Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić javno se ispričao pripadnicima LGBT zajednice zbog uvredljivih izjava koje je davao prije dvije godine, uoči Parade ponosa u Beogradu u vrijeme dok je bio premijer.

"Žao mi je što je moja izjava zvučala kao da vrijeđam LGBT populaciju, nisam namjeravao ikoga uvrijediti niti pozivati na nasilje, naprotiv, moj je program zaštita ljudskih prava", rekao je Dačić nakon sastanaka s predstavnicima nevladine organizacije Labris, javlja portal Akter.

Sastanku je nazočila i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, Nevena Petrušić, koja je nakon prijave Labrisa i pokrenula postupak protiv Dačića. Predstavnice Labrisa ocijenile su da je upućena isprika i održavanje sastanka značajan korak za čitavo društvo, jer pokazuje poštivanje kulture dijaloga.

Pridonio stvaranju i održavanju stereotipa i predrasuda u društvu

Na sastanku se razgovaralo o svakodnevnim problemima pripadnika LBGT populacije, a dogovorena je bolja i intenzivnija suradnja između Labrisa i Ministarstva vanjskih poslova Srbije, prije svega u provođenju preporuka Vijeća Europe.

Povjerenica je pokrenula postupak protiv Dačića zbog izjava u medijima, poput ove: "Homoseksualci imaju ista prava, ali nemaju prava postavljati pravila ponašanja. Nemam ja nikakvu mržnju prema njima, samo ne mogu prihvatiti da je to normalno zato što nije prirodno. Ako je to manjina i izuzetak, onda i oni trebaju voditi računa da ne vrijeđaju osjećaje većine".

Jedna od ponižavajućih izjava bila je i sljedeća: "Ako to postoji u zemljama EU, ne znači da mi trebamo pružiti podršku toj pojavi. Zato, molim vas, nemoj tamo netko da kaže da je to uzor kojim ćemo odgajati našu djecu, ne, ali oni imaju pravo na okupljanje, iako bih volio da iz sigurnosnih razloga to ne rade''.

U ožujku 2014. povjerenica je dala mišljenje u kojem se navodi da je Dačić počinio akt diskriminacije, da je iznio ponižavajuće i uvredljive stavove u medijima koje zbog funkcije koju je obavljao doprinosi stvaranju i održavanju stereotipa i predrasuda u društvu. Preporučila je sastanak Dačića i predstavnica organizacije Labris u roku 30 dana.

Očekuje se "lavina dobrih reakcija"

"Kasnili smo zbog mojih obaveza, ali ovo je dokaz da ovakvo ponašanje treba postati normalno, da na ovakav način rješavamo sporne situacije između izvršne vlasti i organizacija civilnog društva", rekao je Dačić.

Predstavnica Labrisa, Jovanka Todorović, ocijenila je da su čin isprike i sastanak vrlo značajan korak za društvo. "Mi postojimo već 20 godina i ovo je prvi put da smo se susreli s počiniteljem diskriminacije. Vjerujem da smo danas dobili jednog dobrog partnera, i mi, ali i vi", poručila je Dačiću.

Ona je za agenciju Beta rekla kako očekuje da će ovako ponašanje pokrenuti "lavinu dobrih reakcija", ne samo isprika već i dijaloga.

Povjerenica Nevena Petrušić također je izrazila zadovoljstvo zbog održanog sastanka, kao dobar zajednički početak promocije poštivanja ljudskih prava.

"Ovdje ja početak zajedničke promocije djelovanja na planu poštivanja ljudskih prava, tolerancije, razumijevanja, uvažavanja različitosti i shvaćanja da svakome pripadaju ista prava bez obzira na seksualnu orijentaciju'', istaknula je Petrušić.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.