Iako se o ratovanju islamističke skupine ISIL na području Iraka i Sirije i njezinim brutalnim metodama naveliko izvještava u zapadnim medijima, jedan aspekt tog sukoba i dalje ostaje slabo poznat i istražen.

Kako upozorava poznata američko-iranska autorica Halef Esfandiari u tekstu napisanom za Wall Street Journal, radi se o posebno okrutnom i bešćutnom odnosu spram žena. Naime, unatoč ekstenzivnim  reportažama u kojima se govori o nasilju spram stranih novinara, kršćana, šijita, i dalje se premalo govori o odnosu prema ženama. Isto tako, vlade arapskih nacija uglavnom ne spominju sustavnu degradaciju žena od strane ratnika ISIL-a.

Kako podsjeća Esfanidari, žene su u Islamskoj državi Iraka i Levanta inferiorna kategorija, podložna seksualnom zlostavljanju i trgovanju. S ratišta u Siriji stigle su fotografije žena vezanih zajedno, tretiranih kao roblje. Dokumentirani su slučajevi u kojima borci ISIL-a zarobljavaju djevice i udovice u Siriji da bi sklopile brak s vojnicima. Teško je vjerovati, upozorava Esfandiari, da se ti brakovi zasnivaju na slobodnom pristanku.

Starije žene u roblje, mlađe vojnicima za udaju

Deklarativna pozicija ISIS-a govori o skromnosti i pobožnosti žena kao njihovim najvećim vrlinama. Osnovana je čak i posebna brigada koja pazi da su žene stalno pokrivene u javnosti. No iz Iraka stižu pak  redovito vijesti o spolnom sakaćenju žena. Starije žene su se odvodile kao roblje, a mlađe udavale za vojnike, iako se i dalje malo zna o tim prisilnim brakovima. Iračka sutkinja Zakia Hakki tvrdi da vojnici ostave žene kad zatrudne, a one tada postaju žrtvama u vlastitim zajednicama.

Žene i djecu, sve češće žrtve novog režima kalifata, slabo ili nikako štite tamošnje vlade  kao i zapadne nevladine organizacije. Zapravo, nema ni jasnih prosvjeda na zapadu o odnosu prema ženama, a i humanitarna pomoć prema toj ugroženoj skupini i dalje je veoma slabo organizirana.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.