Na prosvjedu "Raskinimo vatikanske ugovore" koji je održan danas u Zagrebu okupilo se nekoliko stotina ljudi, a govore su održali i književnik Pero Kvesić te Rada Borić iz Centra za ženske studije.

Kako javljaju domaći mediji, početak skupa obilježio je incident. Naime, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj te pro-life aktivistica Ružica Ćavar htjela je objesiti svoj plakat protiv Pokreta za sekularnu Hrvatsku nakon čega je na nju nasrnuo muškarac bacivši je na tlo. Napadača je odvela policija, a Ćavar nije teže stradala u napadu.

Organizatori su se od tog incidenta ogradili i izjavili sljedeće: "Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku najoštrije osuđuje fizički napad na gospođu Ružicu Ćavar koji se dogodio neposredno prije počeka prosvjeda `Raskinimo Vatikanske ugovore`. Gospođi Ćavar želimo brz oporavak, te tražimo najstrožu zakonsku kaznu za napadača, koji nema apsolutno nikakve veze s organizatorima prosvjeda".

Podsjetimo, organizatori, Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, inicijativa "Nisam Vjernik" i udruga "Protagora" su ovim prosvjedom vlastima željeli poručiti kako je došlo vrijeme za raskid štetnih i skupih Ugovora sa Svetom stolicom.

O svemu su se izjasnili i građani koji su došli na prosvjed.

"Prije se govorilo da živimo u totalitarizmu i komunizmu pa smo htjeli demokraciju, e pa ovo nije demokracija"

Tako je majka prvašića posvjedočila o tretmanu djece koja ne idu na vjeronauk. "To svakako nije ravnopravan tretman. Djeca su na hodnicima i gledaju TV i ne smiju pričati glasno. To nije program po kojem želim da mi dijete ide u školu. A malom od prijateljice su ponudili da za vrijeme vjeronauka i on sjedi u učionici gdje se odvija vjeronauk jer nemaju drugih mogućnosti", ispričala je novinarima Indexa.

Njezina prijateljica dijeli to mišljenje i prokomentirala je kako djeca u školi slušaju vjeronauk dva sata tjedno, dok likovni i glazbeni imaju samo jedan sat. "Ako se prije govorilo da smo živjeli u totalitarizmu i komunizmu pa smo htjeli demokraciju, e pa bome ovo nije demokracija", dodala je.

Umirovljenik Braco Vuković koji je također nazočio skupu kazao je kako su Vatikanski ugovori prije svega neustavni jer diraju u ljudska prava i u nešto što se zove elementarni princip odlučivanja.

"Da bi nešto bilo ugovor onda morate imati najmanje dvije strane. Mene nitko kao građanina i poreznog obveznika nije pitao želim li plaćati taj namet i želim li da se taj ugovor potpiše. Dakle taj ugovor je potpuno protuustavan i sramotan za Hrvatsku koja se deklarira kao sekularna, tolerantna, demokratska država. Ti ugovori su nastali jer je tada HDZ-u i Franji Tuđmanu, pokoj mu duši, odgovaralo da uza se imaju moćnu filijalu kao što je katolička Crkva", objasnio je svoje stajalište.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.