanja za samoubojice. I ne mogu ih zaliti da ga jebes.
Jednostavno, sam taj cin mi je nekako... ono, sebican do zla boga i kukavicki do kraja.
I ja bih ih u ovom postu popljuvala do daske da se ne radi o tinejdzericama, jer sama znam kako mi je dramaticno i u znaku crne boje prosao vlastiti pubertet, premda svi smo mi vise ili manje tesko prosli adolescenciju, i ono "svijet protiv mene" i rezanje i depresije i mnostvo toga, i jos uvijek smo zivi.

Ovako cu samo reci da je to tuzno, prvenstveno za njihove obitelji.
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

jabooka

Post Postao/la jabooka » 30 stu 2007 13:13

nekako kad je rijec o djeci ne mogu biti kriticna. koliko su one imale 14???? 13???? :o
jadni roditelji i taj brat sta ih je nasao.
postoji.jedna.bizarnija.stvar.od.incesta.i.pedofilije.
zove.se.ocinstvo.
sastoji.se.u.tome.da.napravis.dijete.zatim.ga.volis.a.nikad.s.njim.ne.spavas.

Zbela Lokwa

Post Postao/la Zbela Lokwa » 30 stu 2007 14:14

call_me_slut je napisao/la:djevojcice su shvatile da su zaljubljene i da u ovoj zemlji ne budu mogle realizirat svoju ljubav pa su preduhitrile sranje.
To sam i ja rekla svojoj mami pa me samo pogledala isod oka, onako ne-lijepo. :o Ko bi ga znao zakaj su se deca ubila, ali ne slažem se da je samoubojstvo znak kukavičluka - treba imat muda i za ubit se, iako za živjet treba imat više. Sve u svemu, tužno, veoma. :(

lola

Post Postao/la lola » 30 stu 2007 15:18

Hidden_soul je napisao/la:Ne znam, pljujte me, kritizirajte i stogod vec hocete, ali ja nikako ne mogu imati suosjecanja za samoubojice. I ne mogu ih zaliti da ga jebes.
Jednostavno, sam taj cin mi je nekako... ono, sebican do zla boga i kukavicki do kraja
ja tako nekako slično mislim. al da su djeca, jesu i žao mi je, al jbg to mi nikako nije rješenje.

zenia

Post Postao/la zenia » 30 stu 2007 15:22

Smatram samoubojstvo sebičnim činom ali ovo su djeca. Imale su 14 godina.
Tko zna šta im je bilo na pameti

ow
necu se registrirati
Status: U braku
Kontakt:

Post Postao/la ow » 30 stu 2007 16:44

Ne bih se slozila da je samoubojstvo kukavicki cin. ZA samoubit se ipak treba imati muda. Tu tezu su poslozili zivi (oni koji nakon samoubojice ostaju) da bi olaksali svoju savjest.

Nitko se ne ubija iz zajebancije. One su danima slale signale - no nitko nije reagirao.
Sigurna sam da i starci, a i okolina dobro znaju zasto su se ubile. Ako ne znaju tocno zasto - sigurna sam da su barem starci mogli primjetiti promjene u zadnje vrijeme kod svoje djece. Jer se nitko ne samoubija nakon ispricanog vica, dobre zabave i opustenog poslijepodneva.
No jebena okolina ce radje tupiti "bile su omiljene, vesele, divne, svi smo ih voljeli trt-mrt, nemamo poooooooooooooojma sta im bi da se ubiju" nego sto ce priznat: "Bolio nas je kurac za signale koje su slale i nismo imali vremena da ih saslusamo".
I sad naravno svi zale jadne i neutjesne roditelje, prijatelje i poznanike, a nitko se ne pita sto je znacila njihova SMS poruka: "Nakon 9 sati SVI cete biti sretni".

