Foto: Inicijativa za životno partnerstvo

Nakon što je danas Hrvatski sabor usvojio Zakon o životnom partnerstvu, u Hrvatskoj “su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život”, stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Obiteljski život istospolnih parova, a od sada životnih partnera i partnerica, štiti Ustav Republike Hrvatske, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud Republike Hrvatske. Budući da je Zagreb Pride sudjelovao u izradi ovog zakona, smatraju da ovo dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu - neotuđivo.

Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom/kom, čime će Republika Hrvatska i na simboličan način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako. Osim što se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osobama i njihovim obiteljima, njime se ostvaruju i preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova, drže u Zagreb Prideu.

Naime, najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava: pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obvezu uzdržavanja partnera/ice, jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminaciju i jednakost na polju tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj sada ima sve više i više.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva vjenčanja istospolnih parova tako će se moći održati sredinom mjeseca kolovoza.
 

Hrvatska je postala pravednija država 

Ovim činom rekli smo ne diskriminaciji, ne potlačenosti, ne podjeli građana na one prvog i drugog reda, ne nasilju i ne mržnji, tvrdi lezbijska organizacija Lori. Mnogi parovi i obitelji od danas će moći živjeti život koji je dostojanstveniji i pravedniji. Ovo je veliki korak za Hrvatsku i za sve građane i građanke Hrvatske. Iako se zakon zapravo tiče osoba istospolne orijentacije, izglasavanje zakona odnosi se na cjelokupno društvo jer je ono sada postalo naprednije, ljudskije, razumnije i suosjećajnije., stoji u priopćenju.

Također, žele naglasiti i da je ovo izrazito važno za brojne istospolne obitelji s djecom, budući su one sad zaštićenije te će to u konačnici zasigurno morati voditi prema razvoju tolerancije i podrške upravo prema djeci koja odrastaju u istospolnim obiteljima. Iako ovaj zakon donosi mnoge pozitivne promjene on ne garantira potpunu jednakost – i dalje postoji diskriminacija pa tako postoje društvene institucije za heteroseksualne i one za homoseksualne parove (brak i životno partnerstvo), čime se radi podjela na “jedne” i na “druge”.

Tu je i nemogućnost usvajanja djece za istospolne parove što ne samo da predstavlja diskriminaciju, već i indirektno šalje poruku svim onim istospolnim parovima koji odgajaju djecu da ipak nisu dovoljno dobri roditelji. Sva naša borba s predrasudama, diskriminacijom, homo/bi/transfobijom, koja je često podsjećala na borbu s vjetrenjačama, ovog puta je definitivno urodila pobjedom. Preko deset godina čekali smo na ovaj Zakon, a sada idemo dalje, prema stvaranju Hrvatske koja staje na stranu jednakosti, a ne isključivosti.


Bitan korak prema bračnoj jednakosti

Povodom izglasavanja Zakona, priopćenje su poslale udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske. Oni naglašavaju da jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava, no isto tako, Zakon o životnom partnerstvu, nakon Zakona o istospolnim zajednicama, predstavlja drugi bitan korak u hrvatskom društvu prema potpunoj ravnopravnosti za istospolne obitelji – bračnoj jednakosti.

Među ostalim, pozdravljaju institut "partnerske skrbi"Iiako će ta djeca će ipak ostati dijelom zakinuta za zaštitu svog obiteljskog života u odnosu na djecu koju odgajaju maćeha ili očuh zajedno s biološkim roditeljem. Stoga bitnim drže amandman zastupnika HNS-a, SDP-a i Laburista kojim se predlagalo pravo na posvajanje djece.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.