Foto: chelseamanning.org

Slučaj Chelsea Manning postavlja pred američku vojsku niz teško rješivih dilema. Naime, transrodne osobe nemaju pravo služenja u vojsci, no dok Chelsea ne odsluži 35 godina zatvorske kazne zbog odavanja povjerljivih podataka WikiLeaksu, službeno se zavodi kao članica vojnih postrojbi.

Vojska doduše jest zatražila da se Chelsea Manning prebaci u civilni zatvor gdje bi mogla primati hormonsku terapiju, no zahtjev je odbijen. Stoga je vojska najavila da će Chelsea (poznatija kao vojnik Bradley Manning u vrijeme afere WikiLeaks) ipak u vojnom zatvoru dobiti "rudimentarnu" terapiju, iako nije precizno navedeno na što se ona ima točno odnositi. Iz sigurnosih razloga.

Njezin odvjetnik pozdravio je vijest i nada se da se "rudimentarna terapija" odnosi na hormonsku terapiju. "Vojska mora revidirati svoju politiku spram zdravstevene skrbi prema transrodnim osoba i prilagoditi se medicinskim standardima 21. stoljeća", stoji u njegovoj izjavi AP-u. 

Kako javlja The Advocate. slučaj Chelsea Manning stvorio bi tako presedan i moguće otvorio put transrodnim osobama služenju u vojsci. Iako im formalno ne dopušta služenje, vojska bi pružanjem hormonske terapije svojoj možda najpoznatijoj zatvorenici de facto dokazala da raspolaže prikladnim resursima te da u svoje redove može uključiti transrodne osobe.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.