Poznat kao mjesto prvog prosvjeda za gej prava prije 46 godina koji je pokrenuo čitav suvremeni pokret za LGBT prava, legendarni klub Stonewall Inn, u utorak je i službeno postao jednom od znamenitosti New Yorka.

Ta je odluka Odbora za očuvanje znamenitosti spasila klub iz Ulice Christopher od moguće prenamjene ili čak rušenja. Klub u kojem je policijska racija 28. lipnja 1969. pokrenula šestodnevne, u nekim trenucima i nasilne prosvjede, prve veće demonstracije protiv policijskog uznemiravanja LGBT osoba, piše Bloomberg.

Naime, društveni značaj Stonewall Inna nije bio zaštićen ni na koji način, pojasnio je odluku Andrew Berman, izvršni direktor Društva za očuvanje povijesne zaštite Greenwich Villagea.

"Posebno značenje tog kluba i svega što predstavlja, što nam je bilo izuzetno bitno, nije bilo zaštićeno u dokumentima, što se moglo protumačiti kako ta lokacija i nije baš važna", rekao je Berman.

Veliki napredak u prihvaćanju LGBT osoba

Njegov značaj u širem društvenom i povijesnom kontekstu bio je presudan.

"Za mene osobno, Stonewall Inn predstavlja ono što je Selma bila za pokret za građanska prava i što Seneca Falls predstavlja za pokret za ženska prava. Mora biti zaštićen od grabežljivih poduzetnika koji bi uništili povijest i ono što to mjesto predstavlja", rekla je pred komisijom odvjetnica grada New Yorka Letitia James

 

Psiholog Gil Horowitz, koji je bio među uhićenima drugog dana prosvjeda, bio je oduševljen odlukom. Smatra kako se njome pokazuje koliko je napredovalo prihvaćanje LGBT osoba.

"Kao psiholog sam znao da je biti LGBT isto kao da ste crvenokosi ili ljevoruki, ovo je samo potvrda da sam bio u pravu čitavo vrijeme", rekao je.

Stonewall Inn je stavljen na popis povijesnih lokacija države New York i nacionalog registra 1999.godine, a iduće se našao i na popisu nacionalnih povijesnih lokacija. Danas taj gej klub istog imena u rukama drugih vlasnika u Ulici Christopher dijeli prostor sa salonom za uređenje noktiju i Spa tretmane.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.