Ruska inačica Siri, virtualne osobne asistentice u Appleovim mobilnim uređajima koja vam pomaže da nešto učinite samo pomoću govora, odlučila je jednostavno odbiti bilo kakav razgovor na temu homoseksualnosti. Barem dok govori ruski…

Otkrio je to zabrinuti Rus Alex koji je na YouTubeu objavio i video u kojemu zorno prikazuje koliko je Siri, koja je početkom godine "progovorila" ruski, homofobna, baš poput Putinove antigej politike. Ruska verzija Siri tako na Alexova pitanja poput, "Siri, pričaj mi o gej braku", odgovara:“Alex,stvarno si nepristojan!”, javlja Pink News.

Nije imao uspjeha ni kad ju je pitao gdje je najbliži gej klub. Siri je tek odgovorila "Sad bih pocrvenjela od stida da mogu", a na pitanje“Kako se mogu vjenčati u Engleskoj?" imala je još jedan prigodni odgovor: "Sad i psuješ, a tim ćeš rukama poslije jesti!". Na Alexovo pitanje "Je li gej brak normalan", Siri je kazala, "Vjerujem da bi se ova emocija trebala smatrati negativnom".

Alex je čitavu konverzaciju odlučio prijaviti Appleu: "Ovo se događa dok sam u Londonu i zato imam par pitanja za Apple o tome zašto je Siri tako homofobična".

Apple je odbio odgovoriti na pitanja Pink Newsa, ali je glasnogovornik rekao da je "u pitanju bio bug" i kako su pogrešku ispravili. Poznato je kako je Appleov CEO Tim Cook otvoreno gej, o čemu je sve ispričao u intervjuu prošle godine. Također se u javnosti zalaže protiv diskriminacije i antigej zakona u pojedinim američkim državama.

Ruski zakon o "gej propagandi" zabranjuje bilo kakvo izlaganje osoba mlađih od 18 godina "netradicionalnim" ili homoseksualnim vezama, a nedavno su zabranili rad i najvećoj organizaciji za pružanje podrške LGBT tinejdžerima u Rusiji.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.