Boli me klinac za roditelje - sad se mogu jebat a ne bit neutjesni. Da su nasli malo vise vremena i posvetili ga svojoj djeci imali bi s njima kvalitetiju komunikaciju i znali bi sto se sa njima dogadja.
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 30 stu 2007 16:57

call_me_slut je napisao/la:djevojcice su shvatile da su zaljubljene i da u ovoj zemlji ne budu mogle realizirat svoju ljubav pa su preduhitrile sranje.
Ovo uopce ne iskljucuju psiholozi. Dapace zovu to sindromom Romea i Julije i tvrde da je ljubav koju dvije osobe zbog okoline ne mogu ostvariti uzrok vecine zajednickih samoubojstava. Neovisno radi li se o rasnom, nacionalnom, klasnom, spolnom ili bilo kojem drugom uzroku neprihvacanja.

U tim godinama se voli cisto i jako i svi misle da je to za "do kraja zivota".

Bilo bi vrlo zanimljivo saznati stavove obje obitelji prema nekim danas aktialnom pitanjima. Od toga koja im je politicka opcija prihvatljivija do toga jesu li pristalice Grozdovog programa i sto missle o Zakonu o reg. partnerstvu. Mislim da bi se u tim odgovorima vrlo lako mogao naci uzrok koji "nitko ne zna".
Ja bih cak bila slobodna pretpostaviti: Djevojcice su shvatile da su zaljubljene al su onda u prokletoj vukojebini popusile reakcije kako su bolesne, nenormalne, da ih treba izolirati, i sta ja znam.

Pa su onda poslale poruku toj istoj okolini "Nakon 9 sati SVI cete biti sretni", i nakon toga drzeci se za ruke zakoracile u smrt.
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

jabooka

Post Postao/la jabooka » 30 stu 2007 17:38

navodno ce dnevnik jedne mozda otkriti razlog. uzela ga je policija. mozemo mi sad iznositi tisucu teorija. ali ako su stvarno svojim prijateljima stalno nagovjestavale smrt. netko je trebao reagirati. ali vjerovatno na rabu u skoli ne postoji ni psiholog ni pedagog.......kriv je i sustav. a mozda...
Zadnja izmjena: jabooka, dana/u 30 stu 2007 17:46, ukupno mijenjano 1 put.
zove.se.ocinstvo.

whatever

Post Postao/la whatever » 30 stu 2007 17:45

Pa nije Rab baš takva pripizdina, moraju imati psihologa i pedagoga. :D
Epizodna uloga.

jabooka

Post Postao/la jabooka » 30 stu 2007 17:54

ma nesto je gradonacelnik to trabunjao.
ma ne znam sad ce to svi danima razvlaciti.
zove.se.ocinstvo.

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 30 stu 2007 18:03

Na rabu cak ima dvoje (mislim) psihijatara koji se upravo bave prevencijom suicida.....

Inace, sad sam malo pronjuskala i nsla stranicu www.suicid.info
Nije jos u potpunosti dovrsena, al meni su bili zanimljivi mitovi i cinjenice (to mi je uvijek najzanimljivije).
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 30 stu 2007 18:12

Sjecam se davnog dogadjaja iz Osijeka, kada se prijateljica moje necakinje bacila sa negdje 12 ili 15 kata.

Bila je trudna, decko je ostavio a mama mrakaca koja je ocekivala da joj kcerka krajem 20 stoljeca mora uci nevina u brak.
Zamisli, jebo te koji fuckn problem. Ni prva ni zadnja 16-togodisnjakinja kojoj se zalomila trudnoca.

Prijateljice koje su bile upucene u cijelu stvar nisu staroj ni sucut htjele izraziti.
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 30 stu 2007 19:52

Sad su u dnevniku HRT-a rekli kako su isplivale neke naznake da su djevojcice u zadnje vrijeme ipak bile nesretne, al citiram: "a mozebitni razlozi su toliko nepouzdani da je bolje ne iznositi ih".

