Foto: queerblog.it

Raúl Vera meksički je biskup čiji životni put nije bio nimalo lak. Vlasnik je neslavnog rekorda u prijetnjama smrću zbog svog rada s problematičnom djecom i mladima, prostitutkama, urođenicima i društvenim otpadnicima, a našao se i na nišanu zloglasnoga narkokartela Los Zetas. Poznat je i po tome što je nedavno krstio dijete lezbijskog para.

U prvi ozbiljan sukob s Vatikanom došao je 1995. godine, kad ga je papa Ivan Pavao II. poslao u Chiapas kako bi "uveo reda" u tamošnju biskupiju San Cristóbal de las Casas. Konkretno, zadaća mu je bila razvlastiti tadašnjeg biskupa Samuela Ruiza, promicatelja liberalne teologije. No umjesto toga, Vera ga je odlučio podržati.

Četiri godine kasnije stigla je i kazna: Vatikan ga šalje u Saltillo na sjever izolirane Coahuile, no Raúl Vera se tamo spušta u rovove i direktno suprotstavlja vlastima te staje na žulj narkokartelu Los Zetas. I to nije sve, jer Vera se zbog svoje različitosti nije uklopio u inače ortodoksan i aristokratski meksički kler. Razlog je bila njegova borba protiv neoliberalnog kapitalizma i nejednakosti, a jaz se produbio kad je stao u obranu žena koje su pobacile i homoseksualaca

Licemjeri smo jer odajemo dojam kao da su jedina moralna pravila kojima se vodimo osuđivanje istospolnih parova i pobačaja. Ako ste to usvojili, onda ste savršen kršćanin

Njegov status "crne ovce" u Katoličkoj crkvi u nekoj se mjeri promijenio dolaskom pape Franje, a danas mu se za savjet obraćaju i drugi biskupi.

U intervjuu za El País Raúl Vera govorio je o homoseksualnosti, pobačaju, prostituciji, narkokartelima,...

Za homofobe nije birao riječi: "Ljudi koji govore da su homoseksualci bolesni zapravo su sami bolesni. Crkva ne smije osuđivati homoseksualce već s njima otvoriti dijalog. Ne možemo zanemariti bogatstvo osobe zbog njezine seksualne orijentacije. To je bolesno, bešćutno i nerazumno".

"Svi imamo ista prava i jednako dostojanstvo"

Kad je riječ o pobačaju, biskup Vera kaže kako dijeli stav Crkve, da je to umorstvo, ali se dotaknuo i crkvenog licemjerja: "Pobačaj, baš kao i istospolni brakovi, poslužili su nam da sami sebe uvjerimo kako smo moralni. Najlakše je napasti ženu koja je pobacila, pogotovo jer uz sebe automatski imate ultrakonzervativnu desnicu. Zato smo licemjeri jer odajemo dojam kao da su jedina moralna pravila kojima se vodimo osuđivanje istospolnih parova i pobačaja. Ako ste to usvojili, onda ste savršen kršćanin", kazao je.

Na pitanje bi li podržao ozakonjenje prostitucije, odgovorio je negativno jer smatra da bi se time legaliziralo eksploatiranje žena. "Prostitutke su veoma oštećene žene, ali nikad ne bi smjele izgubiti dostojanstvo i pravo na poštivanje. Svijet je dosegnuo jezive ekstreme u trgovini ljudima i eksploataciji".

Najlakše je napasti ženu koja je pobacila, pogotovo jer uz sebe automatski imate ultrakonzervativnu desnicu

Za sebe pak kaže da se ne smatra socijalistom.

"Svi imamo ista prava i jednako dostojanstvo, ali imamo i slobodu, no nikad nisam podržavao kapitalističke metode. Istinski smisao života jest u zajednici, u brizi za slabije i jednakoj raspodjeli resursa. Sve to sam naučio od ovdašnjeg autohtonog stanovništva, od siromaha i seljaka. Oni su me naučili vrijednosti ljudskoga života i radosti. Naučili su me kako da se smijem", poručio je biskup Raúl Vera.


Biskup Vera u svibnju je krstio dijete lezbijskog para

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.