Zagreb će večeras ugostiti kanadski bend Austra, pokrenut kao solo projekt kantautorice Katie Stelmanis koja pod tim imenom nastupa još od 2009. godine da bi se tijekom godina razvila u trio koji čine još Dorian Wolf i Maya Postepski.

Klasično obrazovana sopranistica, Stelmanis na debitantskom albumu Feel it Break iz 2011. predstavlja zanimljiv spoj elektronske glazbe i tradicionalnog pjevanja koji će nastaviti istraživati i na sljedećim radovima.

Kao utjecaje navodeći glazbenike u rasponu od Puccinija preko Debussyja do Nine Inch Nails, Austra stvara jedinstvenu goth-pop glazbu dramatične atmosfere i osjećaja većih od života. Njihov mračni synth izričaj privukao je usporedbe s izvođačicama kao što su Zola Jesus, Bat for Lashes i, naravno, neizbježnom Kate Bush. O tome koliko su cool pak dosta dobro govori i činjenica da im je Grimes bila predgrupa.

Na albumu Olympia iz 2013., snimljenom u punoj bendovskoj postavi, još se više ističe utjecaj klupske glazbe rezultirajući kolekcijom emocionalno nabijenih ali i poprilično plesnih pjesama. Posljednji EP, Habitat, predstavio je originalnu kombinaciju nešto eksperimentalnijeg zvuka i koketiranja s berlinskim technom.

Nisu gej bend već bend u kojem sviraju gej osobe

Austra svojim izdanjima promovira ideju tolerantne i otvorene pop-glazbe, kojom se nerijetko bavi i u videospotovima, a neki od primjera koji govore tome u prilog su Painful Like, pjesma koja govori o gej mladiću iz malenoga grada te Young and Gay. Obje članice benda, Katie Stelmanis i Maya Postepski identificiraju se kao queer. No, kako je Stelmanis sama kazala, ne smatraju se gej bendom:

"Klasificirala bih nas kao bend u kojem sviraju gej osobe. Normalno mi je govoriti o tome, ali čudno mi je da fokus bude baš na tome. Zbunjujuće je jer sam oduvijek odvajala svoju seksualnost od glazbe. Prvo sam glazbenica, a tek onda lezbijka."

Bend trenutačno priprema nove materijale, stoga će hrvatska publika imati i ekskluzivnu priliku čuti još neobjavljene stvari izvedene u šesteročlanoj live postavi. Kažu da vole biti na turneji i svirati u različitim zemljama (tipa istočnoeuropskim), tako da se možda i ne šokiraju kad vide ekstatičnu publiku.

Koncert počinje u 21:00 u klubu Močvara, a za party poslije koncerta zaduženi su SUBS/TANZ. Reciklirajući klišeje plesnog podzemlja 80-ih koliko i njegovih falsifikata, SUBS/TANZ nudi pošteni EBM set za skidanje kilograma, s dovoljno hitova i još više skrivenih dragulja tadašnje i današnje scene.

Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 75 kuna, a na ulazu će koštati 90 kuna. Pretprodajna mjesta su Rockmark (Berislavićeva 13) i Dirty Old Shop (Tratinska 18). Ulaznice možete kupiti i online, na ovoj poveznici.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.