Foto: Facebook

Ono što je 1972. počelo kao običan transparent na njujorškoj Povorci ponosa, koji je pozivao obitelji i prijatelje LGBT osoba da se ujedine u podršci, ubrzo se razvilo kao krovna organizacija saveznika LGBT zajednice, PFLAG, koja danas okuplja više od 200 tisuća članova i 500 predstavništava iz cijeloga svijeta.

Svoje je predstavništvo PFLAG-a prošlog mjeseca dobila i Srbija, u sklopu projekta udruge Labris "Inicijativa za politički dijalog". Cilj je aktivno uključiti LGBT osobe, njihove obitelji, prijatelje i druge suradničke organizacije civilnog društva u političke procese koji posebno utječu na njihovu sigurnost, kvalitetu života i mogućnosti za ravnopravnim sudjelovanjem u svim društvenim sferama.

Kako nam je objasnila Jelena Vasiljević iz Labrisa, trenutne aktivnosti PFLAG Srbija su medijska kampanja i osnaživanje roditelja, članova obitelji i prijatelja LGBT osoba kako bi u narednom razdoblju bili spremni javno govoriti i zastupati LGBT prava. Na upit planiraju li organizirati neku uličnu manifestaciju poput Povorke ponosa koju bi predvodili "saveznici", Vasiljević nam je kazala kako ova faza tek treba doći.

"Osobno smatram da bi samostalno organiziranje Pridea u ovom trenutku bilo kontraproduktivno. U ovoj prvoj fazi želimo osnažiti PFLAG grupu, a zajedničkim sudjelovanjem na Prideu to možemo i postići. LGBT osobe će spoznati da nisu same u borbi za svoja prava, a roditelji, članovi obitelji i prijatelji će se suočiti sa svim problemima s kojima se lezbijke, gejevi, biseksualne i trans osobe svakodnevno susreću. Bit će odvažnije i spremne dati svoj doprinos", objasnila nam je ona.

Ipak, planiraju se priključiti Pride Weeku, na kojem će predstaviti PFLAG grupu široj javnosti, kao i na beogradskom Prideu koji je zakazan za 31. svibnja ove godine. Reakcije javnosti za sada su uglavnom pozitivne, no, napominje Vasiljević, kampanja je tek pokrenuta i s pravim reakcijama tek će se suočiti.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.