Na francuskoj televiziji ovog je tjedna prikazan dokumentarni film "Homo ou hétéro, est-ce un choix" (Homo ili hetero, je li riječ o izboru?) koji je o temi izvora homoseksualnosti govorio primarno sa znanstvenog stajališta.

Kako objašnjava autor dokumentarnog filma, Thierry Berod, krenuo je s projektom zbog jednostavnog pitanja: Zašto sam ja heteroseksualan, a neki moji prijatelji homoseksualni? Osobno nema dvojbi i smatra da se u slučaju homoseksualnosti ne radi o izboru, no nije htio promatrati temu kroz prizmu ideologije i politike (kako je to danas već uobičajeno), već kroz znanstvene argumente.

Za potrebe filma kontaktirao je brojne znanstvenike, ponajviše iz SAD-a te sa sjevera Europe, Danske i Švedske. Danas znanstvenici najviše govore o višestrukim faktorima, kao što su genetika i hormoni, no spominju se redovito i kulturalni te sociološki faktori.

Postotak gejeva i lezbijki ne mijenja se ovisno o stupnju liberalizacije ili napretka LGBT prava

Narator filma je psihijatar i antropolog Philippe Brenot, a zaključak je da spolna orijentacija nije stvar odluke već izvorište ima u mozgu. Kao primjer navedeno je čak 450 životinjskih vrsta za koje je zabilježeno da pokazuju znakove biseksualnosti, a profesorica Ivanka Savic s instituta Karolinska u Stockholmu navodi znanstvene dokaze o neurološkim i hormonalnim izvorima seksualnih orijentacija koje su djelomično "programirane" već u majčinom trbuhu.

Relativno konstantan broj homoseksualaca također ide u prilog tezi o biološkom podrijetlu. U filmu se iznosi statistika od pet posto gej muškaraca te dva posto lezbijki u svakom društvu. A taj se postotak ne mijenja ovisno o stupnju liberalizacije ili napretka LGBT prava. Biološki izvori homoseksualnosti više su uočljivi kod muškaraca, manje kod žena, i upravo zato autori tvrde da valja govoriti o homoseksualnostima, a ne o singularnoj spolnoj orijentaciji.

"Mogao sam postaviti pitanje i koji su izvori heteroseksualnosti"

Zaključak je da ne postoji jedan gen ili hormon odgovoran za homoseksualnost, već se radi o nizu primarno bioloških i drugih, društvenih faktora. Film je nastao, kako navodi autor, s ciljem da smiri raspravu koja se u Francuskoj razvila prilikom uvođenja bračne jednakosti.

Naspram protivnika bračne jednakosti koji su u manje ili više uvijenoj formi o homoseksualnosti govorili kao o perverziji, film govori o homoseksualnosti kao o jednoj od mogućih varijacija ljudske seksualnosti. "Mogao sam postaviti pitanje i u obrnutom smjeru: koji su izvori heteroseksualnosti? I odgovor bi bio isti, objektivan i neumoljiv: radi se o jednoj od varijacija spolne orijentacije", tvrdi Berod.

Znakovito je pratiti i aktualnu recepciju filma. Prvo je prikazan na belgijskoj televiziji u udarnom terminu (u Francuskoj je dobio kasni termin, u 23 sata). Prikazivanja su zasad ugovorena u Švedskoj te u SAD-u gdje će biti prikazana reducirana, light verzija filma.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.