Otvorenost pape Franje prema gej zajednici, čini se, sve više "pada u vodu" jer inozemni mediji javljaju kako Vatikan navodno odbija prihvatiti imenovanje novog francuskog ambasadora, bliskog suradnika predsjednika Françoisa Hollandea, zbog toga što je gej.

Laurent Stefanini, iskusni diplomat i šef protokola francuskoga predsjednika Hollandea, imenovan je na funkciju ambasadora u Vatikanu u siječnju, s službeni Vatikan još uvijek nije dao agreman za njegovo imenovanje, iako je uobičajeni rok za to mjesec i pol dana, otkrili su pariški dužnosnici, javlja The Local.

Preduga službena šutnja

Ta se službena šutnja koja traje već predugo nakon Stefaninijevog imenovanja sada tumači upravo kao odbijanje. Službeni je Vatikan također odbio odgovoriti na izravno pitanje The Locala jesu li odbili Stefaninija upravo zbog njegove seksualne orijentacije.

Jedan od suradnika francuskoga predsjednika je rekao kako je izbor tog 54-godišnjeg diplomata za predstavnika Francuske u Vatikanu bio "odluka predsjednika i njegova kabineta", a Hollande ga je sâm opisao kao "jednog od najboljih diplomata Francuske".

Francuski mediji izvještavaju kako Vatikan odbija prihvatiti Stefaninija upravo zbog njegove seksualne orijentacije. Le Journal du Dimanche citirao je tako vatikanskog insajdera koji je izjavio da je to "odluka koju je osobno donio papa", a Libération Daily donosi članak s naslovom "Papa je ocrnio svoj imidž".

Razlog odbijanja nije činjenica da je Stefanini gej?

Francuska je još 2007. imenovala gej ambasadora u Vatikanu no Sveta stolica ga nikad nije potvrdila. Stéphane Lemessin, francuski katolički svećenik koji piše blog o vjerskim temama rekao je za The Local kako se sve izglednije odbijanje Stefaninija ne temelji isključivo na tome što je gej.

"Nije bilo baš najdiplomatičnije njegovu nominaciju prvo najaviti medijima a ne Vatikanu", rekao je.

Papa Franjo za razliku od svog prethodnika Benedikta XVI. u javnosti je prepoznat kao netko tko ne osuđuje homoseksualce nakon što je nedugo nakon imenovanja prije dvije godine rekao: "Ako je netko gej i vjernik, tko sam ja da osuđujem?". Također je izjavio kako homoseksualci ne bi trebali biti marginalizirani već integrirani u društvo.

No ta promjena retorike nije nužno i znak promjene doktrine Rimokatoličke crkve. Papa Franjo je kritizirao istospolni brak i protivi se tome da istospolni parovi posvajaju djecu, što je u Francuskoj zakonski omogućeno 2013, zbog čega su protestirale tamošnje katoličke zajednice.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.