derence_edDerence Kernek i Ed Watson većinu života proveli su zajedno – punih 40 godina. U ta četiri desetljeća svijet se mijenjao, ali za njih dvojicu sve je više-manje ostalo isto jer nikad nisu dobili pravo da svoju vezu, dugotrajniju od velikog broja prosječnih brakova, ozakone.

Ed je u ožujku ove godine shvatio da mu nije ostalo mnogo vremena jer je navršio 78 godina i dijagnosticirana mu je Alzheimerova bolest. Poduzeo je posljednji očajnički korak i kalifornijskom Vrhovnom sudu napisao pismo u kojemu je, između ostaloga, naveo: "Bojim se da neću prepoznati svog voljenog Derencea kad klekne i zaprosi me. Smatram da zaslužujemo pravo na brak prije nego što zaboravim značenje te riječi."

Snimili su i video u kojemu mole kalifornijski sud uvaži mišljenje suca Walkera i da se Prijedlog 8 poništi.



Naime, 4. kolovoza 2010. sudac Vaughn Walker presudio je da je Prijedlog 8 neustavan jer gejevima i lezbijkama uskraćuje jednaku zakonsku zaštitu. Budući da nije kazao kako je i sâm gej, podržavatelji Prijedloga 8 zatražili su da se njegova odluka odbaci, budući da bi i on od nje "imao izravnu korist".

Osim toga Walkeru je uskraćeno pravo odlučivanja o mirovinskom planu na koji svi heteroseksualni parovi imaju pravo, što gej parovima uzrokuje goleme financijske poteškoće.

Usred svih tih rasprava Ed Watson preminuo je u srijedu od komplikacija izazvanih galopirajućom Alzheimerovom bolešću i dijabetesom, ne dočekavši ono što je najviše želio.

Aktivisti za LGBT prava kazali su kako je njegova smrt tužan podsjetnik na štetu i nepravdu koje trpe gej parovi diljem zemlje.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.