Slovački kršćanski aktivisti sakupili su 408.000 potpisa za referendum o zaštiti tradicionalne obitelji, izvještava Prague Post.

Tamošnji inicijator referenduma, Savez za obitelj, naveo je čak četiri stavke za građane Slovačke; zabrana posvojenja djece od strane istospolnih parova, institut braka ograničen na muškarca i ženu, posebna socijalna zaštita za brak spram ostalih zajednica te opcija da djeca u školama ne slušaju predmet spolnog odgoja i predavanja o eutanaziji.

U Slovačkoj, zemlji od 5,4 milijuna ljudi, za raspisivanje referenduma potrebno je 350.000 potpisa. No da bi rezultati referenduma bili valjani, potrebno je da na referendumu glasuje više od polovice registriranih glasača. Upravo zbog te kvote šest je prijašnjih referenduma u Slovačkoj proglašeno nevaljanim, a samo je jedan zadovoljio uvjet, referendum o pristupanju zemlje Europskoj uniji.

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska najavio je da neće odmah raspisati referendum o zaštiti tradicionalne obitelji, već da će prije toga uputiti pitanja Ustavnom sudu. "Ako nema sumnji oko ugroze temeljnih prava i sloboda, raspisat ću referendum", poručio je Kiska.

Inače, Slovačka nema još nikakvu pravnu zaštitu za istospolne parove. A u lipnju je parlament izglasao ustavni amandman kojim se brak definira kao zajednica muškarca i žene.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.