Na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević od petka 26. lipnja odlukom Ministarstva zdravlja više se ne možete besplatno i anonimno testirati na HIV, a ono što je možda još i tragičnija vijest, oboljeli i njihove obitelji ostali su i bez nužne podrške djelatnica službe za psihosocijalnu podršku, dvije psihologinje i socijalne radnice. Zaposlenicima tih dviju službi, koje funkcioniraju već 11 godina, nije produljen ugovor o radu

Udruga Lux Vitae - Centar za unaprjeđivanje kvalitete života je odmah uputila Otvoreno pismo ministru zdravlja Siniši Vargi na kojeg apeliraju da žurno riješi situaciju kako bi službe čim prije nastavile s radom, rekao nam je predsjednik udruge Tomislav Vurušić.

"Uputili smo ministru Siniši Vargi pismo kojim apeliramo da se nastavi rad tih službi, da se nađe model financiranja, što je službeni razlog ukidanja. Najžalosnije je to da je služba psihosocijalne pomoći ukinuta po principu 'od danas do sutra', zaposlenici i korisnici su ostali u šoku, bili su potpuno nepripremljeni. Onaj tko je danas došao zatražiti pomoć i podršku naišao je na zatvorena vrata. To nije ni ugodno ni lijepo", kaže Vurušić.

"To je vrlo nepromišljena odluka"

Zbog svega su i sami bolesnici kontaktirali bolnicu i ministarstvo, a jedan je poslao i pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. I dok bi mnogi ovu odluku s punim pravom nazvali skandaloznom, naš je sugovornik nešto blaži.

"Ukidanje tih službi je vrlo nepromišljena odluka, zaboravilo se na ljude koji su ovisili o toj psihosocijalnoj pomoći, doista nepromišljena odluka, nije mi jasno gdje je nastao kratki spoj?", pita se Vurušić, koji je i sam do prije šest godina tamo radio, i kako kaže "financije su uvijek bile problem, ali se isto tako i rješenje uvijek našlo".

Na adresu ministra zdravlja pristigla su i pisma namjere za suradnjom niza međunarodnih partnera udruge Lux Vitae, koja se godinama bavi pružanjem podrške osobama koje žive s HIV/AIDS-om. Vurušić nam kaže kako ima saznanja tek da su pregovori o rješavanju situacije "u tijeku", očekuje pozitivan ishod, a korisnike poziva na – strpljenje.

"Šteta je nažalost učinjena, toplo se nadam da će se to ubrzo promijeniti. Znamo u kakvoj je situaciji država ali vjerujem da ima ljudi koji mogu prepoznati značaj rada takve službe. To je model koji se u zapadnoeuropskim zemljama koristi već više od tri desetljeća", završno nam je rekao predsjednik udruge Lux Vitae Tomislav Vurušić.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.