Foto: Flickr/Ronnie Macdonald

Jedan od najuspješnijih nogometnih trenera i menadžera, Arséne Wenger, podijelio je s engleskom i širom javnosti svoje viđenje homofobije u sportu i ustanovio da društvo još uvijek nije spremno za profesionalne gej nogometaše.

 Trener Arsenala razgovarao je za časopis "Arsenal Magazine" i osvrnuo se na nedavno autanje njemačkog nogometaša Thomasa Hitzlspergera. Smatra kako igrač nije mogao govoriti o svojoj spolnoj orijentaciji za vrijeme profesionalne karijere jer bi vjerojatno naišao na homofobne reakcije.

"On se nije mogao autati za vrijeme svoje karijere, što znači da je još puno posla pred nama. Nema smisla da jedan igrač mora čekati kraj svoje karijere za ovako nešto", kritičan je bio Francuz koji uspješno vodi engleskog prvoligaša 18 godina.

Kod igrača je najbitnija ljubav prema nogometu, a ne spolna orijentacija

Kako prenosi Gay Star News, Wenger kaže da do autanja ne bi ni trebalo dolaziti. "Možda naše društvo još uvijek nije toliko napredovalo da bi ovo (spolnu orijentaciju igrača) imalo na umu", smatra on i primjećuje da se društvo proteklih 15 godina ipak promijenilo na bolje, ali ne dovoljno.

Foto: Flickr/wonker

Kaže i kako je u nogometu jednostavnije suzbiti rasizam nego homofobiju jer se radi o vidljivosti. "Rasizam je bio puno bitniji problem koji je trebalo riješiti. Zašto? Pa zato što boju kože ne možemo sakriti", logično zaključuje Wenger. "Ne možemo se boriti protiv homofobije ako nitko ne 'izlazi iz ormara'. Zbog velikog pritiska medija na nogometaše da se autaju, mislim da iz straha od reakcija nitko to neće napraviti", stav je trenera Arsenala.

Ne vjeruje ni statistikama koje govore da u Engleskoj nogometnoj ligi nema gej igrača. "To je potpuno nerealno. U društvu koje sada prihvaća gej osobe i ima ozakonjene istospolne brakove, nema razloga da se ljudi ne autaju, zar ne?", upitao se Wenger. Za njega spolna orijentacija igrača nije nimalo važna već njihova igra, ljubav prema nogometu i poštivanje suigrača.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.