Foto: LIBERos/Facebook

Udruga LIBERos, koja ove godine po prvi put organizira osječku Povorku ponosa, objavila je apel u kojem moli potporu građana za tu manifestaciju.

"Mi smo LIBERos. Postojimo kako bismo branili ljudsko dostojanstvo. Ovdje smo kako bismo podsjetili da oni kojih je manje ne zaslužuju manje prava. Podršku dajemo svakom čovjeku, ali smo naglasak stavili na LGBTIQ populaciju jer smatramo da je ista u Hrvatskoj dovoljno dugo bila nevidljiva", stoji u apelu.

Tako su ove godine odlučili organizirati prvu osječku Povorku ponosa. Svjesni su kako ih mnogi smatraju premladom udrugom za takvo što, no tvrde kako nisu " jedna od silnih udruga koja će godinama činiti male stvari kako bi se pripremila za nešto veće, složenije".
U svojim nastojanjima da pomognu drugima, kažu, naišli su na brojne osude, a sâm grad čijim ljudima više ne žele da žive u sjeni drugih odlučio ih je podržati sa samo 5000 kuna.

Povorkom ponosa pomoći će i osječkim beskućnicima

Mnogo je toga potrebno osigurati za taj dan, a i sama podloga povorke je humanitarnog karaktera. Taj humanitarni karakter odnosi se na osječke beskućnike, a iz LIBERosa ističu kako je status beskućnika u Hrvatskoj loše reguliran, kao što je donedavno bio slučaj s bračnim odnosima među LGBT populacijom. Također, mnogi pripadnici te populacije posvjedočili su im kako su izbačeni iz svojih domova nakon što se saznalo za njihovu seksualnost.

"Zbilja se nadamo da ćemo uspjeti postići sve što smo naumili, bez obzira na malu podršku. Ipak, zahvalni smo svima koji su odlučili pružiti nam potporu, kako moralnu tako i u obliku donacija. Mi nismo očajni, nego zasićeni nepravdom s koje se skreće pogled. Ne tražimo milostinju, nego podršku", poručuju organizatori Osijek Pridea. Podsjećamo, osječka Povorka ponosa zakazana je za subotu, 6. rujna 2014. godine.

Sudionici će se okupiti na Trgu Ante Starčevića u 11 sati odakle će povorka krenuti u podne, Ribarskom ulicom do Promenade. Promenadom će se kretati do ulice Vjekoslava Hengla iz koje će preko Sakuntala parka i Lučkog prilaza ući u Kapucinsku ulicu kojom će se kretati do Trga Ante Starčevića gdje će povorka završiti svoju šetnju.

Možete im pomoći uplatom na račun HR3623400091110672085.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.