Foto:  Wikimedia Commons/William Murphy

Sjeverna Irska jedina je država Ujedinjenog Kraljevstva koja nije ozakonila istospolne brakove pa će se ovo pitanje, nakon društvenog i političkog pritiska, ipak naći na dnevnom redu Narodne skupštine koja će 29. travnja raspravljati o bračnoj jednakosti.

Većina stanovnika ove otočne zemlje svjesno je da Sjeverna Irska zaostaje za svojim susjedima. Najveći politički protivnici bračne jednakosti su zastupnici Demokratske unionističke stranke koji predstavljaju većinu Skupštini. Socijaldemokratska i laburistička stranka, Sinn Fein, Stranka saveznika i Stranka Zelenih jednoglasno podržavaju istospolne brakove.

Premijer Peter Robinson jasno je dao do znanja da svoj stav o LGBT zajednici ne želi mijenjati, što je podržao i njegov kolega, ministar zdravlja Edwin Poots, koji i dalje odbija omogućiti gej i biseksualnim muškarcima da doniraju krv, javlja Pink News.

Zbog stagniranja u donošenju ključnih odluka za LGBT dio populacije, mnogi su građani prošlog mjeseca izašli na ulice Belfasta, i to simbolično na isti dan kad su održana prva vjenčanja istospolnih parova u Engleskoj i Walesu..

Istospolni parovi u Sjevernoj Irskoj imaju pravo registrirati svoju vezu te od prošle godine posvajati djecu, no na brak će još neko vrijeme pričekati. U prilog inicijativi za bračnu jednakost ide i najnovije nacionalno istraživanje koje pokazuje da više od polovice stanovništva podržava istospolne brakove.

Video spot u sklopu kampanje za bračnu jednakost u Sjevernoj Irskoj

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.