Kako bi se LGBT djeci i mladima u školama pružila adekvatna podrška, Lezbijska organizacija Lori odlučila je 25. travnja u Rijeci organizirati seminar "Problematika LGBT mladih, homo/bi/transfobično nasilje i preporuke za školske djelatnike/ice" za nastavnike/ce i stručne suradnike/ce škola u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. To je prvi takav seminar ikad organiziran u Hrvatskoj.

LORI od 2012. godine provodi projekt "Suzbijanje homofobije i transfobije u školama i osiguranje adekvatne podrške za LGBT djecu i mlade" s ciljem smanjenja homo/bi/transfobije i zlostavljanja na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta/izražavanja među mladima i zaštita ljudskih prava LGBT djece i mladih i od početka tog projekta želja im je bila upravo organizirati seminar upravo za nastavnice i nastavnike, kaže nam predsjednica udruge Danijela Almesberger.

LGBT djeca i mladi i dalje nevidljivi

"Zasad smo zadovoljne kako idu prijave, a očekujemo ih i još do idućeg četvrtka. Zasad imamo već 13 prijava, teško je procijeniti koliko će biti prijavljenih jer prvi put radimo s prosvjetnim djelatnicima. Dosta se javilo stručnih suradnika pedagoga i psihologa, a imamo nešto više prijavljenih iz osnovnih škola što je isto zanimljivo", rekla je.

Govoreći o situaciji s LGBT djecom i mladima, Danijela ističe kako je ono što je nekakva konstanta to što su ta djeca i mladi i dalje "nevidljiva"', pa se pitaju zašto je tome tako.

"Najviše informacija dobivamo iz razgovora s učenicima, te stručnim suradnicima u školama. Čak i kad naiđemo na razred ili školu koji su otvoreniji prema toj tematici nailazimo na to da nisu ni svjesni da su puni predrasuda. Pa recimo kad govore o nekome tko je otvoreno gej, znaju reći 'pa on/ona to uopće ne skriva', no zašto bi uopće to netko morao skrivati? To ne razumiju, tako da je potreba za edukacijom o LGBT temama evidentna", kaže Danijela.

Zlostavljanje se rijetko prijavljuje zbog straha

Osnovna je ideja seminara razgovor o temeljnim i najvažnijim temama kojima bi se obuhvatilo područje pružanja adekvatne podrške LGBT djeci i mladima. Na seminaru će biti riječi o LGBT terminologiji, procesu coming outa, obradit će se i tema vršnjačkog zlostavljanja i/ili nasilja nad LGBT mladima u školama, s osvrtima odnosno osobnim iskustvima sudionika/ica seminara. Sudionici će dobiti i osnovne informacije o pravima LGBT osoba te o pojavi homo/bi/transfobije i njezinim učincima. Zaključni dio seminara bit će posvećen ulozi škole u smanjenju homofobije i transfobije te osiguravanju adekvatne podrške za LGBT djecu i mlade.

"Što se tiče zlostavljanja LGBT mladih u školi, situacija je takva da se to rijetko prijavljuje jer su oni prestrašeni, zato bi svaka škola trebala imati jasnu politiku o tim pitanjima. LGBT mladi posebno su osjetljiva skupina obzirom na mogućnost različitih oblika odbacivanja i/ili nasilja kojima mogu biti izloženi od strane svojih vršnjaka/inja. Uloga škole, odnosno njezinih djelatnika/ica, značajna je u prepoznavanju i suzbijanju ovog društvenog problema.

Situacija u samoj Rijeci je sigurno puno drugačija nego li na otocima ili u Gorskom kotaru pa će i jedna osoba koju educiramo iz tih manjih sredina sigurno pokrenuti neke pozitivne pomake u tom školskom okruženju", kaže Danijela i najavljuje kako će ovakav seminar za prosvjetne djelatnike LORI i ubuduće organizirati jednom godišnje, jer očekuju da će rasti i interes za ta pitanja i potreba za edukacijom za te specifične teme.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.