Ove srijede, 29.travnja, upravo na desetu obljetnicu prvog javnog nastupa naše najpoznatije stand-up komičarke Marine Orsag u zagrebačkom Comedy clubu Studio Smijeha održat će se pravi stand-up comedy spektakl prigodno nazvan "Desetka". Marini će se u dvosatnom programu uz puno glazbe, plesa, pjevanja i naravno komedije pridružiti i kolege iz Hrvatske i Srbije, a za posjetitelje su osigurane akcijske cijene pića i vrijedne nagrade.

U svojoj desetogodišnjoj karijeri Marina Orsag za sobom ima preko 1800 odrađenih nastupa u kojima je razveseljavala i publiku i samu sebe uživajući u svakom smijehu publike. Marinin put prema stand-up karijeri počeo je krajem 2004. kada je njena najbolja prijateljica vidjela plakat za glumačke stand-up comedy radionice koje je vodila Slavica Knežević. Nazvala je Marinu i rekla joj, "Ako ne odeš na te radionice, neću više pričat' s tobom." Naravno, Marina je otišla na radionice i njen prvi javni nastup bio je u prepunom brodu "Papillon" na Savi, 29. travnja 2005.

Kako je nastao Studio Smijeha

Nakon toga su uslijedili brojni nastupi po Hrvatskoj i šire. U studenom 2006. Marina u klubu Purgeraj pokreće Večeri otvorenog mikrofona ponedjeljkom pod nazivom "I hate Mondays" a te su večeri otvorenog mikrofona aktualne i danas. Koncept tih večeri je da se može prijaviti tko god hoće, a pobjednika bira publika. Te večeri i Marinino mentorstvo oformili su kroz godine dvanaestak profesionalnih stand-up komičara/ki koji redovno nastupaju. U idućih nekoliko godina njezine karijere, osim nastupa, uslijedile su organizacije osam festivala u raznim gradovima, turneja po cijeloj Hrvatskoj, turniri u graničaru i ljudskom "Čovječe ne ljuti se", razne humanitarne akcije, voditeljski angažmani, te suradnje s raznim udrugama i festivalima.

Među tim angažmanima, sasvim neočekivano, našla se i turneja po svim zatvorima i popravnim domovima. Osim u Hrvatskoj, gdje je nastupala čak i pred tadašnjim predsjednikom Stipom Mesićem, publiku je osvojila i u svim državama bivše Jugoslavije gdje je redovita gošća.

Nakon silnih redovnih nastupa po zagrebačkim klubovima i nakon što je broj komičara/ki sve više rastao, Marina zaključuje kako je vrijeme da Zagreb dobije svoj prvi comedy club, te s partnerom iz Slovenije Andrejom Težakom pokreće cijelu priču i 1. travnja 2011. otvaraju prvi hrvatski Comedy Club Studio Smijeha u Vlaškoj 92. Pri otvaranju i "izgradnji" uvelike pomažu i kolege iz Udruge Studio Smijeha, a ponajviše Goran Furjan i Tihomir Paravina.

Humorom protiv homofobije i predrasuda

Paralelno s otvaranjem kluba pokreće se i suradnja sa srpskom stand-up comedy scenom koja je i danas redovna, te nakon određenog vremena suradnje Marina shvaća kako je humor odlično oružje za borbu protiv predrasuda i počinje raditi takve projekte. Prvi u nizu je festival pod nazivom "Revolucija balkanske svijesti" u kojem nastupaju komičari/ke iz čitave regije. Nakon toga uslijedio je i projekt "Kaj bre" koji razbija predrasude odnosa između Hrvatske i Srbije, pa "Laugh out proud" za razbijanje homofobije i "Femme frontal" s kolegicama Jelenom Radanović i Mirandom Lončar.

Početkom 2012. dobiva poziv iz Londona da kao prva predstavnica iz Hrvatske nastupi na međunarodnoj konferenciji za stand-up komičare/ke, a osim u Londonu nastupala je i u Budimpešti, Amsterdamu, Sofiji i Barceloni. U 2013. osvaja titulu Najdobar ženski Adria stand-up komičar na Stand-up Adria Awards u Makedoniji, a 2014. Prvu nagradu publike na LENT festivalu u Mariboru.



Kako sama kaže, "jedne zabavne noći" 2014. Marina dolazi do ideje za projekt pod nazivom "Smjehotres" za koji se nada da će uskoro postati i globalna priča. Ideja je da se u više gradova istovremeno na otvorenom održi besplatan stand-up za građane/ke, te da se što više ljudi u isto vrijeme smije kako bi poslali veliku količinu pozitivne energije u svijet. "Smjehotres" se te iste godine već održao u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Čakovcu, Umagu i Londonu, a ove se godine pridružuju i Beograd, Pančevo, Ohrid, Sofija, Birmingham i Manchester.

Marina je trenutačno direktorica ili kako to ona voli zvati "kantica za sve" jedinog stand-up kluba u Hrvatskoj – Studija Smijeha, gdje nastupa u redovnom programu, tematskim večerima , ali i autorskim solo nastupima "One woman show", "Da, to sam rekla" i "Metar i pol visine, sat i pol smijeha". Kreativno je osmislila sve tematske showove Studija Smijeha – "Sextra Large", "7 smrtnih grijeha", "The Men Show"," Žižancija" i mnoge druge.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna za "Desetku" 29. travnja u Comedy clubu Studio Smijeha, Vlaška 92, s početkom u 18:00 i 20:30 h možete kupiti na blagajni Studija Smijeha, a rezervirati na prastari fiksni telefon 01 5588 980 ili moderni mobilni uređaj 095 5103 129, te na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Slavljenici će se na pozornici priključiti Goran Vugrinec Goc (HR), Tihomir Psihomir Paravina (HR), Aleksandar Curać-Šarić (HR), Jelena Radanović (SRB), Aleksandar Perišić (SRB) i Nikola Marjanović.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.