U sklopu višegodišnjeg projekta "Smanjenje homo/bi/transfobije u srednjim školama i osiguranje adekvatne podrške za LGBT srednjoškolsku populaciju", riječka udruga LORI tijekom listopada održala je predavanja za učenike trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije.

Cilj im je bio upoznati ih s LGBT terminologijom i identitetima te općenito s temama vezanim uz seksualnu orijentaciju, odnosno spolni/rodni identitet, a učenici su mogli poslušati predavanja o nasilju i vrstama zlostavljanja te uznemiravanja koje LGBT mladež doživljava u školskim sredinama, značenju Povorka ponosa, važnosti i problematici coming outa,...

Kako ističe Daniela Almesberger, jedna od predavačica uz Sanju Vincan i Natašu Czerny, iznimno je važno educirati i školske psihologe kako bi se znali nositi sa specifičnim problemima LGBT tinejdžera. Ipak, kaže kako postoje dva osnovna problema.

Dogodilo nam se i da nam poslije priđu sami učenici koji su LGBT i da nam zahvaljuju što smo tu i govore kako je to bitno

"Učenici, naime, škole ne prepoznaju kao dovoljno sigurna mjesta na kojima bi mogli biti ono što jesu. Zato većina skriva svoju seksualnu orijentaciju jer im zapravo nije jasno odakle krenuti. Primjerice, ako im roditelji ne znaju, a oni to kažu školskom psihologu ili psihologinji, boje se da će to doći do roditelja. Ako imate needucirane psihologe, problem se dodatno produbljuje", kaže Almesberger.

No, odnekud treba početi, i zato je udruga LORI prva LGBT organizacija koja je ušla izravno u škole te u sklopu zdravstvenog odgoja "iz prve ruke" progovara o specifičnim problemima i potrebama LGBT populacije.

Izravan kontakt s učenicima je neprocjenjiv

Kako navode, zanimljiv, interaktivan dio bio je onaj gdje su učenicima pročitale priču "Drugačiji svijet" koja kroz "obrnutu dimenziju" govori o odrastanju i življenju u svijetu u kojem je većina homoseksualna, a glavni junak priče je heteroseksualne orijentacije.

Dakako, bilo je govora i o nasilju i vrstama zlostavljanja te uznemiravanja koje LGBT mladež doživljava u školskim sredinama, te ukazale na posljedice ovakvog nasilja. Jedan od zanimljivijih dijelova predavanja je upoznavanje učenika s ljudskim pravima LGBT osoba, odnosno kakva su to "posebna prava" koja žele. Jedna od tema jest važnost i problematika coming outa gdje srednjoškolce i savjetuju kako da podrže svoje LGBT prijatelje. U tom dijelu predavačice učenicima čitaju pismo djevojke koja na emotivan način svojim roditeljima otkriva da je lezbijka.

Učenici škole ne prepoznaju kao dovoljno sigurna mjesta na kojima bi mogli biti ono što jesu. Zato većina skriva svoju seksualnu orijentaciju

Evaluacije učenika najvećim su dijelom pokazale kako su ova predavanja edukativna i korisna te kako su im približila problematiku LGBT osoba. Ono što se većini najviše svidjelo je priča "Drugačiji svijet", a posebno ih dirne pismo djevojke njezinim roditeljima. Bitno je i naglasiti, kaže Daniela Almesberger, da učenici u evaluaciji navode da su naučili čemu potreba za Povorkama ponosa, kako se gej osobe osjećaju u društvu te kako je mnogima teško živjeti zbog njihovih različitosti.

Većina učenika se prvi put susretne s ovim informacijama, prvi put čuje kakav je svakodnevni život LGBT osoba, prvi put se zapita o nasilju i homofobiji, te prvi put uvide da ih se zapravo ovo tiče jer su oni ti koji mogu pružiti podršku.

Vizual: Lori

"Ah, evo predavanja o pederima"

"Iznenadimo se kako zapravo malo znaju, iako se nama čini da već i vrapci na grani bruje o položaju LGBT osoba. Nekako kao da možete vidjeti kako se 'okreću kotačići' i počinju razmišljati da svi zaista trebamo imati jednaka prava, dostojanstven život i ne osuđivati druge zbog različitosti. Dogodilo nam se i da nam poslije priđu sami učenici koji su LGBT i da nam zahvaljuju što smo tu i govore kako je to bitno", kažu u udruzi LORI.

Neizbježne su i reakcije iz kojih se, kažu, osjete mržnja, ismijavanje, netrpeljivost i gnušanje.

Većina učenika se prvi put susretne s ovim informacijama, prvi put čuje kakav je svakodnevni život LGBT osoba i prvi put se zapita o nasilju i homofobiji

Ponekad se čuju pitanja i komentari poput: "Ah, evo predavanja o pederima","Seksualnu orijentaciju dijelimo na onu normalnu i nenormalnu", "Zašto mi se nameće da ovo slušam?", "Seksualna orijentacija se može izabrati, ja sam izabrao ovu normalnu", "Ako to u društvu postane normalno, svi će postati gej", "Ako vam se dozvoli da imate djecu, odgajat će te ih da budu gej", "Imate sva prava kao i mi normalni, šta hoćete?", "Sve je to ok, al zašto morate paradirati s tim zastavama, kad mi heteroseksualci ne paradiramo?" i slično.

"Upravo ovakva pitanja i ovakvi komentari podsjete nas koliko je još potrebno educirati mlade o ovoj tematici i koliko je važno stati pred njih i pričati otvoreno o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu/izražavanju. Točno možete vidjeti koliko im nedostaju objektivne informacije i koliko svoje mišljenje temelje na predrasudama i 'prepisuju' stavove svoje homonegativne okoline", zaključuju u udruzi LORI i najavljuju nastavak predavanja u Opatiji, a ovaj hvalevrijedan projekt namjeravaju nastaviti i u drugim gradovima.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.