Naravno da je bolje ne iznositi ih.
Trebalo je o njima misliti prije nego su ih gurnuli u smrt.
Bez obzira koji su razlozi ocito je da odgovornost snose i okolina i roditelji.
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

zenia

Post Postao/la zenia » 30 stu 2007 20:15

Pa naravno da je okolina odgovorna pa nećeš dve klinke kriviti jer su imale problem.
Krivi su oni koji nisu ni prstom maknuli da bi taj problem riješili.
Sretni ljudi se ne bacaju sa tornja to je sigurno

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 30 stu 2007 22:18

samoubojstvo je stravican cin destrukcije i frustracije protiv samog sebe. a nekako nikad nisam sklona osudjivati zrtve. dal sebe, dal sistema, dal mikrosistema. moras se strasno mrzit da bi se ubio, il tvoja bol mora bit neizdrzljiva. pljuvat takve osobe je sick.
zvir i bestimja.

superstar

Post Postao/la superstar » 01 pro 2007 00:08

kako uopće ovo iskomentirati....nikako..još se tako i onako ništa niti nezna,možemo samo nagađati...

ne opravdavam,ne podržavam,a ujedno i ne želim razumijeti...fuck the system! samo ću reći da je žalosno što se tako nešto konstantno događa u hrvatskoj, očito nešto nije u redu sa društvom ...beznađe vlada ...ljudi su u kurcu... cjeli sistem ne valja ...

strašno,naježila sam se kad sam pročitala... :shakehead:
+++++++++++++++++++
::superstar::
A friend in need's a friend indeed, a friend with weed is better
A friend with breasts and all the rest, a friend who's dressed in leather..

lola

Post Postao/la lola » 01 pro 2007 00:48

ja i dalje mislim da je to kukavički čin.
naravno, uvijet je da si ga svjestan u potpunosti. ako ga nisi svijestan onda si dijete ili psihički nestabilna osoba i time neodgovorna za svoje postupke.
i nikako ne bi rekla da je hrabro počinit samoubojstvo. to je ko da kažeš da je super hrabro u bilo kojem smislu se dovest do granica ljudskih mogućnosti. nije. to je glupo. tipa, neko ti kaže učini to i ti to učiniš da bi tom nekom dokazao kako ti to možeš. mogu i ja popit šaku tableta, zaspat i mirna bosna, ali to nije riješenje, jer sam racionalna osoba i svjesna da time ne postižem ništa. problema možda više nema, ali nema niti mene"radi koje" je i postojao, time sve gubi smisao. a apsurd da time svijetu šaljem poruku je laž. sutra će hravatska dobit svijetsko prvenstvo u rukometu i ja ću, nažalost, na ove cure zaboravit.

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 01 pro 2007 02:42

Kada se neka osoba ubija ona ne zeli poslati poruku svijetu. Ona salje poruku bliskim osobama koje voli.
Ona se osjeca neshvaceno/nevoljeno/odbaceno i to joj stvara ogromnu bol. Samoubojstvom ona samo zeli postici da ta bol prestane. Samoubojice obicno salju poruku, prije smaoubojstva je u vecini slucajeva dulji period u kojem se vide jasne naznake nesrece. I u tom periodu salju signale koje zele da netko primjeti. Oni u biti vape da im se pomogne jer nisu sposobni pomoci sami sebi.

I djevojcice su slale signale. To se moze naci u hrpi medija. Te signale nitko nije vidio. Zasto?
Zato jer smo fuckn sebicni. Nitko nikoga ne slusa i svi vide samo svoje probleme. Kada se dogodi ovakva tragedija onda je lakse optuziti samoubojicu - jer se oni ne mogu braniti i zaliti okolinu (rofitelje) koja/i nije/su imali dovoljno vremena/volje/razumjevanja da tragediju sprijece.

Svi ovi koji su ih poznavali a koji su danas drecali na sprovodu nisu zalili njih nego sebe jer su svjesni da se sad moraju nositi sa osjecajem krivice.
Da im je stvarno bilo zao njih - culi bi njihove vapaje.
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

zenia

Post Postao/la zenia » 01 pro 2007 09:30

Sad je malo kasno za žaljenje. Pitanje je što treba učiniti da se to spriječi u budućnosti.
Prema statistikama koje su objavljene u više medija samo ove godine se ubilo oko 70 tinejdžera.
Nešto očito ne valja i ove djevojke su zadnji alarm da se nešto mora napraviti..
Plakanje neće pomoći znaju se krivci.

lola

Post Postao/la lola » 01 pro 2007 10:57

ow je napisao/la:Kada se neka osoba ubija ona ne zeli poslati poruku svijetu. Ona salje poruku bliskim osobama koje voli.
Ona se osjeca neshvaceno/nevoljeno/odbaceno i to joj stvara ogromnu bol. Samoubojstvom ona samo zeli postici da ta bol prestane. Samoubojice obicno salju poruku, prije smaoubojstva je u vecini slucajeva dulji period u kojem se vide jasne naznake nesrece. I u tom periodu salju signale koje zele da netko primjeti. Oni u biti vape da im se pomogne jer nisu sposobni pomoci sami sebi.

