Foto: Wikimedia Commons/Zairon

Europske države moraju poštivati Povelju o temeljnim pravima EU-a kada procjenjuju zahtjeve za azilom u kojima tražitelji tvrde da su žrtve progona zbog homoseksualnosti, tvrdi Sud Europske unije. Naime, jedan od motiva zbog kojeg se može zatražiti azil u Uniji jest i spolna orijentacija.

Jedan slučaj došao je pred Sud Europske unije nakon što su trojica muškarca zatražila azil u Nizozemskoj jer su u vlastitoj zemlji bili progonjeni zbog homoseksualnosti. Njihovi su zahtjevi odbijeni nakon čega su se tražitelji obratili Državnom vijeću u Nizozemskoj. Resorni ministar tvrdio je da nije obvezatan bezuvjetno prihvatiti optužbe osoba koje tvrde da su homoseksualne orijentacije, izvještava AFP.

Zatim je Državno vijeće Nizozemske upitalo Sud EU-a ograničava li pravo EU-a djelovanje država prilikom procjene kredibiliteta zahtjeva za azilom u slučajevima kada je  kao motiv navedena homoseksualna orijentacija. Nezavisna odvjetnica Eleanor Sharpston u svojim je zaključcima podsjetila da je nužno zaštititi cjelovitost sustava dodjele azila. Iako, naravno, valja odrediti ima li zahtjeva koji su utemeljeni na lažnim izjavama, ne može se ugrožavati dostojanstvo tražitelja azila.

A upravo se krši pravo na privatnost kada države članice pribjegavaju intruzivnim i ponižavajućim metodama, kao što su razni "medicinski i pseudomedicinski testovi", kao "falomterija" u kojoj se mjeri fizička reakcija ispitanika na pornografske slike. Medicinski testovi ne bi se smjeli koristiti budući da homoseksualnost nije zdravstveni poremećaj, tvrdi Sharpston.

Jednako tako, tijekom ispitivanja od tražitelja azila traže se video ili fotografski dokazi homoseksualnosti, no takav postupak, procjenjuje nezavisna odvjetnica, krši njihova temeljna prava jer ih stavlja u ranjivu poziciju i "možemo se upitati je li takav pristanak uistinu slobodan". 

Trebalo bi stoga voditi procjenu slijedom kredibiliteta tražiteja azila i odrediti je li njihov iskaz "koherentan i uvjerljiv". Sud EU-a, u većini slučajeva slijedi mišljenje nezavisnih odvjetnika.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.