Pobjeda bračne jednakosti u SAD-u veliki je poraz za tamošnje konzervativce, koji su tom povijesnom odlukom Vrhovnog suda o priznanju istospolnog braka u svih 50 saveznih država pretrpjeli žestoki udarac.

Podrška gej brakovima sad je na 60 posto, što je porast od nevjerojatnih 25 posto u periodu od samo jednog desetljeća. I sad su se američki konzervativci našli pred brojnim pitanjima na koja trebaju odgovoriti: Kako smo se tu našli? U čemu smo pogriješili? Kakva je naša uloga u ovoj novoj Americi?

U sjeni sveopće proslave bračne jednakosti, Russell Moore predsjednik konzervativne vjerske organizacije Southern Baptist Ethics & Religious Liberty Commission izjavio je: "Sada moramo biti oni koji će artikulirati kršćansku viziju seksualnosti i krenuti dalje s te pozicije".

Konzervativci se "nisu snašli"

U razgovoru za The Huffington Post Moore je rekao da je jedna od najvećih grešaka njihovog pokreta u borbi protiv gej braka bila ta što su pretpostavili kako će tradicionalisti uvijek imati podršku većine javnosti. Nisu računali na snažan preokret u promjeni mišljenja većine prema gej pravima u zadnjih 10 godina, jednostavno su vjerovali kako velika većina Amerikanaca vjeruje u vrijednosti koje propagiraju.http://weedinfocus.com/slower-and-longer-how-to-make-a-perfect-joint

"Kultura se mijenja, a vjerujem kako je za to najzaslužnija činjenica kako većina ljudi poznaje gej osobe, a mnogi među nama u samim obiteljima imamo nekoga tko se autao", rekao je Randall Balmer, profesor povijesti američke religije sa Sveučilišta Dartmouth i autor knjige First Freedom: The Fight for Religious Liberty.

Maggie Gallagher, osnivačica i bivša predsjednica National Organization for Marriage , vodeće udruge koja se bori protiv gej prava, slaže se kako se konzervativci nisu snašli u društvenim promjenama i smatra da se još uvijek čvrsto drže prošlosti. Konzervativci se sad razilaze i po pitanju je li ovo tek privremeni gubitak, neki smatraju da nije, dok su drugi uvjereni kako protivnici istospolnog braka još uvijek mogu pobijediti na duge staze.

Sljedeća fronta za konzervativce – pitanje "vjerskih sloboda"

Nakon gubitka podrške većine po pitanju bračne jednakosti, američki se konzervativci 'bacaju' na novu frontu u obliku zakonodavstva koje štiti "religijske slobode".

Takvim se zakonima sada žele zaštititi službenici koji ne žele izdavati dozvole za vjenčanja gej parovima ili poduzetnici koji organiziraju vjenčanja, a svoje usluge ne žele pružiti istospolnim parovima. Donošenje tih zakona stvorilo je političke teškoće, što se već dogodilo u Arizoni i Indiani, pa su ih tamošnji guverneri na kraju stopirali uloživši veto, kako bi zabranili diskriminaciju gej osoba.

"Ono što bi se moglo dogoditi je da bi se religijski orijentirani poduzetnici mogli suočiti s izborom: ili će žrtvovati neka od svojih religijskih uvjerenja ili će zatvoriti posao. Mislim da je razumljivo kako su takve opcije ljudima zastrašujuće", kaže Steven Smith, profesora s pravnog Sveučilišta San Diego.

Mnogima koji su na strani gej prava teško mogu suosjećati s neprilikama u koje su zapali konzervativci. Gejevi i lezbijke su se desetljećima suočavali s diskriminacijom i društvenim neprihvaćanjem, bili su zlostavljani, proglašavani pedofilima, zabranjivali su im rad u državnoj službi, oduzimala su im se prava na roditeljstvo i na brak.

Iako su LGBT osobe u SAD-u sad i službeno ravnopravne po pitanju braka, borci za gej prava i religijski konzervativci se i dalje bore na sudovima diljem zemlje.

"Ispravit ćemo ovu situaciju s brakom, samo je pitanje vremena kada ćemo taj brod vratiti na pravi smjer. Vjerujem kako će nove generacije govoriti 'Što je bilo tim momcima?", rekao je Bob Vander Plaats iz konzervativne udruge Family Leader.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.