Za sve filmofile stiže dobra vijest – povodom izložbe Deimantasa Narkevičiusa Da Capo u Muzeju suvremene umjetnosti, u utorak 17. veljače možete premijerno u Hrvatskoj pogledati dva Narkevičiusova filmska uratka: The Role of a Lifetime/Uloga života iz 2003 te Ograničeni osjećaj/Restricted Sensation iz 2011.

U filmu Ograničeni osjećaj, litavski umjetnik istražuje poteškoće i paradokse života gej para u vrijeme sovjetske okupacije Litve u sedamdesetima. Kako bi istražio odnos prema homoseksualnosti u vrijeme kada je postojala službena klauzula u sovjetskom kaznenom zakonu koja je ljude homoseksualne orijentacije, i u slučajevima kada nije za to postojalo stvarnih dokaza, osuđivala na čak i do tri godine zatvora, umjetnik nastoji ostvariti kontakt sa starijom gej generacijom, te litavskom udrugom za gej prava.

''To je jedan od razloga zbog kojeg su šezdesetogodišnjaci i onda kad je seksualna orijentacija postala stvar slobode izbora radije 'ostali u ormaru', dok s druge strane, ženska homoseksualnost nikad nije kriminalizirana, jer se smatralo da je to nešto što se može izliječiti'', rekao je sâm autor Narkevičius u intervjuu povodom prikazivanja filma na Berlinskom filmskom festivalu 2012.


16-minutni film Uloga života nastao je kao posveta filmskom skeptiku Peteru Watkinsu.

Filmovi su na engleskome jeziku, prikazat će se u dvorani Gorgona s početkom u 18 sati, a uvodnu riječ će održati Hrvoje Turković, teoretičar i povjesničar filma. Ulaz na obje projekcije je besplatan.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.