U seriji razgovora sa saborskim zastupnicima pred izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu, Crol.hr donosi i stav Hrvatskih laburista koji su odgovorili na naša pitanja.

Hrvatski laburisti podržat će donošenje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola jer smatraju da je ovakav zakon značajan korak prema priznavanju dostojanstva naših sugrađana koji žive u istospolnim zajednicama te kvalitetnijeg definiranja prava iz istospolnih zajednica koje u našem društvu postoje već godinama.

Rješenja koja se nude ovim Prijedlogom zakona kvalitetnije će urediti pitanja koja su dugo bila gurana pod tepih, kao što su imovinski odnosi istospolnih partnera, porezni status, prava iz zdravstvenog i socijalnog osiguranja, kao i niz drugih. Točka najvećih prijepora kod ovog Prijedloga zakona bilo je pitanje skrbi o djeci životnog partnera koja žive u zajednici osoba istog spola. Drže da su rješenja roditeljske i partnerske skrbi koja se nude ovom Prijedlogom zakona u najboljem interesu djeteta te ih stoga podržavaju.

Djetetu se osigurava emocionalna i egzistencijalna sigurnost

Naime, ovaj zakon uvodi obvezu životnog partnera da skrbi o interesima djeteta koje s njime i s partnerom roditeljem živi u zajednici što je u isključivom interesu djeteta. Između ostalog, uvodi se i institut partnerske skrbi po kojem životni partner može skrbiti za dijete nakon smrti partnera roditelja djeteta pod uvjetom da drugi roditelj nije živ. Ovakvo rješenje djetetu osigurava emocionalnu i egzistencijalnu sigurnost i kontinuitet, nužne za psihofizički razvoj.

Primjedbe udruge "U ime obitelji" koja smatra da se ovakvim zakonom izigrava volja građana koji su na referendumu glasali za definiciju braka kao zajednice žene i muškarce smatraju nategnutima. Neprijeporno je da su brak i životno partnerstvo osoba istog spola dva različita instituta, poglavito stoga što se životnim partnerima ne dopušta posvajanje djece. Predmet referendumske inicijative bio je institut braka te je deplasirano učinak tog referenduma pokušati pretočiti i na zajednice koje nisu brak, drže u stranci Hrvatskih laburista.

Smatraju da pri uređenju ovog pitanja treba izbjeći zamku upadanja u hipokriziju i moraliziranje, već se rješenja trebaju temeljiti upravo na društvenoj realnosti u kojoj se naša zemlja nalazi, vodeći prvenstveno brigu o zaštiti dostojanstva i interesa svih koji žive u zajednici osoba istog spola.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

"Ne pada mi na pamet", reče AP na izjavu jednog od eksperata za ustavno pravo da treba srediti

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.