Nakon nedavno održanog Subversive Festivala, Zagreb danas ugošćuje još jedan festival posvećena ulozi kulture i kulturne politike u društvu: Kulfest – festival progresivne kulture, u organizaciji udruga Centra za obnovu kulture i Vigilarea, koji će trajati do 26. svibnja. Ako je Subversive festival lijeve ideje, Kulfest, vidljivo je već po imenima organizatora je festival "konzervativaca", iako je najavljen kao festival progresivne kulture.

Glavni je gost festivala povjerenik EU Komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport dr. sc. Tibor Navracsics. Održat će uvodno predavanje i sudjelovati na okruglom stolu pod nazivom "Temeljna načela zapadnoga identiteta: što Zapad održava kao cjelinu?".

Prije sadašnje funkcije dr. Navracsics obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova i trgovine u mađarskoj vladi, a od 2010. do 2014. bio je zamjenik premijera Victora Orbana, te ministar javne uprave i pravosuđa.

Navracsics, inače istaknuti član Fidesza, kao zamjenik premijera Orbana igrao je važnu ulogu u donošenju i dopunama novog mađarskog ustava, koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava i vladavine prava. Novi ustav donesen je 1. siječnja 2012. godine, a njime se brak definira kao zajednica muškarca i žene, jamče se prava nerođenoj djeci, ali ne i vjerskim manjinama.

Orbanova (straho)vlada i cenzura medija

Orbanova vlada donijela je i novi Zakon o medijima kojim se "riješila" preko tisuću novinara i urednika koji nisu bili "na njihovoj strani". Ovim Zakonom uspostavljeno je Medijsko vijeće, regulativno tijelo koje imenuje vlada, a svi mediji moraju se registrirati pri Vijeću. Vijeće može izreći financijske sankcije za medije čije im se izvještavanje ne svidi. Orbanovu vladu mnogi u EU smatraju štetnom za vladavinu prava i građanske slobode, no to nije spriječilo Navracsicsa da postane povjerenik EU Komisije i to za, ni manje ni više, obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

"Povjerenik Navracsics sudjeluje na Kulfest konferenciji u svojstvupovjerenika EU komisije kako bi doprinjeo raspravi o temama vezanim uz njegov portfelj", pojasnio nam je Martin Mayer, glasnogovornik predstavništva EK u Hrvatskoj.

Prema najavi jednog od organizatora, udruge Vigilare, festival koji je pokrenut lani ove će godine trajati dan duže, a "na nekoliko lokacija mnogi uglednici i utjecajne javne osobe još jednom će snažno promicati konzervativizam, slobodnu tržišnu ekonomiju i kulturu života".

Tako će publika u četiri festivalska dana, uz Konzervativni, Ekonomski i Pro-life panel, moći uživati i u "Kulturnoj večeri" u Lisinskom, u hit-predstavi Mire Gavrana. Dodijelit će se i "Priznanje i nagrada za promicanje ljudskog dostojanstva i kulture života".

Borba protiv "dominantno ljevičarske kulturne matrice u Hrvatskoj"

Udruga Vigilare, inače jedan od suosnivača građanske inicijative U ime obitelji, zadnji put je bila aktivna prije Božića, kad je kampanju protiv tvrtki koje građanima žele mirne ili sretne ili čestite blagdane jer smatraju da spajanje "pod zajednički naziv Božića i Nove godine, poništava temeljne vrijednosti društva u kojem žive".

Godinu ranije okomila se na Gregora iz Tele2 reklame, jer pjeva u crkvi. Udruga Vigilare priopćila je da je u ime javnosti pozvala Upravu Tele2 da uz ispriku gledateljima povuče božićnu TV-reklamu toga operatera koju ocjenjuje blasfemičnom i za kršćane uvredljivom, ili će pozvati na masovni bojkot toga operatera. Izgleda da se udruga Vigilare ozbiljno i progresivno bori protiv "dominantno ljevičarske kulturne matrice u Hrvatskoj", kako se navodi u jednom tekstu o najavljenom Kulfestu.

Na festivalu će nastupiti mnoge osobe iz hrvatskoga i inozemnog poslovnog i javnog života poput dr. Robina Harrisa, prof. Cartera Sneada sa Sveučilišta Notre Dame, Nine Raspudića, Andreja Grubišića, Mire Gavrana, Borisa Ujevića i drugi. Otvorenje će moderirati novinar Tihomir Ladišić, a iz Vigilarea najavljuju predstavnike pojedinih stranih veleposlanstava i Europske komisije.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.