Foto: hdnux.com

Domovi za starije i nemoćne lezbijke, gejeve, biseksualne i trans osobe mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Španjolska je tek peta zemlja u Europi koja će svojim starijim LGBT sugrađanima i sugrađankama omogućiti da provedu starost u gay-friendly okruženju.

Za razliku od SAD-a, točnije Kalifornije u kojoj proteklih godina raste broj domova za starije LGBT osobe, Europa je svoj prvi dom ove vrste dobila tek prošle godine u Švedskoj. Skandinavski primjer namjerava predsjednik španjolske zaklade 26 December Foundation, Federico Armenteros.

Armenteros smatra da su starije LGBT osobe nevidljive i u potpunosti zanemarene u društvu. Kaže kako ljudi automatski povezuju LGBT zajednicu s mladima, što je dodatna diskriminacija prema ionako već marginaliziranim starijim osobama. Dom planira izgraditi do 2015., a u njemu će biti dobrodošli svi, a ne samo gej osobe.

"Nećemo u prijavi pitati ljude s kim spavaju. Bilo tko može doći, ali svi moraju imati na umu da će Dom biti specijaliziran za potrebe LGBT osoba. Baš kao što postoje Domovi za bivše časne sestre, svećenike i ostala zanimanja", objašnjava autor projekta za britanski Guardian.

Europa sve svjesnija potreba starije generacije

Homoseksualnost je u Španjolskoj bila kažnjiva zakonom do 1978., a na LGBT osobe gledalo se kao na društvenu devijaciju. Armenteros kaže kako su starije osobe koje pripadaju ovom dijelu populacije manje prihvaćene od mladih LGBT osoba i kao rezultat toga nerijetko se "vraćaju u ormare" u starijoj dobi, naročito ako su u Domovima. "Oni nemaju djecu niti unučad o kojima mogu pričati pa često skrivaju svoju spolnu orijentaciju kako bi izbjegli odbacivanje", opisuje surovu realnost starijih LGBT osoba.

Prvi španjolski Dom za LGBT umirovljenike izgradit će se u madriškoj četvrti Lavapiés, a otvoriti početkom sljedeće godine. Svi stanovnici Doma moći će se uključiti u brojne aktivnosti, a na raspolaganju će im biti tečaj slikarstva, teretana, fizioterapija, bazeni i još mnogo toga. "Dom nikako neće biti mjesto gdje će starije osobe biti pasivne i samo čekati smrt. Želimo im omogućiti da iskoriste svoja znanja i iskustvo, dobro se provedu i da se osjećaju kao da su kod kuće", poručuje Armenteros.

Osim u Švedskoj, gdje je u studenom prošle godine otvoreno apartmansko naselje Regnbagen za LGBT umirovljenike, ustanove ovog tipa postoje u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Od sljedeće godine i u Španjolskoj. 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.