Isticanje zastave duginih boja na pročelju riječkoga HNK Ivana pl. Zajca povodom Dana neovisnosti u javnosti je izazvalo najrazličitije reakcije. O toj se temi očitovao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svom blogu, zapitavši se koliko smo spremni toleranciju zamijeniti prihvaćanjem.

Obersnel tako kaže da je sâm dobio nekoliko upita kako je to mogao dozvolit te kakvog je to intendanta izabrao. Iznenadile su ga i objave na društvenim mrežama, gdje su pojedinci pisali kako im se "povraća od intendanta Olivera Frljića", da se srame pa sve do toga da Rijeka nije mjesto za takve provokacije, a jedan je gradski vijećnik čak pozvao građane da više ne odlaze u Kazalište.

"Sudeći prema svemu tome, sasvim je jasno da su intendant Frljić i njegov bliski suradnik gospodin Blažević ovime uspjeli lijepo uzburkati našu tolerantnu Rijeku, još snažnije zapljusnuti sredine koje nisu tako tolerantne kao naša, a izvjesno je da se dogodilo nešto što je dotaklo sve i to do te mjere da neki nisu uspjeli ni tolerirati čin, a kamoli prihvatiti ga kao dio nečeg riječkog", piše Obersnel i zaključuje kako je na Dan neovisnosti Kazalište skrenulo pažnju na postojanje manjine koja se u našem društvu osjeća diskriminirano i manje vrijedno.

Za koga je "rezerviran" Dan neovisnosti, ako nije za sve građane?

"Je li Dan neovisnosti pravi trenutak za skretanje pažnje na baš tu manjinu? Ako nije, zašto nije? Za koga smo to rezervirali taj dan ako nismo za sve naše građane? Onima koji politikantski tvrde da su akcijom kazališta uvrijeđeni hrvatski branitelji, rado bih uputio pitanje - nije li cijela naša država, njezina samostalnost i njezino postojanje usko povezano s hrabrošću hrvatskih branitelja, sudionika Domovinskog rata i nije li svaki naš dan slobodan i neovisan zahvaljujući njihovoj borbi i njihovim žrtvama u Domovinskom ratu? Zašto bi samo Dan neovisnosti pripadao hrvatskim braniteljima? Njima, kao i svim građanima naše zemlje, pripadaju svi slobodni i svi svečani dani koje živimo", poručio je riječki gradonačelnik.

Postoji još nešto, kaže, što se u Rijeci dogodilo povezano sa zastavama, transparentima i ovogodišnjim Danom neovisnosti. Naime, najveći dio građana Rijeke je LGBT zastavu na Dan neovisnosti ipak tolerirao.

U tom duhu Obersnel je pozvao ne na toleranciju, nego na istinsko prihvaćanje: "Osim dijela komentara na društvenim mrežama, u medijima i na kavama, ništa se dramatično u Rijeci nije dogodilo što bi poljuljalo našu vrlinu, našu ponosnu legitimaciju - toleranciju.

Foto: Udruga Lori/Facebook

Ponosan na Rijeku

Dakle, dogodila se još jedna potvrda činjenice da je u Rijeci moguće otvoriti temu koja je u cijeloj zemlji osjetljiva, o njoj burno raspravljati, polarizirati stavove, čak i skinuti maske, posvađati se, pomiriti i nakon svega - nastaviti živjeti opušteno. No, sad kad smo se na još jednom primjeru uvjerili da jesmo tolerantni, pokušajmo napraviti korak naprijed – počnimo se baviti istinskim prihvaćanjem".

S obzirom na imidž Rijeke kao iznimno tolerantnoga grada, Obersnel smatra da Rijeka ima i posebnu odgovornost. Ako neće iz Rijeke biti poslana jasna pa i provokativna poruka o tome da je bilo koja manjina diskriminirana – odakle će onda biti? – pita se on. Koja će to sredina biti dovoljno zrela da može preživjeti LGBT zastavu na Dan neovisnosti ako to Rijeka ne učini prva?

"Iskreno, ponosan sam na svoje sugrađane jer su ušli u diskusiju, jer su imali što za reći, jer su se usudili, jer su u najvećem broju posve tolerantno gledali zastavu duginih boja ispod naše nacionalne zastave. Sve su to važni koraci od toleriranja prema otvorenom prihvaćanju, i to ne samo puke zastave, nego, što je puno važnije, prema prihvaćanju pripadnika LGBT zajednice kao ravnopravnih članova našeg društva", zaključio je Obersnel.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.