SAD su odlučile imenovati iskusnog diplomata kao prvog međunarodnog izaslanika čija će zadaća biti borba protiv nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama u inozemstvu. Za tu je dužnost odabran Randy Berry, aktualni generalni konzul u Nizozemskoj.

To je najavio američki državni tajnik John Kerry. Berry je dugogodišnji diplomat koji je obnašao dužnost u Bangladešu, Egiptu i Južnoj Africi, a govori španjolski i arapski jezik. Američki State Department je također najavio kako su na tu poziciju planirali postaviti otvoreno gej osobu, javlja ABC News.

''Obrana i promicanje ljudskih prava LGBT osoba u srži je naše predanosti promicanju ljudskih prava na međunarodnoj razini, to je srce i savjest naše diplomacije'', izjavio je Kerry u priopćenju. Kao prioritetan cilj je najavio borbu za promjenom zakona u više od 75 zemalja, koje još uvijek kriminaliziraju istospolnu seksualnu aktivnost.

SAD neće progledati kroz prste zemljama koje ugrožavaju sigurnost LGBT osoba

Imenovanje Berrya kao posebnog izaslanika najnoviji je potez Obamine administracije kojim se ističe posebna uloga LGBT prava u naporima za napredak ljudskih prava diljem svijeta. Još je 2011. tadašnja američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton tijekom govora u Ženevi istaknula : ''Gej prava su ljudska prava, a ljudska prava su gej prava''. Nešto ranije ove godine Bijela kuća je prvi put uključila zaštitu ljudskih prava LGBT osoba u službenu strategiju nacionalne sigurnosti.

"Nacije koje ugrožavaju sigurnost LGBT osoba moraju znati kako im SAD neće progledati kroz prste'', izjavio je Chad Griffin, predsjednik organizacije Human Rights Campaign.

Ovo je imenovanje došlo i usred povećane javne pozornosti na prava trans* osoba. Američki ministar obrane Ashton Carter, na svom je prvom putovanju u inozemstvo na toj dužnosti je izjavio kako je otvoren prema mogućnosti da trans* osobe služe u američkoj vojsci. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest poručio je kako predsjednik Barack Obama pozdravlja Carterovu izjavu i slaže se kako se svim Amerikancima koji se kvalificiraju za vojnu službu to treba i omogućiti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.