Prava istospolnih parova u Sloveniji proširit će Zakon o partnerskoj zajednici koji umjesto dosadašnje registracije takvih veza predviđa ceremoniju pred matičarem, sličnu vjenčanju muškarca i žene.

"Ista prava imat će i istospolni parovi koji ne sklope partnersku zajednicu, bit će izjednačeni s pravima heteroseksualnih parova u izvanbračnoj zajednici", rekla je u razgovoru za ljubljansko Delo Ružica Boškić, ravnateljica direktorata za obitelj u Ministarstvu za rad i socijalnu skrb.
 
Pripremljeni zakon parlament bi, po očekivanjima, trebao prihvatiti u prvoj polovici iduće godine.
 
Posvajanje bi trebao riješiti novi Obiteljski zakon
 
Istospolni će partneri prilikom vjenčanja moći uzeti prezime drugog partnera, a s bračnom zajednicom muškarca i žene bit će izjednačeni i u pogledu nasljeđivanja, socijalnih i drugih prava, s izuzetkom prava posvajanja djece, jer bi to pitanje trebao riješiti novi Obiteljski zakon.
 
Obiteljski zakon koji je predviđao pravo da jedan partner u istospolnoj zajednici posvoji dijete drugog partnera odbačen je na referendumu prije dvije godine, a očekuje se da će i rasprava o novoj verziji izazvati polemike.
 
Novi Zakon o partnerskoj zajednici zamijenit će stari, o registriranom istospolnom partnerstvu koji je Slovenija donijela 2009. godine, a za koji je Ustavni sud presudio da u nekim elementima diskriminira istospolne parove, navodi Delo.
 
List dodaje da su u međuvremenu Sloveniju u pogledu prava istospolnih parova pretekle mnoge europske države te da u regiji primjerenija zakonska rješenja za tu problematiku imaju Hrvatska i Crna Gora.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.