Iz Ministarstva vanjskih poslova stižu dobre vijesti za LGBT zajednicu – Hrvatska je pristupila Fondu za globalnu ravnopravnost (Global Equality Fund), te je za njegov rad donirala iznos od 10.000 USD.

To je za crol.hr potvrdila Danijela Barišić, glasnogovornica MVP-a. "Namjera je da se i kroz aktivnosti Fonda pridonese jačanju ljudskih prava LGBT osoba, te istodobno takvim aktivnim angažmanom u području vanjske politike, koja se u Republici Hrvatskoj temelji i na odrednici promicanja ljudskih prava, dodatno osnaži položaj i uloga RH u međunarodnom kontekstu", poručuju iz ministarstva.

U skladu je to s obvezom Republike Hrvatske na području ljudskih prava, koja uključuju i prava LGBT osoba, a ona prvenstveno proizlaze iz ratificiranih međunarodnih ugovora na globalnoj i regionalnoj razini, kojima se jamči zaštita i promocija ljudskih prava.

Promicanje jednakosti i nediskriminacije kao bitne odrednice

"U svom vanjskopolitičkom djelovanju RH se jasno zalaže za ukidanje diskriminirajućih zakona i politika uključujući dekriminalizaciju, a osobito smrtnu kaznu za istospolni odnos koja se trenutno primjenjuje u sedam zemalja. Promicanje jednakosti i nediskriminacije na radnome mjestu, u zdravstvu i obrazovanju, borba protiv nasilja od strane države ili pojedinaca u odnosu na LGBT osobe, te pružanje podrške i zaštite braniteljima ljudskih prava važne su odrednice našeg djelovanja u ovom području. U skladu s takvim odrednicama hrvatske vanjske politike, koje kao i u svim drugim članicama Europske unije uključuju i promicanje poštivanja ljudskih prava – i u okviru međunarodnih organizacija i kroz programe razvojne suradnje, odlučili smo pristupiti Fondu za globalnu ravnopravnost", ističu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Fond za globalnu ravnopravnost utemeljen je u prosincu 2011. godine, na inicijativu bivše američke državne tajnice Hillary Rodham Clinton i namijenjen je financiranju programa unapređenja ljudskih prava LGBT osoba u svijetu. Fondom upravlja Ured za demokraciju, ljudska prava i rad Državnog tajništva SAD-a, a Hrvatska mu je pristupila u siječnju ove godine.

Ideja Fonda je okupljanje država istomišljenica koje ovom inicijativom istupaju zajedno, a programska područja uključuju financiranje civilnih udruga i LGBT osoba; tehničku pomoć u području dokumenata o ljudskim pravima i pravnu pomoć; izgradnju i razvoj institucionalnih kapaciteta; zaštitu od nasilja; borbu protiv društvene diskriminacije itd.

Hrvatska u mogućnosti sudjelovati u određivanju prioriteta i ciljeva Fonda

U sklopu ove inicijative djeluje Odbor partnerskih država (Partners Committee) koji raspravlja o prioritetnim programskim područjima, ciljevima i aktivnostima Fonda, te identificira potencijalne države donatorice i promiče svijest o Fondu na međunarodnoj razini.

"Za sudjelovanje u radu Fonda, odnosno na sastancima Odbora partnerskih država, potrebno je biti donator Fonda, a donacije se kreću od 5000 USD do preko 16 milijuna USD. U tu svrhu, iznos od 10.000 USD koji je Republika Hrvatska donirala za rad Fonda bit će potrošen na stavke međunarodne razvojne suradnje, odnosno sredstava koja se mogu koristiti isključivo za ovu namjenu u inozemstvu.

Ovom donacijom, Republika Hrvatska je u mogućnosti sudjelovati u određivanju prioriteta i ciljeva Fonda koji za promicanje svojih aktivnosti raspolaže sredstvima koja uvelike premašuju naše mogućnosti za djelovanje na ovom području. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem svog diplomatskog predstavništva u Washingtonu koordinira aktivnosti vezano uz rad Fonda", pojasnila je za crol.hr Danijela Barišić

Uz Hrvatsku, države partneri SAD-u u Fondu za globalnu ravnopravnost su Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Švedska i Danska te brojne organizacije i fondacije.

Sredstva Fonda se dodjeljuju organizacijama civilnog društva putem natječaja koje provodi Ured za demokraciju, ljudska prava i rad SAD, a usmjerena su na unaprijed definirana područja, države i regije. Fond djeluje globalno, uključujući države Kariba, Istočne Europe, Subsaharske Afrike i Južne Azije.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.