Patricia Velásquez je u svojim je memoarima Straight Walk, objavljenima u veljači, opisala što ju je nadahnulo da se auta kao prvi Latino supermodel na svijetu, a svojom je pričom poželjela ohrabriti sve koji se još "skrivaju u ormaru" da prihvate sami sebe.

Velásquez se godinama borila s teškim teretom na duši koji ju je sprečavao da živi autentično i otvoreno kao lezbijka. Kaže kako je pravi trenutak spoznaje doživjela pripremajući se u Parizu za jedan od nezaboravnih modnih događanja u režiji slavnog Jeana Paula Gaultiera, prenosi SheWired.

"Dok sam čekala početak revije i prisjećala se svega što me vodilo tom trenutku, preplavio me snažan osjećaj ponosa, jer bila sam jedina Latina koja sudjeluje u tom velikom showu. Bila sam uzbuđena što sam dio nečeg tako predivnog", opisala je Velásquez u memoarima.

Osjećala se ružnom zbog laži

Nadahnuta Gaultierovim pristupom umjetnosti i radom koji je bio "toliko drugačiji, a opet toliko autentičan " shvatila je kako i sama može živjeti na taj način. U trenutku kad je zakoračila na pistu bila je svjesna da se promijenila i da će uskoro poletjeti za Venezuelu kako bi obitelji rekla da je lezbijka, a zbog toga se prvi put osjećala doista lijepom.

"Bez obzira u koliko su me prekrasnih Chanel haljina oblačili ili koliko sam bila uspješna kao model, svakim sam se danom osjećala ružnijom zbog toga što sam lagala o tome tko sam zapravo", otkrila je Velásquez. Nakon nekoliko dana, sjedeći pokraj majke na kauču, Velásquez je konačno rekla: "Mama, istina je. Ja sam lezbijka".

Foto: Patricia Velásquez/Facebook

Očekujući najgore čak je pozvala i vozilo Hitne pomoći jer se bojala da bi netko mogao doživjeti i infarkt, međutim dočekalo ju je veće iznenađenje kad joj je majka rekla: "Jadna moja kćeri, mogu samo zamisliti koliko ti je bilo teško svih ovih godina u kojima si mi to željela reći, a nisi mogla".

Velásquez je tada prvi put osjetila"pravu bezuvjetnu ljubav " i veliko olakšanje. Kaže i kako su je godine skrivanja dovele do toga da postane uspješna u poslu. Trudila se biti uvijek bolja jer je mislila da to što je lezbijka znači da "nije dovoljno dobra". Takva ju je poslovna etika dovela do suradnje s najvećim imenima modnog svijeta koji su joj pomogli u karijeri poput Andrea Leona Talleya, Jeana Paula Gaultiera, Isaaca Mizrahia i Karla Lagerfelda.

"Ako nadahnem samo jednu osobu, bit će dovoljno"

Otkriva i kako ju je inspirirao Lagerfeldov odnos prema poslu i životu. "Karl je bio prva osoba koju sam upoznala koja je bila istinski uspješna radeći samo ono što je želio, a to je bila njegova umjetnost. Doista je bilo inspirativno upoznati nekoga tko se usudio ostvariti sve svoje snove".

Njezina osobna preobrazba potaknula ju je na pisanje memoara kako bi i druge ohrabrila da prihvate sami sebe takvima kakvi jesu. Knjiga je objavljena u veljači na engleskome, a Velásquez je upravo prevodi i na španjolski jezik.

Foto: Patricia Velásquez/Facebook

"Ako nadahnem samo jednu osobu, bit će dovoljno. Želim barem pokrenuti dijalog o tome kako je biti Latino i gej. Vremena se mijenjaju i treba krenuti u akciju, posebno u Latino zajednicama koje dugo izbjegavaju ovu temu".

Velásquez se nada kako će mlade Latino žene shvatiti važnost vlastitog identiteta i izbjeći agoniju kroz koju je sama prošla skrivajući vlastitu seksualnost.

"Ako si u situaciji u kakvoj sam i ja bila i osjećaš da ne možeš biti to što jesi, budi hrabra i jaka, bori se za svoje snove. Ako nisi iskrena prema samoj sebi, nikad nećeš biti istinski sretna, a nećeš ni druge moći usrećiti", poručuje supermodel Patricia Velásquez.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.