Foto Leo Nikolić

Povodom prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona koji je danas usvojila Vlada Republike Hrvatske, udruga Kontra oglasila se priopćenjem u kojem upozorava da se uvodi novo kazneno djelo psihičkog nasilja u obitelji.

Ono doduše ne rješava problem nedostatka sveobuhvatnog sankcioniranja obiteljskog nasilja na koji upozoravaju nevladine organizacija za prava žena od kad je usvojen novi Kazneni zakon, ali i problem nasilja općenito, smatra Kontra.

Unatoč brojnim upozorenjima civilnog društva, Vlada je propustila kroz nove izmjene Kaznenog zakona ispraviti veliku pogrešku koja je učinjena 2011. godine kad je posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Zbog takvog postupanja Vlade, brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati će nesankcionirani.

Manjine posebno ugrožene

Zločini iz mržnje nad manjinskim društvenim skupinama, osobito pripadnicima nacionalnih i etničkih manjina te LGBT osobama, gorući su problem u hrvatskom društvu. A u posljednje vrijeme bilježe se sve učestaliji napadi na pripadnike LGBT populacije, osobito aktiviste i aktivistkinje koji su izloženi nasilju zbog svog javnog zalaganja za ravnopravnost LGBT osoba.

Tako u priopćenju upozoravaju da do danas nisu kažnjeni napadači na Antu Beusa, Ljubomira Mateljana i Tomislava Ladišića, LGBT aktiviste iz Splita. Posljednji javni slučaj napada dogodio se prošli tjedan u Splitu kad su napadnuti gej turisti iz Brazila.

Zločine iz mržnje prema pripadnicima manjinskih društvenih skupina najčešće planirano izvršavaju grupe napadača, a zbog izmjena koje je donio novi Kazneni zakon oni koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi, ali su bili uključeni u napad, ostaju kazneno nesankcionirani.

Podsjećaju da u slučaju posljednjeg napada na Antu Beusa iz Splita, policija čak ni ne traži trojicu od šestero napadača jer smatra da nema uvjeta za kazneni progon, unatoč činjenici da su njih petorica prijetila g. Beusu smrću za vrijeme napada.

Nadalje, u slučajevima kad žrtva ne zatraži odmah liječničku pomoć i zbog toga ne posjeduje medicinsku dokumentaciju, napadači neće biti kažnjeni po Kaznenom zakonu., stoji u priopćenju koje potpisuju Sanja Juras (Kontra) i Ljubomir Mateljan (Rišpet).

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.