Organizacija Transgender Europe objavila je video u kojem pokazuje mučne postupke koje prolaze trans* osobe u postupku pravnog priznavanja ravnopravnosti, a koje su na snazi u 34 europske zemlje, uključujući i Hrvatsku.

Za većinu trans* osoba u Europi postupak dobivanja putovnice ili drugog osobnog dokumenta s navođenjem ispravnog imena i spola je izuzetno teška i ponižavajuća, ako ne i nemoguća misija. Naime, u 34 europske zemlje, među kojima je i Hrvatska, trans* osobama još uvijek nije dopušteno promijeniti ime i registrirani spol bez invazivnih i nasilnih zahtjeva kojima se krše njihova ljudska prava.

Među tri najgora zahtjeva svakako se ubrajaju prisiljavanje osobe na sterilizaciju i druge medicinske intervencije; prisiljavanje na razvod ako je osoba u braku; te zahtijevanje dijagnoze mentalne bolesti (iako osoba nije mentalno bolesna) ili "mišljenja psihologa".

Stoga većina trans* osoba u Europi ne može promijeniti svoje zakonito ime ili spol, ili to jednostavno odbijaju učiniti zbog takvih nasilnih zahtjeva. U stvarnosti se to manifestira na način da posjeduju putovnice ili neki drugi osobni dokument koji se ne poklapa niti s njihovim identitetom niti izgledom. U slučaju kad se moraju identificirati nekim dokumentom, primjerice kod otvaranja računa u banci, na putovanju, kad iznajmljuju stan i slično, trans* osobama se može dogoditi prisilno autanje ili ih se proglašava prevaranti(ca)ma, čime se otvara put prema njihovom ponižavanju, diskriminaciji i mogućem nasilju.

Zbog svega navedenog, ne iznenađuje podatak kako 73 posto trans* osoba u Europi smatra da bi im bolji zakoni koji bi omogućili lakšu promjenu imena i spola omogućili kudikamo ugodniji život.

Osim 34 europske zemlje (čitav popis možete pronaći ovdje) koje trans* osobama ne omogućavaju promjenu identiteta, u 14 europskih zemalja ne postoje baš nikakvi zakoni kojima se bilo kome omogućava promjena imena i spola.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.