Gej katolici mogli bi dati vrijedan doprinos župama, a postoje istospolne veze u kojima obostrana podrška do točke žrtvovanja predstavlja dragocjenu podršku u životima partnera i partnerica. Riječi su to iz dokumenta Relatio post disceptationem koji je na otvaranju drugog tjedna izvanredne Biskupske sinode o obitelji predstavio glavni relator, biskup Péter Erdő.

No, kako se gej vjernici diljem svijeta ne bi prerano poveselili, u dokumentu se navodi kako su uz "homoseksualne zajednice vezani i moralni problemi", no "valja primijetiti kako postoje istospolne veze u kojima obostrana podrška do točke žrtvovanja predstavlja dragocjenu podršku u životima partnera i partnerica". K tome, Crkva svejedno smatra kako istospolne zajednice "nemaju istu osnovu kao zajednice vezane sakramentom braka".

U Relatiu se također postavlja pitanje može li kršćanska zajednica prihvatiti homoseksualne osobe i jamčiti im bratski prostor.

Potrebe i prava najmlađih na prvome mjestu, čak i onih iz istospolnih obitelji

Pitanje homoseksualnosti također je i "važan edukativni izazov" jer poziva na ozbiljno promišljanje kako "objasniti realistične putove emocionalnog razvoja te ljudske i evangeličke zrelosti integriranjem seksualne dimenzije". Ipak, Crkva posvećuje posebnu pažnju djeci koja odrastaju u istospolnim obiteljima, naglašavajući kako se potrebama i pravima najmlađih uvijek mora dati prednost.

Osim navedenog, Relatio post disceptationem se dotiče i građanskih brakova, nevjenčanih, rastavljenih i ponovno vjenčanih parova (takve se obitelji nazivaju "ranjenima") te kontrole rađanja. O potonjem se kaže kako "valja promicati prirodne metode" te se citira poruka iz enciklike Humanae Vitae (hrv. ljudskom životu) pape Pavla VI iz 1968. godine, kako pri "moralnoj procjeni metoda kontrole rađanja valja poštivati dignitet osobe".

Spomenuti dokument poslužit će kao okosnica ovotjednih sinodskih rasprava te će se iskoristiti kao temelj za konačan tekst Sinode.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

"Ne pada mi na pamet", reče AP na izjavu jednog od eksperata za ustavno pravo da treba srediti

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.