"U pitanju nije pojedinačan slučaj. Netrpeljivost, diskriminacija,visoka razina netolerancije prema LGBT populaciji nešto je što postoji i traje u Srbiji“, izjavila je za Deutsche Welle Lydia Gall, analitičarka za Balkan pri međunarodnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, nakon nedavnog napada na njemačkog LGBT aktivista u Beogradu.

Ova organizacija dijeli mišljenje Europske komisije u ocjeni da su u Srbiji vidljivi koraci unaprijed na području zaštite ljudskih prava, ali da na tom polju još mnogo toga mora postići. "Vlasti u Srbiji imaju jasnu obvezu provesti istragu i utvrditi je li napad na njemačkog državljanina bio motiviran seksualnom orijentacijom žrtve, nacionalnom pripadnošću ili i jednim i drugim. Država mora sprovesti efikasnu istragu po osnovu svake žalbe zbog prijetnje ili napada, ali i mnogo, mnogo više od toga. Sama činjenica da ne postoje precizni podaci o napadima na pripadnike LGBT zajednice svjedoče o tome da mnogi od ovih slučajeva ostaju neprijavljeni. Građani moraju prvo steći povjerenje u sustav kako bi prijavili ovakve slučajeve, a obaveza vlasti je da se okrene ka žrtvama diskriminacije i netolerancije i osigura im sigurnu sredinu u kojoj mogu govoriti o svojim problemima“, objašnjava Gall.

U daljnjem razgovoru upozorava i na činjenicu da ovakva situacija u Srbiji nije jedinstvena u regiji. Upravo je zemljama zapadnog Balkana, pored zajedničkog europskog puta, zajednički i problem netolerancije i nasilja prema pripadnicima LGBT populacije:“ Oni nemaju dovoljno podrške od strane visokih dužnosnika koji bi morali jasno osuditi svaki napad na LGBT aktiviste, pripadnike ili one koji podržavaju tu zajednicu. To je opći problem na zapadnom Balkanu, koji utječe na pravo ljudi da se udružuju ili izražavaju svoj stav. Takve primjere, nažalost, imali smo nedavno i u BiH i na Kosovu“.

Beograd Pride 2014 kao test zrelosti za Srbiju

Zabrinutim tonovima iz Europske komisije i Human Rights Watcha, pridružilo se i Vijeće Europe, točnije Nils Muižnieks. povjerenik za ljudska prava koji je poručio: "Homofobija je i dalje veliki problem u Srbiji, a diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta i dalje su jako prisutne i uzrokuju predrasude spram LGBT osoba. One i oni koji brane svoja prava i dalje su izloženi zlostavljanju … Podsjećam vlasti u Srbiji da njihovu obavezu da jamče slobodu izražavanja i okupljanja što su temeljna prava u demokratskom društvu. U slučajevima u kojima vlasti strahuju za sigurnost prosvjednika, moraju osigurati učinkovitu zaštitu i, kada je potrebno, predložiti alternativna mjesta. Pozivam srpske vlasti da poštuju načela ljudskih prava i da osiguraju zaštitu za sudionike nadolazeće Povorke ponosa u Beogradu“.

Kada se dotičnim ocjenama pridruži prošlogodišnja prosudba Europske komisije da je dosadašnjim zabranama povorki ponosa Srbija  "propustila dokazati poštivanje temeljnih prava“, postaje mnogo jasnije do koje je mjere Beograd Pride 2014 manifestacija čiji značaj nadilazi uobičajeni konteskt povorki za prava LGBT osoba.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.