I djevojcice su slale signale. To se moze naci u hrpi medija. Te signale nitko nije vidio. Zasto?
Zato jer smo fuckn sebicni. Nitko nikoga ne slusa i svi vide samo svoje probleme. Kada se dogodi ovakva tragedija onda je lakse optuziti samoubojicu - jer se oni ne mogu braniti i zaliti okolinu (rofitelje) koja/i nije/su imali dovoljno vremena/volje/razumjevanja da tragediju sprijece.

Svi ovi koji su ih poznavali a koji su danas drecali na sprovodu nisu zalili njih nego sebe jer su svjesni da se sad moraju nositi sa osjecajem krivice.
Da im je stvarno bilo zao njih - culi bi njihove vapaje.
imaš pravo. jbg. :D

evo članak: http://zdravduh.bloger.hr/default.aspx?tag=depresija

a kako spriječiti..
Ublažavanje problema suicida ovisi direktno o informiranju javnosti o biološkoj prirodi tzv. psihičkih bolesti poput depresije i tjeskobe, o prepoznavanju simptoma i mogućim terapijama. Temeljitom kampanjom osvještavanja javnosti te obučavanja liječnika primarne zaštite i psihijatara nordijske su zemlje od kraja osamdesetih smanjile stopu samoubojstava za 40%, a u proteklom desetljeću ta stopa opada i u Mađarskoj. Usporedo su u upotrebu uvođeni djelotvorni i dobro podnošljivi antidepresivi nove generacije.

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 01 pro 2007 11:17

Jako kvalitetan i koristan blog.

Mislim da bi trebalo poraditi na prezentiranju tih sadržaja široj javnosti.
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

come as you are
Status: Solo

Post Postao/la come as you are » 01 pro 2007 12:42

nitko ne zna tocno sto se dogodilo i svi samo nesto nagadaju, tipa zasto, kako i svatko ima neku svoju teoriju. to mi najvise ide na zivce i ne samo kod ovog slucaja nego svaki put kad se dogodi nesto slicno. ljudi se vole igrati psihologa i postavljati teorije kada se vec dogodi... kad su svi vec tako brizni zasto onda netko ne obrati paznju na vrijeme i pokusa to sprijeciti, a ne kad je vec kasno onda se svi prave pametni.
svi previse gledamo na sebe i svoje brige i sve nam je manje stalo do tudih problema....to je vec stvar okoline i drustva koje jednostavno takvo.
Where words fail, music speaks.

MikeBG

Post Postao/la MikeBG » 05 pro 2007 01:19

ja pretpostavljam da je devojka sa avatarom dve zene lezbejka,ok,razumem je i mnogo mi je i objasnila sta se po svemu sudeci krije iza tragedije...
ja sam iz beograda i cela srbija je sokirana nesrecom koja se desila na rabu,ljudi jednostavno ne mogu da shvate sta im je bilo u glavi,narod pamti rab po najboljem,saucesce porodicama,glavu gore svi,ne dajte se,samoubistvo ne moze nista da resi

WIRGINIA WOOLF

Post Postao/la WIRGINIA WOOLF » 05 pro 2007 08:41

..samoubojstvo je čin koji proizlazi iz dubokog očaja i boli ,jer zar bi inače itko to napravio..to se na može racionalizirati i promatrati na taj način te osuđivati kao da je to slobodan izbor ,jer to nije..i nije ok osuđivati žrtve ,a posebno u ovom slučaju jer se radi o djevojčicama koje još nisu ni koraknule u život..
..žao mi je i njih i obitelji..
Ne hodaj iza mene,možda te neću voditi.Ne hodaj ispred mene,možda te neću slijediti.Jednostavno hodaj kraj mene i budi mi prijatelj..

Odgovorite