Psihički i fizički zlostavljane, ponižavane, tretirane poput "komada mesa", najčešće su spominjane riječi u već više od 200 svjedočenja žena o njihovom iskustvu s poroda, koja su dosad pristigla na e-mail udruge RODA (Roditelji u akciji) od početka akcije koja je krenula na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog.

Kampanjom pod sloganom "Prekinimo šutnju" udruga RODA pozvala je žene da podijele svoje loše iskustvo porođaja, kao dio procesa izlječenja od traume i kao čin bunta protiv tradicionalno ukorijenjenog stava da se o lošem iskustvu porođaja ne govori i da je jedino važno da je porod rezultirao zdravim djetetom.

Na stranicama udruge stoga je svim ženama upućen javni poziv: "Pozivamo vas da prekinete šutnju i zamijenite je snažnim krikom kakvim žene diljem svijeta rađaju i da zajedno s nama obilježite šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji je dio globalne kampanje za ženska ljudska prava. Pozivamo vas i da prijavite kršenja vlastitih prava na porodu na našoj stranici rodilista.roda.hr"

I žene iz čitave Hrvatske su se odazvale.

Foto: Udruga RODA/Facebook

 

Nitko ne bi trebao šutjeti o nasilju u rodilištima

"Dnevno dobivamo 20-30 mailova, ali i na našoj Facebook stranici ima priča i u samim komentarima, stalno dolaze. Nismo očekivale toliki odjek i takvu medijsku pozornost, a na kraju akcije ćemo napraviti rezime i uputiti pismo ministru zdravlja" , otkriva nam Daniela Drandić, koordinatorica akcije i voditeljica programa "Trudnoća i porod" u udruzi RODA.

Osnovni cilj ove akcije sadržan je upravo u samom sloganu - Prekinimo šutnju: "Već godinama se borimo protiv nasilja u rodilištima, a cilj nam je da žene više ne šute o tome, da prisilimo institucije da o tome ne šute, da nitko ne šuti", kaže Drandić.

No, kako to misle učiniti, imaju li, osim u ženama, podršku i onih koji su se ovdje našli prozvani – zdravstveni djelatnici, primalje, medicinske sestre, liječnici ?

"Upravo smo dovršile pismo ministru zdravlja Siniši Vargi, tražimo da nam kaže kako misle uspostaviti kulturu ophođenja u bolnicama, što misle poduzeti s ciljem da se takvo ponašanje više ne tolerira. Imamo mi sjajne primalje i doktore, ali nitko se dosad od zdravstvenih djelatnika nije javio, iskreno, nismo to ni očekivale. Sve se zna, ali svi šute, čak ne žele ni anonimno govoriti, to je dokaz licemjerja", poručuje Daniela Drandić.

Pismo ministru zdravlja Siniši Vargi u cijelosti možete pročitati ovdje.

Foto: Udruga RODA/Facebook

 

Nepristojan i uvredljiv tretman proživljavaju žene diljem svijeta

Taj svojevrsni "kodeks šutnje" među zdravstvenim djelatnicima jedan je od glavnih razloga zbog kojeg se velika većina na porodu istraumatiziranih žena, rijetko odlučuje na traženje pravde putem suda. Stoga Drandić ističe kako je "teško sad reći na koji se način kroz institucije može napraviti pritisak da se situacija promijeni", jer "iako uvijek ima svjedoka, oni su prisiljeni šutjeti zbog straha za egzistenciju."

"Problem je da se uvijek žene uzima za krivce, negira se to što žena kaže, stavlja se na osobnu razinu bila je ovakva, onakva, ali to ne drži vodu", poručuje Drandić.

Nažalost, praksa iz rijetkih slučajeva sa "zviždačima" u kojima većinom oni izvuku "deblji kraj" samo potvrđuje kako će se u našem duboko koruptivnom društvu ustaljena praksa i u ovom slučaju teško promijeniti nabolje, bez nekih drastičnih akcija - poput postavljanja video nadzora u hrvatska rodilišta, možda?

Svjetska zdravstvena organizacija u priopćenju o "Prevenciji i eliminaciji zlostavljanja i nepoštivanja rodilje tijekom porođaja u bolničkom rodilištu" poziva relevantne aktere na akciju, dijalog, istraživanje i zagovaranje ovog pitanja, koje je važno za javno zdravstvo i ljudska prava.

Diljem svijeta mnoge žene doživljavaju nepristojan i uvredljiv tretman tijekom porođaja u bolničkim rodilištima. Takav tretman, osim što krši prava žena na dostojanstvenu skrb, može također ugroziti ženina prava na život, zdravlje, tjelesni integritet i slobodu od diskriminacije.

Kampanja Prekinimo šutnju udruge RODA traje do 10. prosinca, a potresne priče iz hrvatskih rodilišta možete pročitati ovdje.

Foto: Udruga RODA/Facebook

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.