Francusko-alžirski imam Ludovic-Mohamed Zahed nedavno je došao u fokus međunarodne javnosti kada je u Švedskoj vjenčao dvije Iranke.

O vjerskom vjenčanju dviju muslimanki iz Irana prvo je izvijestila švedska televizija, a novost su potom preuzeli međunarodni mediji. No takva pozornost nije bez posljedica. Naime, kako izvještava Paris Match (nota bene, mainstream medij teško spojiv s kakvim društvenim aktivizmom), Zahed je primio prijetnje od alžirskih salafista koji traže da mu se ukine alžirsko državljanstvo i nazivaju ga "homoseksualnim apostatom“.

No Zahed se ne obazire previše na kritike iz rodnog Alžira. Sam sebe opisuje kao "imama bez granica“, a o ceremoniji tvrdio da se nije mogao pronaći bolji par. "U Alžiru, bilo koji građanin koji traži svoja prava naići će na probleme“.

Ludovic-Mohamed Zahed (37) rođen je u Alžiru gdje je proveo djetinjstvo, a poslije se preselio u Francusku. Tvrdi da je vlastitu homoseksualnost otkrio s 17 godina i da mu je bilo jako teško spojiti svoju spolnu orijentaciju s naklonošću prema vjeri.  "Tada mi je bilo nemoguće zamisliti gej imama. Trebalo mi je skoro deset godina da se vratim duhovnosti i islamu, i to preko budizma“, stoji u intervjuu za Paris Match.

Žalim što je homoseksualnost postala tabu u zemljama Magreba i mislim da je Kuran ne zabranjuje

Gej, seropozitivan, musliman

Zarazio se virusom HIV-a s 19 godina i tada je počeo djelovati u civilnom sektoru. "Svoje sam iskustvo iz nevladinog sektora iskoristio kada sam 2010. osnovao udrugu 'Muslimani homoseksualci u Francuskoj“. Već dvije godine nakon toga, osnovao je u Parizu tzv. "inkluzivnu džamiju“ otvorenu svim rasama, spolovima i orijentacijama. Upravo je od ljudi koji su dolazili u džamiju čuo zahtjeve da postane imam, da vodi bračne ceremonije, molitve za mrtve, daje fetve. Iako su već tada javile prve prijetnje i uvrede, tvrdi da je bilo mnogo više poruka ohrabrenja i zahvala. U međuvremenu je stekao i doktorat iz antropologije.

Žali što je homoseksualnost postala tabu u zemljama Magreba i mišljenja je da je Kuran ne zabranjuje. "Otkrio sam da sam gej iako nisam točno znao o čemu se radi. O tome se nije govorilo, uopće se nije govorilo o spolnosti. Homoseksualnost je tabu, no to znači da ne postoji. Samo je se u javnoj sferi ne tolerira“, izjavio je o rodnom Alžiru.

Zahed je danas u braku s muškarcem te živi u Južnoafričkoj Republici. U međuvremenu su i roditelji prihvatili njegovu orijentaciju: „Razumjeli su da to nije bolest i da se neću promijeniti“. No iako više ne živi u Francuskoj, snažno se angažirao tijekom prošlogodišnjih prosvjeda u Francuskoj oko bračne jednakosti. "Bila je to povijesna prilika da se riješimo diskriminacije“.

Trebalo mi je skoro deset godina da se vratim duhovnosti i islamu, i to preko budizma

Najavljuje da će u Južnoafričkoj Republici uskoro primiti druge imame koji su, poput njega, obznanili svoju homoseksualnost. Iako ne dolaze iz istih zemalja, primjećuje da se susreću s istim problemima. "Manji dio muslimanskih zajednica i dalje se pokazuje nepopustljivim; te se zajednice sve više zatvaraju u sebe jer se njihovi članovi, opravdano, osjećaju kao žrtve rasizma i islamofobije“.

No napominje da je problem islama u Južnoafričkoj Republici manje izražen te da nije imao problema s uklapanjem u društvo. Nitko se ne osjeća ugroženim od strane islama koji iako je u zemlju prisutan preko 300 godina, zaključuje u intervjuu.

* Ovaj tekst dio je projekta "Suvremeni gej identiteti - kultura i društvo", a sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.