Premijer Luksemburga Xavier Bettel prošlog se petka vjenčao sa svojim partnerom, arhitektom Gauthierom Destenayem, i time postao prvi lider neke države Europske Unije koji je sklopio istospolni brak. Par je među prvima koji su se vjenčali zahvaljujući novom zakonu koji je na snagu stupio u siječnju u toj pretežito katoličkoj državi.

Nakon ceremonije ih je pozdravilo mnoštvo, a Bettel, liberal čiji je izbor prije 18 mjeseci prekinuo višedesetljetnu vladavinu konzervativaca, zagrlio je svog supruga Destenaya i poručio: "Luksemburg može biti primjer drugima", prenosi The Huffington Post

 

Vjenčanju su prisustvovali belgijski premijer Charles Michel i premijer Estonije Taavi Roivas.

"Došao sam na vjenčanje prijatelja, to je za njega veliki trenutak kojemu sam morao svjedočiti", rekao je Michel za belgijski radio RTBF.

Bettel se inače javno autao u jednoj radijskoj emisiji prije sedam godina. Podsjetimo, prva svjetska čelnica koja je stupila u istospolni brak bila je Johanna Sigurdardottir, koja se prije pet godina, kad je bila premijerka Islanda, vjenčala s partnericom Joninom Leosdotir.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.