Foto: Inicijativa za životno partnerstvo

Zakon o životnom partnerstvu usvojen je danas u Hrvatskom saboru uz većinu glasova. Za zakon je glasalo 89 zastupnika, protiv je bilo 16 zastupnika.

U ime predlagatelja Zakona govorio je ministar uprave Arsen Bauk. U raspravi oko brojnih amandmana HDZ-ove snage predvodio je Željko Reiner (zanimljivo, većina njegovih stranačkih kolega bila je za to vrijeme odsutna iz sabornice). Nanovo je istaknuo probleme oko korištenja naziva obiteljskog života (obitelj znači «obitavati zajedno», a to se ne propisuje novim Zakonom o životnom partnerstvu, drži Reiner), oko neformalnog životnog parnerstva te oko skrbništva nad djecom. Prema Željku Reineru, svi stavci oko djece trebali bi biti regulirani Obiteljskim zakonom.

Jedno od spornih pitanja bilo je također i pitanje priziva savjesti matičara, prava za koje se zalaže HDZ. Nadalje, HDZ je istaknuo svoje bojazni oko mogućeg posvajanja djece koje se, navodno, dopušta Zakonom. Kako je odmicala rasprava, objašnjenja HDZ-a bila su sve sličnija. Točnije, njihove zamjerke bile su uglavnom tehničke prirode te su tvrdili se novim Zakonom zadire u materiju već postojećih zakona koji to ne dopuštaju (primjerice, sloboda kretanja građana u Uniji, dobivanje državljanstva, pravo posjete u zatvoru, ...).

U raspravi oko većine amandmana upozoravalo se na pravne nejsnoće i na teškoću provedbe Zakona o životnom partnerstvu. Među ostalim, HDZ je tražio da Zakon stupi na snagu 1. siječnja 2016. jer će ga biti «teško provoditi». Vlada, a potom i Sabor, amandmane HDZ-a su mahom odbijali.

Amandmani koje su predložili Gordana Sobol, Šime Lučin i Igor Kolman nisu prihvaćeni i potom su povučeni.

Amandman o uvođenju pravu na posvajanje djece Igora Kolmana, Šime Lučina i Branka Vukšića nije prihvaćen jer je zakon, ponovio je ministar, "demokratski kompromis".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.