Nagrada Teddy vjerojatno je najpoznatija LGBT filmska nagrada, a dodjeljuje se još od 1987. u Berlinu. Deveteročlani žiri, sastavljen od izbornika queer filmskih festivala diljem svijeta, ove je godine dodijelio glavnu nagradu cjelovečernjem filmu Nasty Baby čileanskog redatelja s američkom adresom, Sebastiana Silve.

U pojašnjenju žirija ističe se "odvažna namjera filma da ispita bitno pitanje moralnosti". Naime, film prati sudbinu gej para iz Brooklyna, Freddya (kojega glumi sâm redatelj) i Moa, koji se odluči imati dijete uz pomoć najbolje prijateljice, Polly (Kristen Wiig). No njihov plan se ne odvija ni približno kakosu zamislili, a film na koncu otkriva "strašnu situaciju koja simbolizira bitne podjele u LGBT zajednici i današnjem društvu".

Prve kritike filma, prikazanog također na festivalu u Sundanceu, govore o provokativnom ostvarenju koje je izbjeglo (očekivano) politički korektno bavljenje temom gej roditeljstva.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je El hombre nuevo (Novi čovjek) redatelja Alda Garaya. U filmu se prati put Stephanije (rođene kao Roberto u Nikaragvi) koja u Urugvaju nastoji ostvariti novi život kao žena. Nagradom se nastoji "priznati 20 godina borbe za trans* zajednicu u Urugvaju kroz priču žene koja odbija biti marginalizirana", a film pokazuje napetosti između vjere, roda i spola u Latinskoj Americi stoji u izjavi žirija. Prikazom lika Stephanije kroz scene svakodnevnice te kroz intervjue s njezinim prijateljima i rodbinom ocrtava se ne samo individualna sudbina, već i politička pozadina društvenih promjena u Latinskoj Americi.

Radnja najboljega kratkog fima također se zbiva u Južnoj Americi, točnije u malenom ribarskom selu na jugu Čilea. San Cristobal redatelja Omara Zunige Hodalga prati Lucasa i Antonija čija ljubav nailazi na snažno negodovanje u ruralnoj sredini. Žiri navodi da se radi o dirljivom portretu kojim se iskušavaju granice sreće u specifičnoj sredini juga Čilea.

Nagradu žirija dobio je film Stories of Our Lives Jima Chuchua. Članovi umjetničkog kolektiva NEST proveli su nekoliko mjeseci u Keniji sakupljajući svjedočanstava LGBT mladeži. Na temelju njihovih priča razvili su pet scenarija koji pružaju uvid u probleme s kojima su svakodnevno suočeni. Teme su razvijene na temelju intervjua s kenijskom mladeži, no njihov doseg je univerzalan.

Govori se o potrazi za identitetom i prihvaćanjem, o potrebi da se ljubav živi otvoreno. Film je nažalost zabranjen u Keniji, a žiri je u filmu posebno pohvalio "snagu i otpornost LGBT zajednice pred neprijateljstvima". Teme kao što su homofobija i diskriminacija posebno su bitne u zemljama u kojima je homoseksualnosti i dalje kriminalni čin, istaknuto je u odluci.

Posebnu nagradu dobio je glumac Udo Kier koji je nastupao u filmovima Andya Warhola, Rainera Wernera Fassbindera i Larsa von Triera, a redovito se pojavljivao i u Madonninim glazbenim spotovima. U dugoj karijeri pojavljivao se u značajnim art ostvarenjima, holivudskim blockbusterima te B-filmovima strave i tako postavio standarde nestereotipnih muških likova.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.